Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Voor wie deze voorjaarsvakantieweek in de Alpen vertoeft is het op en top genieten. Het weer is prima met volop zonneschijn en de eerder deze week gevallen sneeuw op veel plaatsen zorgen voor de beste omstandigheden. Ook in de westelijke en zuidelijke Alpen zijn de condities vrij goed met zon, wolken en redelijke sneeuw. De zuidkant van de Alpen krijgen vandaag nog wat verse sneeuw. Meer sneeuw staat voor volgende week op het programma, dus lees snel verder.

De weerkaart voor vandaag met hogedruk ten noorden van Schotland en lagedruk in het Middellandse Zeegebied.

Een groot lagedrukgebied boven de Middellandse Zee genaamd Juliette trekt wat meer naar Italië en daardoor krijgen ook de zuidelijke Alpen ermee te maken. De aangevoerde lucht is behoorlijk vochtig en de bewolking is al toegenomen. Vooral in het noorden van Italië sneeuwt het vandaag van tijd tot tijd en lokaal kan op hoogte zo’n 30 centimeter verse sneeuw vallen.

Wat verder naar het noorden, in het Aostagebied en ook in het zuiden van Wallis, valt ook wat sneeuw, maar daar zijn de hoeveelheden wat beperkt met maximaal een centimeter of 10. De sneeuwgrens ligt zo rond de 800 meter en het nul-graden niveau ligt zo tussen 1300 en 1800 meter.

Van gistermiddag tot vanmiddag valt/viel op veel plaatsen nog wat sneeuw.

Aan de noordkant van de Alpen zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon. Het blijft droog en het is heerlijk weer om de lange latten onder te binden.

Vrijdag en in het weekend Kaiserwetter

Morgen verliest het lagedrukgebied haar grip op het weer aan de zuidkant van de Alpen. De stroming wordt wat meer noordelijke en vooral aan de noordkant van de Alpen komt meer bewolking voor. Ook zullen de dalen zich wat vullen met lage wolken, maar zeker op de hoger gelegen pistes schijnt de zon flink. Met name in Oostenrijk is een vlokje sneeuw niet helemaal uitgesloten, maar over het algemeen is het vrijdag droog.

In tegenstelling tot deze donderdag is er morgen aan de zuidkant van de Alpen flink wat zon. De vers gevallen sneeuw zorgt voor goede condities en het is dan ook heerlijk weer. De temperatuur ligt op 1500 meter zo rond het vriespunt.

Een uitloper van hogedruk zorgt dit weekend voor Kaiserwetter

Ook in het weekend is het prima wintersportweer. De Alpenlanden profiteren van een rug van hogedruk en dat zorgt voor Kaiserwetter met op veel plaatsen flink wat zon. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam wordt het wat kouder, terwijl een Südföhn aan de zuidkant voor wat hogere temperaturen zorgt. Mogelijk raakt het zondag aan de noordkant weer wat meer bewolkt, maar ook nu geldt hoe hoger je zit hoe beter het is.

Volgende week stijgt de kans op sneeuw. Vooral halverwege de week kan er een flink pakket vallen. Bron: WXcharts.com

Na het weekend volle bak sneeuw

De weerkaarten zinspelen er al een tijdje op, maar volgende week lijkt het erop dat een noordwestelijke stroming voor flink wat sneeuw gaat zorgen. Het ‘feest der vlokken’ is vooral weggelegd voor de noordelijke en westelijke Alpen (jazeker ook de Franse Alpen), maar ook elders kan het sneeuwen. Er stroomt namelijk ijskoude lucht over Europa uit en vooral doordat vochtige en koude lucht op de Alpen beukt kan er langdurig sneeuw vallen.

Hoe het zich gaat afspelen moet worden afgewacht en de details ontbreken nog, maar het ziet er goed uit voor de wintersportliefhebbers die later in maart nog op wintersport gaan.

De meteorologische lente begint dit jaar koud. Foto: Jolanda Bakker

Ook in Nederland sneeuwkansen

Ook in ons eigen land krijgen we te maken met een ijskoude bovenlucht. Het wordt vrij koud maartweer met dagelijks maartse buien met hagel en (natte) sneeuw. De temperatuur komt uit op een graad of 5 en in de nachten vriest het over het algemeen licht. Ook droge sneeuw valt zeker niet uit te sluiten en regionaal kan het best even wit worden.

Lenteliefhebbers en liefhebbers van warmte moeten nog even geduld hebben. Pas vanaf het weekend van 11/12 maart loopt het kwik weer wat op.

In de komende berichten komen we ongetwijfeld terug op de sneeuw van volgende week. Blijf ons dan ook volgen en tot de volgende. Meer lezen over wintersport? Kijk dan ook een op Snowrepublic.nl


LEES OOK:

(Visited 9.717 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier