Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Een warmtefront veroorzaakt vandaag van west naar oost sneeuwval, maar met het inzetten van de zachte lucht gaat de sneeuwvalgrens vanuit het westen flink stijgen. Op veel plaatsen gaat de neerslag dus later als regen vallen. Niet getreurd, dit is de voorbode van 2 dagen met zeer zacht weer, vooral donderdag wordt het Kaiserwetter. Vrijdag volgt een koufront met wederom neerslag en dan doen we het andersom, regen overgaand in sneeuw.
Daarna kondigt zich weer een weersverbetering aan, met zondag een opstekende fohnwind.

Terugblik

Een koufront bracht gisteren op veel plaatsen weer een vers laagje sneeuw. Later op de dag knapte het weer op veel plaatsen wat op, zoals in de omgeving van Lech.

Lech
Matige sneeuwval in Lech tijdens koufrontpassage gisteren. (Bron: Bergfex)
Lech
In de loop van de middag kwamen de opklaringen, en was het heerlijk vertoeven in de zon. (Bron: Bergfex).
Saalbach
Ook in Saalbach werd het schitterend weer. Ingestuurde foto: Jos Frantsen

Vandaag sneeuw, overgaand in regen

Een warmtefront brengt vandaag van west naar oost neerslag, op veel plaatsen valt deze eerst nog als sneeuw. Met het binnenkomen van de zachtere lucht stijgt de SVG echter snel.

sneeuwvalgrens
Vanuit het noordwesten loopt de SVG op.


In de nacht naar woensdag zit dan de gehele Alpenregio in de zachte lucht. Met een sneeuwvalgrens van ruim 2000 meter hoogte is de winter verdreven.

sneeuwval
Inzettende sneeuwval in Méribel (Frankrijk) 1500 meter hoogte. In de loop van de ochtend overgaand in regen. (Bron: Bergfex).

Woensdag, weersverbetering en zeer zacht

Woensdag hebben we dan te maken met oplopende barometerstanden. Hierdoor knapt vanuit het zuiden het weerbeeld op, maar hebben we vooral in Oostenrijk nog wel te maken met de “restbewolking” van het warmtefront. Mogelijk valt hieruit eerst nog wat regen (sneeuwvalgrens boven 2000 meter). De temperatuur zit flink in de lift, met op 2000 meter hoogte +2 tot +6 graden, laat de lente zien dat ze eraan komt. In het dal wordt het al snel 15 tot 18 graden. Lokaal is een “twintiger” niet uit te sluiten. Voorjaar dus.

Opklaringen
Woensdag klaart het vanuit het zuiden op, Vooral in de westelijke Alpen gaat de zon uitbundig schijnen. (Bron: Wetteronline).

Donderdag nog warmer

Donderdag profiteren we van een gordel aan hogedrukgebieden in Zuid-Europa. Hierdoor is het zonnig en een groot deel van de dag droog, pas later op de dag neemt de bewolking toe op nadering van een koufront. Het wordt nog iets warmer dan woensdag. Voor de zonliefhebbers een heerlijke dag, in de sneeuw wordt het hard werken met deze hoge temperaturen en gaat de sneeuwkwaliteit hard achteruit. Vroeg de piste op dus! Vrijdag komt er een weeromslag.

Donderdag zonnig en droog weer, dankzij hogedruk. Het wordt warm, met lokaal in de dalen een temperatuur van 22 graden. (Bron: Wetteronline).
10 tot 12 graden op 850 hPa (1500 meter) zorgt voor “warme” condities in de Alpen. De lagere temperaturen in de Benelux en Duitsland zijn gereserveerd voor vrijdag in de Alpen.

Vrijdag koufront met sneeuw en temperatuursturz

Vrijdag wordt het warme lenteweer verdreven in de Alpen, vanuit het noordwesten nadert een koufront met een markante “temperatursturz” het kwik ligt zomaar 10 graden lager dan donderdag. De sneeuwvalgrens daalt van 1700 meter naar 1200 tot 900 meter. Na de warme dagen kunnen we dit verse laagje wel appreciëren. Hoeveel sneeuw er gaat vallen is nu nog niet bekend, maar komen we zeker op terug. De weermodellen gaan nu uit van 5 tot 15 cm. voorlopig lijkt dit de laatste noemenswaardige sneeuwval want hogedrukgebieden gaan het weerbeeld op de lange termijn, meer en meer bepalen.

De ensembles komen duidelijk met een neerslagpiek vandaag en op vrijdag. Daarna zien we de meeste oplossingen kiezen voor hogedruk en dus weinig neerslag.

Volgende week zonnig en zeer zacht?

Het Europees weermodel ECMWF voorziet een blokkade doordat een hogedrukgebied zich weet te handhaven boven Midden-Europa.Hiermee komt de straalstroom een stuk noordelijker te liggen en gaan de depressies boven de Atlantische Oceaan via Scandinavië naar het oosten. De vraag is waar exact het hoog komt te liggen. De Alpen lijken namelijk in de “warme sector” terecht te komen. Wel neemt de kans op Hochnebel toe. Het Amerikaans weermodel lijkt nog een keer koudere lucht om het hoog heen te sturen richting de Alpen. Dit vanuit de achterkamer van de depressies die over Scandinavië gaan lopen. Op deze termijn zijn dit details die nog niet duidelijk zijn. De grootste kans lijkt te maken met stabieler en zachter weer, waarbij de zon flink gaat schijnen, afgezien van lokale hochnebel.

Na vrijdag oplopende temperaturen en mogelijk een langere tijd stabiel en (zeer) zacht weer.

Afsluitend nog een winters plaatje in Termen (1020) met sneeuwval bij -1 graad.

Bron uitgebeelde aflichting: Patricia Holders in Serfaus.
Vanuit Helmond een fijne dag gewenst en tot de volgende keer!

(Visited 1.019 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier