Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  op nadering van een koufront samengaand met depressie Yuliya met kern boven de noordelijk Golf van Biskaje nadert een koufront de Alpen. Aan de voorzijde wordt nogmaals zachte lucht aangevoerd, aan de noordkant is het föhnig. Tot maandag van west naar oost Föhn-einde en vooral in de westelijke en centrale Alpen opkomende neerslag en geleidelijke temperatuur daling. Begin volgende week tijdelijk minder zacht, in de tweede helft van de week van het zuidwesten opnieuw zachter  en opkomende föhn.

Vandaag met föhn in oosten lokaal 20 graden, vooral in westen en zuiden neerslag

Gisteren hadden we te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming waarbij niet alleen vrij zachte maar ook vochtige lucht werd aangevoerd. Vooral tot een hoogte van 5000 m  was de lucht vochtig. Dit is ook mooi te zien aan de ballon sondering (sounding) gistermiddag in het Zwitserse Payerne.  Tot het 500 hPA niveua liggen de temperatuur (zwarte lijn) en de stippellijn (dauwpunt) dicht bij elkaar als uiting van de vochtige lucht.

Sounding Payerne. Bron Meteo Schweiz

De föhn aan de westelijke noordkant was ondanks de drogende werking (dalende lucht) niet in staat om deze vochtige lucht laag op te ruimen en daardoor was het ondanks de föhn bewolkt en grijs.

Ondanks de föhn overdag toch veel bewolking zoals ook hier in Laax (Falera – Weisse Arena – Crap Sogn Gion Park) gistermiddag
Later op de dag dan wat drogere lucht en opklaringen. Beeld Engelber, hogerop ligt er hier meer dan 600 cm sneeuw! Zie ook verderop

Lokaal viel er in het noordoosten ook wat (lichte) neerslag uit de bewolking. In de loop van de middag en avond stroomde er weer wat drogere lucht binnen en klaarde het van west naar oost op.

Avondstemming Walliser Alpen. Foto Cornelia Ammann-Ebener‎ (Oberwallis)
En nog een schitterend plaatje vanaf de Simplon (Hospiz) van 9 maart jl. Foto Tanja Hess

Wintersport -weer dichter bij huis?
Zie ->  – Sauerland – 

Opkomend koufront
Afgelopen nacht begon vanuit het zuidwesten de bewolking echte al weer toe te nemen op nadering van een frontensysteem boven Spanje en Frankrijk en ook aan de zuidkant begon zich geleidelijk vochtigere lucht te stuwen.

Vandaag gaat op nadering en passage de föhn in de westelijke Alpen (noordkant) van west naar oost geleidelijk weer liggen en navolgend gaat het regenen en hogerop sneeuwen.

Radar 07h45 Bron Wetteronline.de

Ook de zuidkant krijgt te maken met intensiverende Stau neerslag. De oostelijke Alpen noordkant gaat door verder toenemende drukgradient ( 8 tot 10 hPa) juist vandaag te maken krijgen met de Föhn.

Hier is het droog en föhnig opgeklaard en met de föhn kan het kwik in de dalen en de föhngebieden aan de noordkant stijgen tot 20 graden of zelfs nog iets meer. Met de föhn trekt ook de stevig aan met in de bergen soms een stormachtige föhn (pieken).

Met het naderen van het koufront en door de Stau neerslag kan de neerslag ook tot in de noordelijke aangrenzende Apen over grijpen. De sneeuwvalgrens daalt van circa 2000 meter naar 1700 tot 1400 meter in de avond. Aan de zuidkant sneeuwval grens tussen de 1200 en 1600 meter. In de oostelijk Alpen (noordkant) ligt de sneeuwvalgrens met 2000 tot 2300 meter een stuk hoger maar dit is puur theoretisch omdat het hier droog blijft.

GFS sneeuwvalgrens zondagmiddag 16h00. In de westelijke Alpen heeft de afkoeling al ingezet.

De meeste neerslag valt in de Stau van de zuidelijke Alpenhoofdkam en de zuidwestelijke Alpen. Diegenen die in noord Italië verblijven als ook diegenen in zuidoost Frankrijk doen er goed aan een paraplu mee te nemen en ook de bergen maar even een dagje over te slaan. De condities zijn er slecht en vooral in een strook over het oosten van Frankrijk gaan lokaal flinke plens buien vallen met lokaal ook pittige onweersbuien waarbij ook hagel mogelijk is! Vooral in Ligurië (Italie) wordt veel neerslag berekend met als zwaarte punt de regio van Genua. Het het zou met niet verbazen wanneer ze daar de komende 48 uur overlast gaan krijgen door kleinschalige overstromingen en -of modderstromen!

Neerslag cumulatief tot maandag

In het hooggebergte valt de neerslag in vaste vorm en mag men rekenen op 20 tot 40 cm aan Neuschnee, bij gunstige Stau boven de 2000 a 2200 meter lokaal 40 tot 80 cm tot maandag avond!

Sneeuwval cumulatief tot maandag middag

Het mag dag zacht zijn met regen tot grotere hoogtes, voor de sneeuw(dek) hoeven we niet bang te zijn. Vanaf circa 1000 a 1200 meter is het meest sneeuw bedekt, lokaal in beschutte regionen van de Alpennoordkant ook nog een stuk lager. Het betreft hier verschillende lagen goed gezette sneeuw en deze kan wel tegen een “stootje”!


Geen angst zeker nog tot pasen ligt er (meer) dan genoeg sneeuw

In de hogere Alpen vanaf 1800 a 2000 meter treffen we een machtig sneeuwdek aan dat al naar gelang gebied en regio tot 400 a 635 cm dik is. Toppers zijn de Berner Alpen met Engelberg (tot 635 cm hogerop ) en de Kaunertaler Gletscher (600 cm) Hieronder een overzicht van de top tien.

Top tien sneeuwhoogtes skigebieden (snowdepth). Bron Website skiweather.eu

Hieronder nog een overzicht van de sneeuwhoogtes via Kachelmannwetter per kaart. Voor meer gedetailleerde info per gebied klik via de link op de desbetreffende kaart – land / gebied!

Link- KachelmannwetterSchneehöhe

Tijdelijke afkoeling
Maandag en dinsdag gaat het met een meer westelijke wind en de aanvoer van wat minder zachte lucht onbestendig verder. Typisch zogenaamd “Westwindwetter” met een mix van zon en wolken afgewisseld door enkele regen of sneeuw buien.

Maandag sneeuwt het in de westelijke Alpen vanaf circa 1500 meter, dinsdag vanaf circa 1000 meter hoogte. In het oosten waar de zachtere lucht wat langer aanwezig blijft algemeen hogere sneeuwvalgrens (1800 a 1400 en dinsdag tot 1200 meter zakkend)

Woensdag neemt van west naar oost  de invloed van een inschuivend tussenhoog toe waarbij aan de noordoostflank van het noordwesten en westen uit nog iets koudere lucht binnenstroomt.

Van het westen uit wordt de neerslag steeds veder onderdrukt en krijgt de zon steeds meer ruimte. Sneeuwvalgrens woensdag circa 1000 a 700 meter. Op 1500 meter (850 hPa)  temperaturen van – 2 tot – 4 graden.

Vooral dinsdag en woensdag tijdelijk in weer wat koudere lucht. GFS T850 hPa voor woensdag 00h00

Na passage van het (zwakke) tussenhoog en diens hoogte-as zoekt de stroming donderdag weer de zuidwest hoek op en gaat aan de voorzijde van een volgende Atlantische depressie weer zachtere lucht over de Alpen uitstromen. Net als deze dagen krijgt de noordkant dan weer te maken met de föhn en het zuiden met toenemen vochtigere lucht massa’s.

Lente of winter?!
Wat er vervolgens vanaf vrijdag gaat gebeuren is nog steeds ongewis. Opnieuw zien we vandaag de tegenstelling op de weerkaarten toenemen. Blikvangers en sturende elementen zijn twee lagedrukgebieden. Het ene met kern boven de Atlantische Oceaan en het ander met kern net ten oosten van Finland. Tussen beide druksystemen gaat zich bovendien een apart hoog wurmen.

GFS T850 hPA met de uitbraak van de artische lucht vrijdag 16 maart 00h00

Zeer koude arctische lucht gaat dan vanaf de pool naar het zuiden uitstromen en het is de grote vraag hoe dit precies zal gaan verlopen. Daarnaast gaat ook nog eens veel zachtere lucht vanuit het zuiden naar het noorden uit stromen. De strijd tussen de lente en winter gaat dus ergens in het grensgebied van deze twee luchtsoorten plaatsvinden en ook vandaag hebben de weermodellen nog de grootste moeite daarmee.  Steeds weer zien we hele koude oplossingen opdoemen en vervolgens weer zachtere. Vanmorgen is met name de operationele run van het GFS weer bijzonder koud en laat de actische lucht in het weekend tot de noordelijke Alpen voor dringen.

GFS (OPER) met de zeer koude oplossing

Deze zeer koude oplossing wordt echter niet door de ensemble oplossingen ondersteund en is dus een koude “uitbijter” binnen de bandbreedte van de ensembles.

GFS ensembles prikpunt noordkant centrale Alpen. Mooi is te zien hoe de zwarte dikke lijn de onderste bandbreedte van de ensembles opzoekt (zwarte pijlen)

Ook het ECMWF gaat van een minder koude oplossing uit en door het afzakken van het Scandihoog gaat de arctische lucht over over oost Europa en later de Balkan uitstromen. De ensembles van dit model verschijnen pas later op de ochtend.

ECMWF met het afzakkende hoog en de kou uitval meer oostelijke

Al met al vanaf vrijdag volgende week dus zeer onzekere ontwikkelingen en tussen heel zacht lente weer en vrieskou inclusief sneeuw is alles mogelijk.

De komende dagen dus maar eens verder vervolgen en vooral ook de “winter” nog niet helemaal afschrijven. Fijne zondag en graag weer tot morgen of indien daar aanleiding voor is in extra updates. Ciao vanuit een bewolkt Termen waar de eerste druppels vallen!

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams  (de website en webcams van Meteo-Oberwallis zijn door een server probleem tijdelijk niet toegankelijk)

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.

De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 952 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier