Advertentie 

Afgelopen weekend viel met name aan de noordkant van de Alpen weer sneeuw. Na een rustige start van de week krijgt de zuidelijke helft van de Alpen te maken met veel sneeuwval. In de aanloop naar Pasen valt er dus weer sneeuw in veel regio’s van de Alpen. Wat de sneeuwvalgrens gaat doen en welke regio’s de meeste sneeuw kunnen verwachten? Dat lees je in dit nieuwe weerbericht voor de Alpen, inclusief een voorzichtige vooruitblik op het Paasweekend.

Afgelopen weekend stond in het teken van een koufront dat over de Alpen trok, gevolgd door diverse sneeuwbuien. Dankzij de koudere lucht achter het koufront zakte de sneeuwvalgrens flink. Hierdoor viel in veel dalen de neerslag als (natte) sneeuw en afhankelijk van de hoogte ontstond er een (tijdelijk) sneeuwdek. Op veel plaatsen ging het om hooguit enkele centimeters sneeuw. In delen van Zwitserland, de Franse Alpen en rondom Vorarlberg en Salzburg viel dit weekend regionaal meer sneeuw: 10 tot 25 centimeter. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam viel juist weinig tot geen neerslag en sneeuw. Dat gaat deze week veranderen als een lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen trekt.

In Saalfelden viel op zondag vooral natte sneeuw. Hoe hoog de sneeuwvalgrens uiteindelijk lag is goed te zien op de bergen. Beeld via foto-webcam.eu.
Een winterse metamorfose in Kals (Oostenrijk) t.o.v. vrijdag (links) en zondag (rechts). Beeld via foto-webcam.eu

Hogedrukgebied zorgt voor zonnig en rustig weer

Maandag begint de dag rustig in de Alpen. Op de meeste plaatsen schijnt de zon met uitzondering van de regio Salzburg. Hier komen in de ochtend nog diverse buien voor waarbij de sneeuwvalgrens rond de 800 meter ligt. Uiteindelijk trekken de buien hier weg en komt er ook hier steeds meer ruimte voor de zon. De koudere lucht die afgelopen weekend de Alpen wist te bereiken wordt met een zuidwestelijke stroming uit de Alpen verdreven. Op maandag merken we dit vooral aan een stijgende vorstgrens. In de ochtend ligt deze tussen de 1500 meter in de Franse Alpen en 1000 meter rondom Salzburg. Aan het einde van de middag ligt deze tussen de 2500 en 1600 meter. Dit rustige weer hebben de Alpen te danken aan de invloed van een tijdelijk hogedrukgebied dat boven de Alpen ligt. Lang gaat dit weertype niet duren.

Hoe zat het ook alweer met de indeling van de Alpen en waar de sneeuw valt?

Alpen indeling, waar valt de sneeuw?

Vanaf dinsdag (veel) sneeuw aan zuidkant en Franse Alpen

Een lagedrukgebied beweegt namelijk richting de Alpen. Op maandag is dit al te merken aan de wolkenvelden die vanuit het zuidwesten binnen gaan trekken. In de ochtend al in de Franse Alpen, later op de middag ook andere regio’s in de Alpen met uitzondering van Tirol en Salzburg. Op maandagavond bereiken de eerste neerslaggebieden de Franse Alpen vanuit het zuidwesten. Op dinsdagochtend en dinsdag overdag zijn deze neerslaggebieden ook aan de zuidkant van de Alpen terechtgekomen. Doordat de neerslag van tijd tot tijd intensief is en tot en met woensdag duurt worden regionaal vele tientallen millimeters neerslag verwacht: 30 tot 75 millimeter. Lokaal is rond de 100 millimeter mogelijk. Boven de 1000 à 1200 meter valt de neerslag als sneeuw en kan regionaal dus meer dan een halve meter sneeuw vallen.

Aan de noordkant van de Alpen is het dinsdag juist droog. Met een krachtige zuidelijke föhnwind is het aan deze kant van de Alpen dan ook zacht met een afwisseling van wolkenvelden en zon. Op 1500 meter hoogte wordt het 7 tot 12 graden. In de föhngevoelige dalen loopt het kwik op naar 16 tot lokaal 20 graden. De föhn zorgt op de Alpenhoofdkam ook voor een stevige wind met windstoten in de bergen van 90 tot 120 km/h. Op woensdag bereikt een neerslaggebied ook de noordkant van de Alpen. Hierbij vallen enkele centimeters sneeuw boven de 1200 à 1500 meter.

De totale sneeuwval tot en met vrijdag, het zwaartepunt ligt rond de Franse Alpen en regio’s ten zuiden van de Alpenhoofdkam.
De sneeuwvalgrens op dinsdagmiddag.

Wisselvallig vervolg van de week en Paasweekend

Na woensdag wordt het tijdelijk droog in de Alpen. Tocht lijkt een langere periode met droog weer in aanloop naar Pasen en het Paasweekend zelf er niet in te zitten. Dit komt door lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan met een westelijke stroming richting de Alpen blijven komen. Hierdoor blijft het de komende week wisselvallig in de Alpen. De berekeningen tussen de weermodellen verschillen vanaf donderdag nog sterk qua timing, locatie en intensiteit van de neerslag. Dat maakt het lastig om nu al enige details te geven van het weerbeeld vanaf donderdag. Wel lijkt het erop dat met name de Franse Alpen en de regio’s ten zuiden van de Alpenhoofdkam de meeste neerslag kunnen verwachten. De noordelijke helft van de Alpen heeft dan juist meer kans op een droger weerbeeld en wat meer ruimte voor de zon. In de komende weerberichten volgen meer details over het Paasweekend.

Omslagfoto: Kals op zondagmiddag, beeld via foto-webcam.eu

(Visited 2.467 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier