Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een vrij warm paasweekend, werd eergisteren en gisteren met een noordelijke stroming een stuk koudere lucht aangevoerd. Met name in de oostelijke Alpen was ook de bovenlucht erg koud en kwamen boven de 1000 meter lokaal sneeuwbuien voor. Deze kou was van tijdelijke aard, want de komende dagen komt de lente weer terug.

De temperaturen gisteren om 13:00. De temperatuur lag ruim 10 graden lager dan tijdens Pasen. In de oostelijke Alpen zien we enkele sneeuwbuien.
Een foto van Hans ter Braak, 13 april, voordat het koufront binnenkwam.
En opnieuw een foto van Hans ter Braak, ditmaal van gisteren. Boven de 1500 meter lag een dun laagje verse sneeuw.

Lente, winter en weer lente

De plotselinge koude inval na Pasen had alles te maken met een hogedrukgebied boven West-Europa. Aan de oostflank van dat hogedrukgebied werd met een diepe noordelijke stroming koude lucht aangevoerd. Op dit moment ligt het hogedrukgebied, zoals op de afbeelding hieronder te zien met de kern min of meer boven de Alpen. Het hoog schuift verder oostwaarts, waardoor we juist aan de westkant van het hoog komen en er dus een meer zuidelijke stroming op gang komt. Logischerwijs gaan de temperaturen als gevolg daarvan oplopen.

Het hoog boven de Alpen beweegt van west naar oost. Eerst zaten we aan de “koude kant”, de komende dagen komen we aan de “warme kant”. Voor meer weerkaarten klik hier.

Vandaag begint de dag nog fris met in de vroege morgen op uitgebreide schaal nachtvorst. In de hogere dalen, zeker in de Inner-Alpine gebieden, kan het makkelijk matig of zelfs streng vriezen en hier kan ook nevel ontstaan. In de ochtend warmt het onder invloed van de zon – die volop schijnt – snel op en verdwijnt eventuele nevel snel. De temperaturen lopen in de middag op naar maxima van 15-18 graden, in steden als Innsbruck en Basel wordt het zelfs 20 graden of warmer. Hiermee is het op veel plekken bijna 10 graden warmer dan gisteren! In de middag komen wat meer stapelwolken voor, maar het blijft overal waarschijnlijk droog.

>20 graden!

Donderdag trekt er wat hoge bewolking van west naar oost over de Alpen, maar hier kan de zon vrij goed doorheen schijnen. Opnieuw is er dus weer behoorlijk veel ruimte voor de zon en de temperaturen gaan nog wat verder omhoog dan vandaag. In de dalen komt de temperatuur overal boven de 20 graden uit en lokaal wordt zelfs al een zomerse 25 graden bereikt. Op 1500 meter ligt de temperatuur tussen de 8 en 12 graden. Dit alles gebeurt ook onder omstandigheden met weinig wind waardoor het zeker ook warm aan zal voelen.

Op vrijdag ligt de warmste lucht over de Alpen. Op het 850 hPa vlak ligt de temperatuur vrijwel in het gehele Alpengebied boven de 10 graden, in de middag tot lokaal 15 graden. 

Vrijdag wordt voorlopig de warmste dag. Op 850 hPa (~1500 meter hoogte) stijgt de temperatuur naar 10 tot 14 graden. Opnieuw is er veel ruimte voor de zon. In de dalen is het met 21-24 behoorlijk warm voor de tijd van het jaar en lokaal komt het zelfs tot 26 graden. In de middag komen er wel meer stapelwolken voor en een lokale (onweers)bui is dan ook niet uitgesloten.

In het weekend komt koudere lucht vanuit het noorden dichterbij, maar de warme lucht houdt aanvankelijk nog wel stand. De temperatuur ligt in het weekend namelijk nog rond de 20 graden. Wel is er minder ruimte voor de zon en de kans op een bui is door een iets minder stabiele opbouw van de atmosfeer groter.

De weerkaart voor dinsdag volgens het ECMWF model.

Volgende week – wisselvallig en koeler of aanhoudend warm?

Na het weekend laat het Europese ECMWF-model vanaf dinsdag dan definitief koelere lucht vanuit het noordoosten de Alpen binnenstromen. Dit gaat gepaard met neerslag en wat meer wind en de temperatuur zou in dit geval onder de 20 graden duiken. In het westen worden de 20’ers en de zon het laatst verdreven. Het GFS-model wil echter niks weten van die afkoeling en houdt de Alpen in een warme en rustige luchtmassa. In dit laatste geval zou het lenteweer onverstoord doorgaan.

Vast staat dat na het weekend de onzekerheid toeneemt en zeker in de oostelijke Alpen zou het (tijdelijk) even kunnen afkoelen. Hoe dit uiteindelijk uit gaat pakken houden we natuurlijk in de gaten.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 175 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer