Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; samenhangend met laag – Wanda – op weg van Frankrijk naar Duitsland wordt in het voor veld van een koufront nogmaals zeer warme maar toenemend ook vochtigere lucht tot over de Alpen aangevoerd. Achter het front en een onweersstoring stroomt donderdag en vrijdag ietwat minder warme lucht binnen.

Volgende trog en koufront in aantocht

Het zomerweer is weer helemaal terug en gisteren steeg het kwik in de Alpen met volop alweer naar hoog zomerse 25 tot 30 graden.

De Alpen gisteren badend in de zon gezien vanuit de ruimte

De hoogste temperaturen werden hier in Oberwallis als ook in Aargau gehaald alwaar het kwik in de dalen tot 30 graden steeg. Oostenrijk moest genomen met slecht 28 graden als maximum welke in St. Pölten-Landhaus (Niederösterreich) werd geregistreerd.

Ook in de bergen keerde de warmte weer terug en in vergelijk met de zondag was het in de hogere delen gewoon weer 10 tot 12 graden warmen.

Zo meldde bijvoorbeeld de Edelweissspitze – Grossglockner Hochalpenstrasse op 2571 meter vandaag met volop zon een graad of tien in de plus, afgelopen zondag vroor het er nog licht en viel er een dik pak sneeuw.

Edelweissspitze – Grossglockner Hochalpenstrasse op 2571 meter zondagmiddag 16h00
Edelweissspitze – Grossglockner Hochalpenstrasse op 2571 meter dinsdag 16h00
Perfect!  Montchavin-la Plagne @Montchavin
Ondanks dat het wat heiig was gisteren heerlijk berg en wandelweer. Foto Simplon met blik richting de Aletsch Arena (gletsjer) en rechts de Fiescher gletsjer. Foto Francien Bakker
Simplonpass – Foto Francien Bakker
Ook nier verkeerd het mooie Mittelberg in het Kleinwalsertal. Foto Hans ter Braak Twitter Hans op @hansterbraak @HausWalserBerge

De zeer zachte lucht werd vanuit het zuidwesten op transport gezet tussen enerzijds hoog – Niklot – met kern moven oost Europa en een laag – Wanda – boven zuid Frankrijk. Een “warme” hoogterug die net tot over de Alpen reikte gaf het geheel nog een extra thermische duwtje in de rug en zorgde met name ook voor de veel hogere temperaturen in de bergen.

GFS 500 hPa met de warme hoogterug. Ook op circa 5800 meter hoogte was het met slechts -10 graden zeer zacht.

Volgende koufront – hoogtetrog
Helaas gaan de mooie en warme kantjes er de komende dagen er weer wat af maar een overgang naar een veel koeler of onbestendiger herfstachtig weerbeeld is niet waarschijnlijk.


Wat een genot om hier als koe te mogen grazen. Riffelalp – Zermatt

Vandaag neemt de invloed van laag Wanda geleidelijk verder toe en met de instroom van vochtigere lucht nemen de onweerskansen van west naar oost weer toe.

Aan de voorzijde van een koufront wordt eerst nog zeer warme lucht aangevoerd. Vooral in de oostelijke Alpen wordt het nogmaals zeer warm en lokaal ook tropisch. Elders zal het kwik door toenemende bewolking en regen en onweersbuien later op de dag niet meer zo hoog uitkomen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vooral in de westelijke Alpen kunnen vandaag op het inkomende koufront in de loop van de middag en avond pittige regen en onweersbuien gaan vallen met kans op veel neerslag, hagel en (zeer) zware windstoten!

Enige afkoeling en vooral in oosten onestendig
Donderdag – vrijdag volgt ook in het oosten een verder afkoeling en door toedoen van een apart laagje dat de via noord Italië naar het oosten koerst vallen er regen en onweersbuien. In de loop van de donderdag en op de vrijdag volgt door toedoen van een volgend filiaal van hogedruk in de westelijke Alpen alweer een weersverbetering, de oostelijke Alpen hebben eerst nog last van de naweeën van het koufront en hoogtetrog boven oost Europa.

GFS 500 hPa met de uitzakkende hoogtetrog zaterdag 00h00

In het weekend dan ook hier van west naar oost overgang naar zonnig nazomerweer en weer oplopende temperaturen. De oostelijke regionen moeten echter nog tot de zondag wachten voordat deze zich ook hier goed door kan zetten.

Met de (onweers)buien en het koufront en navolgend ook nog wat Norstau gaat er de komende dagen vooral in de oostelijke en zuidelijke Alpen weer neerslag van betekenis vallen. Daarbij kunnen de verschillen per regio behoorlijk oplopen! Lokaal kan er tot en met zondag 50 tot 100 mm gaan vallen.

Neerslag GFS cumulatief tot en met zondag

Ook in de bergen gaat het met de instroom van de koelere lucht weer afkoelen, zo dramatisch als het afgelopen weekend zal het echter niet worden en sneeuw is enkel voor de hogere delen weggelegd. Op 1500 meter hoogte daalt het kwik van 20 (vandaag) tot 8 a 6 graden op vrijdag – zaterdag. De vorstgrens daalt weer van 4400 naar 2600 tot 2500 meter in het oosten. In de westelijke Alpen algemeen minder afkoeling met vorstgrens daar dalend tot circa 3200 meter.

T850 hPa prikpunt Oberstdorf
en voor de vorstgrens eveneens Oberstdorf
Vergelijk met de westelijke Alpen (Savoi)

Nazomeren
Begin volgende week krijgen we te maken met een continentale stroming (oost) door hogedruk welke zich ten noorden van de Alpen gaat uitbreiden. De aangevoerde lucht is vrij warm en droog en met veel zon kunnen we gaan genieten van heerlijk nazomer en bergweer! Zoals het er nu naar uitziet zal hier ook in het verdere verloop van de week en waarschijnlijk ook het weekend niet veel aan veranderen.

ECMWF 500 hPa volgende week woensdag
GFS ensembles oostelijke Alpen(noordkant)
GFS ensembles westelijke Alpen

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Real Estate – Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Meer informatie over dit unieke “stekje”?!  kijk dan eens op DEZE link

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 459 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier