klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Vandaag hebben de Alpen te maken met een tussenhoog en laat de zon zich deze middag zien. Op zaterdag trekt er dan een front binnen en trekt de wind sterk aan. Zondag en maandag wordt met een sterke (zuid)westelijke stroming zeer zachte lucht aangevoerd die voor regen gaat zorgen tot op grotere hoogte. Op dinsdag trekt er vanuit het noorden dan een koufront binnen en dalen de temperaturen sterk en gaat er weer sneeuw vallen tot in de lagere delen.

Gisteren was het na de verse sneeuw van een dag eerder genieten in de noord en west Alpen met veel zon. Droomcondities waren het! Hieronder een selectie van mooie plaatjes van gisteren.

Ook onze AWM scout Bas Laros was gisteren onderweg in Riederalp in de Aletsch Arena in Oberwallis in Zwitserland.

Vandaag begint de dag met name in de noordelijke Alpen nog met dichte wolken en hier en daar een sneeuwbui vanaf zo’n 2000 m hoogte. In de zuidelijke Alpen schijnt vanaf deze ochtend al de zon die zich vanuit het westen ook uitbreidt over de rest van de Alpen. In de middag zal de zon op de meeste plaatsen dan ook uitbundig schijnen. Het is zacht met een nul-graden grens die vandaag tussen de 2500 en 3000 m hoogte ligt.

Radarbeeld vanochtend 9 uur. Met namein de noordelijke Alpen komen er wat (sneeuw)buitjes voor. Bron: Wetteronline.de

Zaterdag begint de dag na een heldere nacht op de meeste plaatsen met vriendelijk weer. In de ochtend nadert er vanuit het noorden echter al snel bewolking waarbij er in de middag wat sneeuw kan vallen vanaf zo’n 1800 tot 2000 m hoogte. Grote hoeveelheden worden er niet verwacht. Maar enkele centimeters zijn wel mogelijk. De zuidelijke Alpen houden het droog en meest zonnig met een mix van wolken.

Zaterdag trekt er een warmtefrontje de Alpen binnen die voor wat sneeuw in de noordwestelijke Alpen kan zorgen boven de 1800-2000 m. Veel neerslag zal het niet zijn,

Zondag trekt er dan vanuit het noordwesten een actief warmte front de Alpen binnen. In de middag kan de neerslag behoorlijk krachtig van aard zijn met veel neerslag in korte tijd. Er stroomt erg warme lucht binnen waardoor de sneeuwvalgrens helaas erg hoog ligt tussen de 2000 en 2500 m!

Zondag trekt er een zeer actief warmtefront de noordwestelijke Alpen binnen die zeer zachte lucht vanuit de subtropen met zich mee brengt. Dit zorgt ervoor dat er veel regen gaat vallen tot een hoogte van maar liefst 2000-2500 m hoogte!
De zachte lucht wordt vanuit het verre zuiden met een grote boog op transport richting de Alpen gezet. Dit is de temperatuur op zo’n 1500 m hoogte op zondag.

Dit zal het sneeuwdek met name in de lagere delen wel wat gaan aantasten. Hoger in de bergen is het sneeuwdek echter wel zo dik en goed gezet dat het zeker niet allemaal weg zal regenen, maar het sneeuwdek zal wel een knauw krijgen, met name in de lagere delen waar minder sneeuw ligt. De wind is daarbij stormachtig en waait vanuit het noordwesten. Geen goede condities om de bergen in te gaan in elk geval en ik zou zeker overwegen een andere activiteit te bedenken voor deze dag dan wintersporten in de noordwestelijke Alpen. De zuidelijke Alpen houden het wel droog en hier hebben ze geen last van de regen. Wel is het hier zacht en waait er een stevige Nordföhn.

Maandag trekt de neerslag langzaam via het noordoosten weg uit de Alpen en wordt het droger. Wel staat er nog altijd een stormachtige wind in de bergen en zullen skiliften die op gevoelige plekken liggen voor de wind deels gesloten zijn.

Dinsdag gaat het roer om en krijgen we te maken met een arctic outbreak! Koude en vochtig lucht wordt richting de Alpen gestuurd en dat betekent veel sneeuwval tot in de dalen en lagere delen. De temperatuur op 1500 is bijna 20 graden lager dan 2 dagen eerder!

Dinsdag gaat het roer gelukkig helemaal om en krijgen de Alpen te maken met maritiem polaire lucht vanuit het noorden en dat betekent dat de kou de Alpen weer gaat veroveren. De temperatuur zal in korte tijd met maar liefst zo’n 20 graden gaan dalen! Vanuit het noordwesten komt er een koufront opzetten en gaat het in de noordwestelijke Alpen sneeuwen tot in de dalen en lagere delen.

De stroming vanuit het noordwesten zorgt voor een flink pak verse sneeuw in de noordwestelijke staugebieden!

Woensdag draait de stroming iets naar het noorden en valt er nog steeds sneeuw in de noordelijke gebieden. Het is koud en de winter is weer helemaal terug.

De dagen daarna schuift het hoge drukgebied boven de Britse eilanden verder door naar de Alpen en krijgen we twee dagen met veel zonneschijn overal. Met de verse sneeuw zal het dan op en top genieten zijn!

Het hoge drukgebied schuift tot over de Alpen waardoor donderdag en vrijdag erg zonnig zullen gaan verlopen.

In het weekend lijkt het erop dat storingen vanaf de oceaan wederom hun invloed laten gelden op de Alpen en krijgen we weer te maken met een westcirculatie. Voor details is het echter nog wat vroeg. We gaan het voor jullie vervolgen komende dagen! Voor nu eerst door de zure appel (regen) heenbijten dit weekend alvorens de winter volgende week weer terug komt! Fijn weekend alvast!

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 4.206 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Na de zure appel(regen) komt sneeuw en kou vanuit het noorden!”

 • MrB
  31 januari 2020 at 12:20

  Jammer van het vooruitzicht, westcirculatie… Nog 3 weken dan gaan wij skieen in het Zillertal. Laat het maar snel goed winters worden. Staan er op de wat langere termijn nog spannende winterse settings?

  • Johann
   31 januari 2020 at 14:08

   Zeg dat! En het ziet er naar uit dat ook februari in het teken zal staan van die Westcirculatie (Zonal). Tussen de bedrijven door dan gelukkig ook wat meer winterse fases met sneeuw en vorst. Echte winterweer voorlopig niet te verwachten. Later vandaag nog een Blog over de afgelopen januari maand en ook aandacht voor februari!

 • jan
  31 januari 2020 at 17:07

  We vertrekken morgenvroeg voor een week naar Saalbach. Zie je voor donderdag en vrijdag nog wat zon op de kaarten staan? De laatste runs gaan toch uit van een hogedrukgebied vlakbij de Alpen…

  • Remco Mienis
   31 januari 2020 at 17:46

   Hi jan,

   Dank voor je vraag. het beste is om deze vraag op ons forum te stellen.
   De diverse meteorologen zijn je graag van dienst om je vraag duidelijk te beantwoorden.

   https://www.alpenweerman.nl/forum/wintersport/

   We zien je daar.

   gr, Remco

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer