Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  het Genua laag trekt langzaam verder naar het oosten en een afgesnoerd hoogtelaag verder via de Adriatische Zee naar het zuidoosten. Een daarmee samengaand koufront beïnvloedt vandaag vooral nog het het weerbeeld in de oostelijke Alpen. De westelijke Alpen profiteren geleidelijk al van luchtdrukstijgingen en een weersverbetering. Woensdag volgen dan ook de oostelijke Alpen en staan we aan de vooravond van een langer durende (zeer) warme zomerse weerfase!

Veel neerslag, winters intermezzo hooggebergte

Samengaand met een hoogtetrog is gisteren veel koelere maritiem polaire lucht vanuit het noordwesten tot over de Alpen en de westelijke Middellandse Zee uitgestroomd. Zoals we dat zo vaak zien werd er boven de Golf van Genua een apart laag in de steigers gezet.
Aan westflank van dit systeem stroomde zoals gezegd veel koudere lucht naar het zuiden, aan de oostflank veel warmere vochtigere lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden.

Satelliet opname Europa, ingetekend de druksystemen
In het overgangsgebied van de twee verschillende soorten luchtmassa’s viel aanhoudend neerslag welke zich na een regenpauze gisteren in de loop van de dag van west naar oost weer begon te intensiveren. Deels ging dit ook gepaard met onweer. In de nog aanwezige warme vochtige lucht boven heet noorden van Italië ontwikkelden zich zware regen en onweersbuien.

Radarbeeld Alpen gistermiddag met de in het westen weer intensiverende regen. Zware onweersbuien ten zuiden van de Alpen in de warmere lucht
De extreme neerslag (regen) maar vooral ook de onweersbuien zijn in de Alpen (bergen) een niet te onderschatte gevaar.Vriendelijk en vredig ogende beekjes en rivieren kunnen dan in een mum van tijd aanzwellen tot gevaarlijke kolkende watermassa’s of zelfs modderstromen (muren). Vermijd tijdens dit soort extreem weer dan ook dit soort gebieden.

Saalach Teufelsteg in Lofer (Salzburg) in “droge” tijden ( 01-08)

En vanmorgen na 2 dagen regen
Datzelfde geldt voor de hogere Alpen (hooggebergte) waar met name koufronten berucht zijn voor een zeer snelle weersverslechtering. Binnen zeer korte tijd kan het kwik begeleid door een stormachtige wind en zero zich met 10 tot 15 graden onderuitgaan en gaat de neerslag in sneeuw over. Een ander potentieel gevaar vormt onweer in de bergen. Ook voor vandaag is en blijft de situatie met zwaartepunt Oostelijke Alpen precair.

Van de zomer in de winter! Het kan verkeren! We hadden er gisteravond al over gespeculeerd met Sander via Twitter! En dan toch gelukt met de sneeuw! Enjoy!! 

Mistral
Niet alleen de neerslag was (en is nog) een thema, dit gold ook voor de harde en soms stormachtige wind(stoten). Boven de Golf du Lion in de westelijke Middellandse Zee en in het zuiden van Frankrijk ontwikkelde zich met de krachtige noordwestelijke hoogtestroming en oplopende drukgradiënt eveneens een sterk windveld (Mistral) welke tot over het noorden van Sardinië en Corsica voor de nodige turbulentie en aan de westelijk stranden voor afkoeling zorgde.
Vandaag dinsdag hebben vooral de noordelijk en oostelijke Alpen nog te maken met de invloed van het noord Italië laag en hoogtelaag. Het weerbeeld doet meer aan de herfst dan aan de zomer denken en steeds weer valt er neerslag. In de Stau van de oostelijke Alpennoordkant aanhoudend en intensief.

GFS neerslag 3H7mm. Vooral de oostelijk noordkant moet het vandaag nog ontgelden, er valt veel neerslag en het is koel
De westelijke Alpen krijgen van het westen uit al te maken met een weersverbetering. Het is of het wordt droog en de zon gaat weer tevoorschijn komen. De maxima variëren al naar gelang neerslag of zon tussen de 10 en 26 graden. De hoogste waardes gelden voor de Alpenzuidkant (Nordföhn) en zuidoostelijke Alpen.

Radarbeeld Alpen 00h00 via WetterOnline.de
Laatste neerslag valt met name nog in de ochtend langs de Zwitserse noordelijke Alpen. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 2200 en 2600 meter, in de Stau aan de noordkant tijdens intensief aanhoudende neerslag lokaal tot 2000 meter. De nulgradengrens ligt meest tussen de 2800 en 2600 meter. Er staat een matig tot harde noordwesten wind

Sneeuw en -7 graden toch weer even winters op de Mittelallalin (3500m) vanmorgen in Saas-Fee
Sneeuw vanmorgen ook de Zugspitze bij een temperatuur van -2 graden
Compleet winters ook vanmorgen op de Zwitserse Sustenpass (2260m)
Serfaus-Fiss-Ladis . Met dank aan Sander van Beek

Heavy #Snowfall this morning, Quite a bit of snow at that at Stelvio Pass, #Italy this morning 4th of august! Video via Meteo Reporter storm https://t.co/eo13G4uulw #summer pic.twitter.com/gOj94FwpBY

— WEATHER/ METEO WORLD (@StormchaserUKEU) August 4, 2020

Zomer comeback
Woensdag
zien we het hoogtelaag afzwakkend tot boven de zuidelijke Adriatische Zee doorschuiven. Een uitloper van het Azorenhoog trekt dan als apart filiaal met zijn kern ten noorden van de Alpen verder naar het noordoosten en zal donderdag een verbinding maken met een ander hoog boven West Rusland.

ECMWF 500 hPa voor donderdag 00h00 met de het bastion van hogedruk. Het hoogtelaag druipt verder af.
Uiteindelijk zien we dan op vrijdag een enorm bolwerk van hogedruk boven Noord Europa. Door de subsidentie hogedruk (opwarmende dalende luchtbewegingen) als ook door het aansluiten van het het subtropenhoog (hoogterug) vanuit het zuiden gaat de atmosfeer in alle hoogtes steeds verder opwarmen. De maxima stijgen weer naar 25 tot 33 graden en de vorstgrens weer tot 4500 a 4700 meter.
Ook het weekend belooft met ondersteuning van de subtropische hoogterug zeer warm (heet) te gaan verlopen en datzelfde geldt voor de volgende week. In de hete lucht en getriggerd door de dagelijkse gang en de orografie kunnen stapelwolken met voorkeur voor de bergen tot lokale warmte onweders uitgroeien. Deze zullen in de latere avond en nacht weer snel uitdoven en ook de bewolking zal dan weer snel oplossen.

ECMWF voor zondag 09-08 met de warme hoogterug van het subtropenhoog tot over grote delen van west Europa

Kijken we nog even naar de nog langere termijn dan lijkt het warme tot zeer warme zomerweer zich ook dan voort te zetten. Een overgang naar een ander koeler en onbestendiger stromingspatroon is ook vandaag niet uit de weermodellen op te maken.

ECMWF voor donderdag 13 augustus met nog steeds de subtropische invloeden vanuit het zuiden tot zuidwesten

Hieronder nog de GFS ensembles voor de centrale noordelijke Alpen prikpunt Vorarlberg. Net als het ECMWF ook hier het aanhouden van het (zeer) warme zomerweer tot 14 augustus. Vanaf daar zou een hoogtetrog weer voor meer nattigheid en afkoeling kunnen gaan zorgen.

Hoe die tegen die tijd dan allemaal zal gaan verlopen en de verdere details gaan we de komende dagen in kaart brengen. Eerst nog maar even afrekenen met het herfstachtige gedoe en de neerslag in de oostelijke Alpen. Vanaf morgen keert de zomer met veel zon en hoge temperaturen weer terug. Fijne dag en ciao vanuit een (nog) herfstachtig Termen in Oberwallis


Mooie foto’s?
 stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 944 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Na regen en sneeuw komt zonneschijn (en hittegolf)”

  • Johann
    4 augustus 2020 at 16:43

    Veel meer winterse plaatjes via onze Facebook pagina

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier