Na een buitengewoon natte julimaand en een bescheiden start van augustus lijkt het erop dat er eindelijk een aantal zomerdagen aan gaan komen. Dit weekend zijn er nog een aantal stevige buien, in de loop van de week steeds warmer en zonnig. 

In de nacht van zaterdag naar zondag trekt een koufront over de Alpen die zorgt voor lokaal stevige buien en een flinke afkoeling. Na de Föhn eerder vandaag blijft de wind nog altijd krachtig tot stormachtig in de bergen en komen lokaal stevige onweersbuien voor. Vooral in de regio’s Salzburg en Oberösterreich kunnen zware buien ontstaan en wordt ook gewaarschuwd voor veel wind.

Morgen, zondag begint overwegend bewolkt en regenachtig in de Oost-Alpen. In de West-Alpen blijft het langer droog en klaart het in de middag steeds meer op, maar kunnen nog enkele lokale buien voorkomen. In de Zuid-Alpen en Oost-Alpen intensiveren de buien zich in de loop van de middag weer en blijft het een grijze zondag.

Cumulatieve neerslag voor de komende uren (ICON-D2 Model, DWD)

Maandag een duidelijke weersverbetering. Op de meeste plaatsen in de Alpen begint de dag droog en zonnig. In de loop van de dag ontstaan meer stapelwolken die kunnen uitgroeien tot lokale buien met ook onweer. Rond de Alpenhoofdkam blijft de wind aanwezig, maar ligt de temperatuur hoger dan de zondag.

Dinsdag belooft een aangename zomerse dag te worden. Dankzij invloed van hoge druk is het rustig zomer weer en gaat de temperatuur weer verder omhoog. De vorstgrens kan stijgen naar ruime 3500 m. In de namiddag en avond zijn lokale (onweers)buien niet uitgesloten en ook kan het nog winderig zijn in de bergen.

Temperatuurafwijking voor volgende week zondag. Potentie voor een nieuw hittegolf. (bron: ECMWF, via WXCharts.com)
Pluimverwachting voor Innsbruck. Vanaf maandag gaat de temperatuur elke dag een stap omhoog (Temp 850 hPa). Ook de neerslagkansen nemen af, maar de kans op onweersbuien in de namiddag blijft aanwezig. (bron: ECMWF)

De dagen erna lijkt het er met grote zekerheid op dat er meerdere zomerse dagen komen. Vanaf maandag gaat de temperatuur elke dag verder omhoog. De tweede helft van de week wordt het mogelijk weer +30 graden in de Alpendalen. Met de dagelijkse gang kan het typische “Sommergewitter”, de onweersbuien in de late namiddag, ook vaak blijven voorkomen. Verder met de invloed van hoge druk blijft het vrij rustig zomerweer. Omstreeks volgend weekend neemt de onzekerheid toe. De Alpen bevinden zich op de grens van warme en koude lucht. Mocht de zuidwestelijk aanvoer doorzetten tot na volgende weekend kunnen we gaan spreken van een mogelijke hittegolf. Daarover later meer!


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage landen: weekend met buien gevolgd door een zomerse opleving
Volgend artikelEuropa- Zinderende hitte in Spanje, later fris en onstabiel in de Benelux
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.