Algemeen: Vandaag en morgen hebben de Alpen nog te maken met zacht weer en een mix van zon en bewolking. Vanaf het weekend slaat het weer om met lokaal erg veel neerslag. De temperatuur gaat daarbij ook naar beneden waardoor er in het hooggebergte ook sneeuw kan gaan vallen.

Gisteren was het een prima dag met wat hogere sluierbewolking. Foto vanuit Sent Engadin in Zwitserland op zo’n 1430 m hoogte van Michel Ebben
Ook schitterende condities gisteren bij de Mont Blanc bij Chamonix in de Franse Alpen. Foto genomen van de Brevet door Jacco Folkersma.
Ook een prachtig gezicht op de Mont Blanc vanaf de mooie Aiguille du Midi (3842 m). Foto door Jacco Folkersma
Deze ochtend begint de dag ook weer mooi met heerlijke plaatjes.
Mooie vergezichten deze ochtend
Genieten van deze mooie dag in Zell am See
Ook bij de Gross Glockner en de Pasterze gletsjer begint de dag erg mooi. Helaas is goed te zien dat de gletsjers het momenteel erg zwaar hebben en veel sneeuw verdwenen is waardoor het ijs extra snel smelt. Wellicht dat dit weekend wat verlichting brengt met wat nieuwe sneeuw.

Vandaag begint de dag meest zonnig en droog. Op wat sluierbewolking na is het prima weer om er nog op uit te gaan vandaag. Vanuit het westen komt er rond de middag steeds meer bewolking binnendrijven. In eerste instantie hogere bewolking, maar later ook lagere bewolking. De zon zal het daarbij dan ook moeilijk krijgen in het westen. Veel neerslag wordt er echter niet verwacht. In het oosten blijft het zonniger. Met name in de zuidelijke Alpen kunnen er in de middag enkele buien ontstaan. Het is nog altijd zacht met een vorstgrens van rond de 4000-4500 m hoogte.

radarbeeld vanochtend om 8.15u. Bron: wetteronline.de

Op vrijdag krijgen we te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming waarbij er steeds vochtigere lucht wordt aangevoerd. Het begint dan ook in de ochtend al met regenen. In eerste instantie in de zuidelijke en westelijke Alpen. In de noordoostelijke Alpen is het in eerste instantie nog wat föhnig. Later kunnen buien vanuit het zuiden ook overgrijpen naar het noorden. Het kan lokaal behoorlijk plenzen met ook zeker kansen op een klap onweer daarbij.Vanuit het (zuid)westen wordt veel vochtige lucht aangevoerd die lokaal voor veel neerslag gaat zorgen.

In de nacht naar zaterdag trekt er dan een koufront de Alpen binnen wat gepaard gaat met intensieve neerslag en een stormachtige wind. Met name in de westelijke en zuidelijke Alpen kan er veel neerslag gaan vallen. De sneeuwvalgrens zal daarbij uitkomen op zo’n 3000 m hoogte.

Koelere lucht en meer neerslag trekt de Alpen binnen in de nacht naar zaterdag.

Ook overdag gaat het zaterdag regenachtig en koel verder. De sneeuwvalgrens zal pendelen tussen de 2500 en 3000 m hoogte. Het beste weer zal voor de uiterste noordoost Alpen weggelegd zijn waar het mee zal vallen met de regen.

Zondag gaat het gewoon verder met deels langdurig intensieve neerslag met nog altijd een sneeuwvalgrens van onder de 3000 m die later op de dag zelfs kan dalen tot rond de 2200 m. De wind blijft daarbij flink doorwaaien. Geen geschikt weer om de bergen in te trekken helaas. In de loop de middag en avond neemt de neerslag activiteit langzaam af en wordt het droger. Met name in de zuidelijke Alpen moet met rekening houden met zeer veel neerslag en is wateroverlast niet uitgesloten!

De totale hoeveelheid verwachte neerslag t/m zondagavond. Met name in de zuidelijke Alpen wordt het kletsnat en is de kans op wateroverlast zeker niet uitgesloten. Rondom Lugano mogelijke hoeveelheden tot 320 mm!! Dat betekent dus 320 liter water per m2! kleddernat dus.

Op maandag dan met name in de noordelijke Alpen wat regen in de Nordstau. In het zuiden is het echter dan weer opgeklaard en zal de zon zich weer op uitgebreide schaal laten zien. In de middag blijft er echter wel nog kans op het onstaan van een (onweers)bui.

De dagen daarna is het een mix van zonneschijn, maar ook af en toe buien. Stabiel zomer weer lijkt het helaas niet te worden deze dagen, maar zonnige momenten zullen er zeker wel weer zijn. Hoe het verder gaat zullen we zien. Het is allemaal nog wat onzeker. Voor nu een fijne donderdag gewenst!

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK