Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Vandaag liggen de Alpen nog onder de vleugels van een groot hoge drukgebeid en schijnt de zon volop. Dit weekend krijgen storingen weer grip op de Alpen. Na het weekend lijkt er vanuit het (noord)westen veel neerslag aan te komen voor de westelijke en noordelijke Alpen.

Gisteren lagen de Alpen, net als vandaag, onder de vleugels van een hoge druk gebied wat prachtig weer met zich meebracht. De zon scheen volop en ook deze ochtend staat deze, op wat hochnebel velden na, weer mooi te schijnen aan de blauwe hemel.

Prachtige condities deze ochtend in het Kleinwalsetal hier op de Nebelhorn. Er wordt volop kunstsneeuw geproduceerd zoals goed te zien is.
Ook de Aletschgletsjer in Zwitserland ligt er deze morgen prachtig bij.
Ook in de Italiaanse Alpen is het mooi wakker worden zoals hier in Kronplatz.
Hier in de Kitzbüheler Alpen worden ze ook wakker met zon. De pistes zijn al mooi wit gemaakt door de sneeuwkanonnen, maar het dal heeft nog wel een verse laag nodig.
Op sommige plaatsen is er deze ochtend ook nog hochnebel aanwezig, zoals hier in Zell am See. Deze zal in de loop van de ochtend geleidelijk steeds meer oplossen.

Vandaag hebben de gehele Alpen te maken met hogedruk weer. De zon die zal weer overuren maken. Met name in de dalen en de gebieden in het voorland van de Alpen hebben we weer te maken met hochnebelvelden. In de loop van de dag trekt de wind vanuit het westen langzaam wat aan. De nul-gradengrens ligt vandaag tussen de 2000 en 2500 m hoogte.

De Alpen beginnen hun dag volop in de zon wat goed te zien is op het radarbeeld van deze ochtend van 9.00 uur. Bron: Wetteronline.de

Zaterdag trekt er dan steeds dichtere bewolking vanuit het westen tot noordwesten de Alpen binnen. Er zullen hier en daar echter ook nog steeds opklaringen voorkomen. In de noordwestelijke staugebieden kunnen in de ochtend wat sneeuwvlokken vallen, maar grote hoeveelheden verwacht ik niet. In de zuidelijke Alpen merken ze er verder weinig van en schijnt de zon volop. Wel is de wind beduidend meer aanwezig dan vandaag. De nul-gradengrens zal varieren van 1800m in het noorden tot 2500 m in de zuidelijke Alpen.

Zaterdag nadert er vanuit het westen een zwak koufront de Alpen. Deze zal echter wat verpieteren tegen de bergen en niet al te veel neerslag en sneeuw gaan geven.

Zondag trekt er dan vanuit het westen weer een nieuwe storing de Alpen binnen en worden de wolken in de loop van de dag steeds dichter. Het gaat daarbij sneeuwen vanaf zo’n 1500-1800m in de westelijk Alpen. In de noordoostelijke Alpen ligt de sneeuwvalgrens iets lager met 1100 tot 1500m hoogte. Grote hoeveelheden neerslag verwacht ik niet, maar er kan wel zo’n 10-20 cm neuschnee vallen in de bergen. Dus toch een prima opfrisser. In de zuidelijke Alpen houden ze het droog met wederom flink wat zon.

Op zondag trekt er wederom een front vanuit het westen naar de Alpen. Wederom zal de neerslag wat verpieteren en niet al te veel achterlaten. Achter het front neemt de wind wel flink toe. Maandag krijgen we dan te maken met het neerslaggebied ten westen van de Britse eilanden en Ierland.

Maandag komt er vanuit het noordwesten een stevig koufront opzetten richting de Alpen die in de noordwestelijke Alpen voor flink van sneeuwval tot in de lagere delen kan gaan zorgen. De sneeuwval kan zelfs wat overgrijpen naar de zuidelijke Alpen met een enkele sneeuwbui. Met name in de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland en Vorarlberg kunnen flinke hoeveelheden vallen met op uitgebreide schaal 30 tot 70 cm verse sneeuw. Lokaal kan dit zelfs oplopen tot richting 100 cm! In het algemeen geldt, hoe westelijker, hoe meer sneeuw. Ook in Tirol en het Salzburgerland gaat er verse sneeuw vallen, maar hier pakken de hoeveelheden iets lager uit en kan men rekenen op zo’n 10 tot 25 cm verse sneeuw. In de hogere delen kan wat meer vallen tot maximaal zo’n 30-40 cm.

Op maandag trekt er een zeer actief neerslag gebied met veel sneeuw de Alpen binnen. In eerste instantie is de stroming westelijk, maar daarachter wordt vanuit het noorden koudere lucht aangevoerd en krijgen de noordelijke Alpen ook te maken met steeds meer sneeuwval.
Later op de maandag wordt de stroming steeds meer noordelijk en pikt Oostenrijk ook sneeuw mee die ze daar goed kunnen gebruiken.

Dinsdag gaat de sneeuwval er dan langzaam uit en wordt het weer droog. Met name in de noordelijke Alpen komen er in de ochtend nog wat sneeuwbuien voor. Er trekt een tussenhoog de Alpen binnen en het wordt op de meeste plaatsen een zonnige dag met prima condities. In de dalen kan er weer wat hochnebel voorkomen.

De totale hoeveelheid verse sneeuw t/m woensdagochtend. Met name in de noordwestelijke staugebieden gaat er een flinke bak met sneeuw vallen. Tirol en Salzburgerland moeten het met minder doen, maar in totaal kunnen ze hier toch ook rekenen op een opfrisser van zo’n 5 tot 20 cm. Alle beetjes helpen zullen we maar zeggen. Bron: Bergfex.at

Op woensdag en donderdag volgt er dan alweer een nieuwe storing met mogelijk veel sneeuwval. Hoe dit in detail zal gaan verlopen is nog wat onzeker, daarover de komende dagen meer.

Het blijft voorlopig in elk geval wel wisselvallig en al met al zal het sneeuwdek ik de bergen geleidelijk aan iedere keer weer wat aangroeien met het komen en gaan van storingen. Voor nu alvast een fijn weekend gewenst!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.974 times, 1 visits today)
Advertentie

8 Reactie op “Alpen – Na Kaiserwetter komt flinke sneeuwval”

 • Richard
  6 december 2019 at 10:21

  Zullen de pistes voor SFL Oostenrijk wit zijn en genoeg sneeuw in de dalen liggen voor het kerstplaatje. Ik hoop dat de Noordalpen de komende 14 dagen nog wat gaat krijgen voor we de 21 naar Leogang vertrekken.

 • Sander Engelen
  6 december 2019 at 10:31

  Hoi Richard, De noord Alpen kunnen inderdaad nog wel wat sneeuw gebruiken ja. Tot midden volgende week valt in de regio Saalbach zo’n 10-15 cm verse sneeuw. Wel een leuke opfrisser, wat zal zorgen voor witte bergen. Een grote dump zou natuurlijk mooi zijn voor de kerst. Er komen steeds weer storingen richting de Alpen, dus het zal vast niet de laatste sneeuw zijn voor de kerst;) Met de kunstsneeuw erbij, is skiën tegenwoordig natuurlijk gegarandeerd. We houden het voor jullie in de gaten wat er gaat gebeuren en of en nog een dump voor de noord Alpen aankomt. Groet, Sander

  • Richard
   6 december 2019 at 10:50

   Super bedankt ik blijf jullie volgen

 • Johann
  6 december 2019 at 10:32

  Kan nog een heleboel gebeuren tot de feestdagen Richard. Ziet er voor dit moment iig voor de wat hoger gelegen delen goed uit vwb de sneeuw. Met Weststau en Nordweststau kan het daar dan periodiek tot down under sneeuwen. Tussen de bedrijven door nog wel steeds het gevaar van de instroom van weer wat zachtere luchtmassa’s op nadering van volgend front(en)

 • Johann
  6 december 2019 at 10:39

  Mooi bericht Sander. Kaarten over de gehele linie in vergelijking met gisteren toch weer wat beter moet ik zeggen. Wordt vervolgd!……

 • Marjon Jansen
  6 december 2019 at 14:19

  Ha Sander,
  Leuk om jouw weerbericht te lezen, en dank voor het sneeuwadvies van gisteren! Volgens mij komt het wel goed met de sneeuw in Oberstdorf/Kleinwalsertal volgende week ;-)…hopelijk ook tot in het dal.
  Groet, Marjon

 • Sander Engelen
  6 december 2019 at 16:43

  Hee Marjon, skiën in een mooi wit landschap gaat zeker goed komen daar in het Kleinwalsertal. De bergen krijgen een flinke witte laag erbij;) Met een beetje geluk het dal ook! Geniet ervan en veel plezier! Groetjes, Sander

 • nils
  7 december 2019 at 00:47

  Duidelijk bericht!
  Hier kom ik vaker kijken.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier