klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Voor wie deze voorjaarsvakantieweek in de Alpen vertoeft is het op en top genieten. Het weer is prima met volop zonneschijn en de eerder deze week gevallen sneeuw op veel plaatsen zorgen voor de beste omstandigheden. Ook in de westelijke en zuidelijke Alpen zijn de condities vrij goed met zon, wolken en redelijke sneeuw. De zuidkant van de Alpen krijgen vandaag nog wat verse sneeuw. Meer sneeuw staat voor volgende week op het programma, dus lees snel verder.

De weerkaart voor vandaag met hogedruk ten noorden van Schotland en lagedruk in het Middellandse Zeegebied.

Een groot lagedrukgebied boven de Middellandse Zee genaamd Juliette trekt wat meer naar Italië en daardoor krijgen ook de zuidelijke Alpen ermee te maken. De aangevoerde lucht is behoorlijk vochtig en de bewolking is al toegenomen. Vooral in het noorden van Italië sneeuwt het vandaag van tijd tot tijd en lokaal kan op hoogte zo’n 30 centimeter verse sneeuw vallen.

Wat verder naar het noorden, in het Aostagebied en ook in het zuiden van Wallis, valt ook wat sneeuw, maar daar zijn de hoeveelheden wat beperkt met maximaal een centimeter of 10. De sneeuwgrens ligt zo rond de 800 meter en het nul-graden niveau ligt zo tussen 1300 en 1800 meter.

Van gistermiddag tot vanmiddag valt/viel op veel plaatsen nog wat sneeuw.

Aan de noordkant van de Alpen zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon. Het blijft droog en het is heerlijk weer om de lange latten onder te binden.

Vrijdag en in het weekend Kaiserwetter

Morgen verliest het lagedrukgebied haar grip op het weer aan de zuidkant van de Alpen. De stroming wordt wat meer noordelijke en vooral aan de noordkant van de Alpen komt meer bewolking voor. Ook zullen de dalen zich wat vullen met lage wolken, maar zeker op de hoger gelegen pistes schijnt de zon flink. Met name in Oostenrijk is een vlokje sneeuw niet helemaal uitgesloten, maar over het algemeen is het vrijdag droog.

In tegenstelling tot deze donderdag is er morgen aan de zuidkant van de Alpen flink wat zon. De vers gevallen sneeuw zorgt voor goede condities en het is dan ook heerlijk weer. De temperatuur ligt op 1500 meter zo rond het vriespunt.

Een uitloper van hogedruk zorgt dit weekend voor Kaiserwetter

Ook in het weekend is het prima wintersportweer. De Alpenlanden profiteren van een rug van hogedruk en dat zorgt voor Kaiserwetter met op veel plaatsen flink wat zon. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam wordt het wat kouder, terwijl een Südföhn aan de zuidkant voor wat hogere temperaturen zorgt. Mogelijk raakt het zondag aan de noordkant weer wat meer bewolkt, maar ook nu geldt hoe hoger je zit hoe beter het is.

Volgende week stijgt de kans op sneeuw. Vooral halverwege de week kan er een flink pakket vallen. Bron: WXcharts.com

Na het weekend volle bak sneeuw

De weerkaarten zinspelen er al een tijdje op, maar volgende week lijkt het erop dat een noordwestelijke stroming voor flink wat sneeuw gaat zorgen. Het ‘feest der vlokken’ is vooral weggelegd voor de noordelijke en westelijke Alpen (jazeker ook de Franse Alpen), maar ook elders kan het sneeuwen. Er stroomt namelijk ijskoude lucht over Europa uit en vooral doordat vochtige en koude lucht op de Alpen beukt kan er langdurig sneeuw vallen.

Hoe het zich gaat afspelen moet worden afgewacht en de details ontbreken nog, maar het ziet er goed uit voor de wintersportliefhebbers die later in maart nog op wintersport gaan.

De meteorologische lente begint dit jaar koud. Foto: Jolanda Bakker

Ook in Nederland sneeuwkansen

Ook in ons eigen land krijgen we te maken met een ijskoude bovenlucht. Het wordt vrij koud maartweer met dagelijks maartse buien met hagel en (natte) sneeuw. De temperatuur komt uit op een graad of 5 en in de nachten vriest het over het algemeen licht. Ook droge sneeuw valt zeker niet uit te sluiten en regionaal kan het best even wit worden.

Lenteliefhebbers en liefhebbers van warmte moeten nog even geduld hebben. Pas vanaf het weekend van 11/12 maart loopt het kwik weer wat op.

In de komende berichten komen we ongetwijfeld terug op de sneeuw van volgende week. Blijf ons dan ook volgen en tot de volgende. Meer lezen over wintersport? Kijk dan ook een op Snowrepublic.nl


LEES OOK:

(Visited 9.517 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer