Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een standvastig hogedrukgebied boven een groot deel van Europe domineert het weerbeeld in Europa al voor weken. Regengebieden weten het noorden en midden van Europa maar zelden te bereiken. Deze hogedruk situatie houdt de buien op afstanden of weet deze te verzwakken. Na een aantal regenbuien dit weekend in de Alpen wordt het komende week opnieuw warm en droog.

Regen maar niet genoeg, na het weekend subtropisch warm

De straalstroom ligt op dit moment erg noordelijk. Het temperatuurverschil tussen het zuiden van Europa en noorden van Scandinavië is zeer klein. Dit zorgt ervoor dat  de hogedruk situatie boven Midden Europa stand blijft houden. Deze weersituaties komen vaker voor, maar de duur hiervan is uitzonderlijk te noemen. De Alpen liggen aan de rand van dit hogedrukgebied, waardoor toevoer vochtige lucht de Alpen vaak nog weet te bereiken, zoals ook dit weekend. Toch heeft afgelopen tijd een vaak voorkomende Bise (noordoostelijk stroming) met name in Zwitserland ook al voor veel droogte gezorgd. Ook hier is op veel plaatsten een tekort aan water. Dit weekend vallen er regenbuien, maar het is de vraag of het genoeg is.

Indrukwekkende zomerse onweersbuien gisteren bij Thunersee in Zwitserland (via Marie Anne Ruprecht-Bachmann)

Vandaag is het onbestendig met veel bewolking en weinig zon. Verspreid vallen er regenbuien met mogelijk ook onweer. Oorzaak hiervoor is een overtrekkende storing vanuit westelijke richting. Op dit moment valt aan de oostkant van de Alpen de meeste neerslag. Hierbij kan het stevig waaien en is er ook kans op hagel. De nulgradengrens ligt op 3500 m en met een temperatuur van rond de 20 graden in de dalen en vochtige lucht kan het zwoel aanvoelen.

Veel ongelijkongelijkheid in de regenverdeling afgelopen 24 uur in Zwitserland. In het noordoosten viel de minste neerslag. (#SRFMeteo).

Stortbuien gisteren in Brixen ook in Oostenrijk. Ook vandaag en morgen vallen er verspreid regen- en onweersbuien. Na het weekend keert de hitte en droogte terug (FB Fantastisch Oostenrijk).

Morgen blijft het wederom wisselvallig en onrustig weer in de Alpen. In ochtend is er in de West-Alpen nog kans op wat zon. In de loop van de dag in het gehele Alpengebied kans op opnieuw regenbuien. Tijdens hevige neerslag kan de temperatuur plaatselijk sterk dalen in korte tijd. De intensiviteit neemt morgen wel wat af en er zal over het algemeen minder vallen dan de zaterdag. Vanaf maandag klaar het vaker op en gaan de temperaturen steeds meer omhoog.

Nogal altijd blijft de straalstroom / polair jet  zeer noordelijk en muurvast op zijn plek liggen. Deze straalstroom / polar jet wordt gevoed door temperatuurverschillen. Hoe groter de temperatuurgradiënt tussen Noord- en Zuid-Europa des te steviger wordt de straalstroom (en zou dan vanuit het westen komen). Echter zijn er nu nauwelijks temperatuurverschillen en meandert de straalstroom sterk van zuid naar noord. Een rivier die nog altijd niet uit haar patroon lijkt te raken. (ECWMF 850hPa temp., woensdag 25 juli)

Vanaf maandag gaan de temperaturen weer oplopen in de Alpen. Op woensdag kunnen ook tropische temperaturen verwacht worden van boven de 30 graden en dat blijft een aantal dagen aanhouden. (ECWMF temp. afwijking, woensdag 25 juli)

De echte hitte moet nog komen

Deze periode van het jaar wordt vaak ook gesproken van Hondsdagen (Hundstagen). Deze duren in de Alpen van 23 juli tot 23 augustus. Deze klimatologische periode is gemiddeld vaak de warmste van het jaar. Als we kijken naar de verwachtingen lijkt de rest van de maand juli nog warm en droog te blijven. Het Alpengebied ligt eigenlijk op de grens van dit gebied, waardoor vooral de noordkant het sterkst te maken krijgt met droger en warmer weer dan normaal. Aan de zuidkant is de kans groter dat er nog wel lokale (zomerse)regenbuien kunnen ontstaan veelal eind van de dag.

De weg terug naar de normaliteit in het weer zal nog even duren, zoals de nieuwe verwachting van het ECMWF, die zelfs tot eind augustus kunnen verwachten (bron: Weathermodels.com)

Na het weekend lopen de temperaturen snel weer op. Met name eind van de week en komende weekend wordt het tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden. Het einde van deze periode lijkt nog niet in zicht. De laatste midden-lange termijn verwachtingen van ECMWF en GFS laten nog geen veranderingen zien van dit weerpatroon. Het ziet er naar uit dat we te maken krijgen met een langdurige hitteperiode. Na de regen die dit weekend valt, kan het daarom weer even duren voordat er weer nieuwe gaat komen.

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste koop en huurwoningen voor uw (wintersport) vakantie in Zwitserland vlak bij de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena etc.  Wat bijvoorbeeld te denken van dit nog maar net op de de markt verschenen schitterende “Golf appartement” op de Riederalp ( Aletsch) 

For Sale op de Riederalp! (ski / golf )

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en andere woningen aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.139 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Na het weekend geen regen meer. Echte hitte moet nog komen.”

 • Bertil Blaas
  21 juli 2018 at 18:23

  Dag Roy,

  Wederom een perfect verslag ! Lees altijd alle berichten dagelijks. Dank je.
  Ben trouwens benieuwd hoelang deze hitte blijft voortduren. Alles is verdort en bomen in herfststemming.
  Groeten Bertil.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier