Alpen – Na de zure appel(regen) komt sneeuw en kou vanuit het noorden!

Algemeen: Vandaag hebben de Alpen te maken met een tussenhoog en laat de zon zich deze middag zien. Op zaterdag trekt er dan een front binnen en trekt de wind sterk aan. Zondag en maandag wordt met een sterke (zuid)westelijke stroming zeer zachte lucht aangevoerd die voor regen gaat zorgen tot op grotere hoogte. Op dinsdag trekt er vanuit het noorden dan een koufront binnen en dalen de temperaturen sterk en gaat er weer sneeuw vallen tot in de lagere delen.

Gisteren was het na de verse sneeuw van een dag eerder genieten in de noord en west Alpen met veel zon. Droomcondities waren het! Hieronder een selectie van mooie plaatjes van gisteren.

Courchevel in de Franse Alpen. Via Jasper_Skiing.
Een prachtig plaatje uit Westendorf. Via FB Kitzbüheler Alpen.
Door de verse sneeuw worden in veel dalen weer verse langlaufsporen gemaakt zoals hier in Obsteig in Tirol. Via FB Obsteig.
Ook onze AWM scout Bas Laros was gisteren onderweg in Riederalp in de Aletsch Arena in Oberwallis in Zwitserland.
Ook Serfaus-Fiss-Ladis was een droom gisteren. Via FB Serfaus-Fiss-Ladis.
Winterwonderland in Serfaus. Via FB Serfaus-Fiss-Ladis.
Prachtige zonsopkomst gisteren in Saalbach Hinterglemm. Via FB Skicircus Saalbach,

Vandaag begint de dag met name in de noordelijke Alpen nog met dichte wolken en hier en daar een sneeuwbui vanaf zo’n 2000 m hoogte. In de zuidelijke Alpen schijnt vanaf deze ochtend al de zon die zich vanuit het westen ook uitbreidt over de rest van de Alpen. In de middag zal de zon op de meeste plaatsen dan ook uitbundig schijnen. Het is zacht met een nul-graden grens die vandaag tussen de 2500 en 3000 m hoogte ligt.

Radarbeeld vanochtend 9 uur. Met namein de noordelijke Alpen komen er wat (sneeuw)buitjes voor. Bron: Wetteronline.de

Zaterdag begint de dag na een heldere nacht op de meeste plaatsen met vriendelijk weer. In de ochtend nadert er vanuit het noorden echter al snel bewolking waarbij er in de middag wat sneeuw kan vallen vanaf zo’n 1800 tot 2000 m hoogte. Grote hoeveelheden worden er niet verwacht. Maar enkele centimeters zijn wel mogelijk. De zuidelijke Alpen houden het droog en meest zonnig met een mix van wolken.

Zaterdag trekt er een warmtefrontje de Alpen binnen die voor wat sneeuw in de noordwestelijke Alpen kan zorgen boven de 1800-2000 m. Veel neerslag zal het niet zijn,

Zondag trekt er dan vanuit het noordwesten een actief warmte front de Alpen binnen. In de middag kan de neerslag behoorlijk krachtig van aard zijn met veel neerslag in korte tijd. Er stroomt erg warme lucht binnen waardoor de sneeuwvalgrens helaas erg hoog ligt tussen de 2000 en 2500 m!

Zondag trekt er een zeer actief warmtefront de noordwestelijke Alpen binnen die zeer zachte lucht vanuit de subtropen met zich mee brengt. Dit zorgt ervoor dat er veel regen gaat vallen tot een hoogte van maar liefst 2000-2500 m hoogte!
De zachte lucht wordt vanuit het verre zuiden met een grote boog op transport richting de Alpen gezet. Dit is de temperatuur op zo’n 1500 m hoogte op zondag.

Dit zal het sneeuwdek met name in de lagere delen wel wat gaan aantasten. Hoger in de bergen is het sneeuwdek echter wel zo dik en goed gezet dat het zeker niet allemaal weg zal regenen, maar het sneeuwdek zal wel een knauw krijgen, met name in de lagere delen waar minder sneeuw ligt. De wind is daarbij stormachtig en waait vanuit het noordwesten. Geen goede condities om de bergen in te gaan in elk geval en ik zou zeker overwegen een andere activiteit te bedenken voor deze dag dan wintersporten in de noordwestelijke Alpen. De zuidelijke Alpen houden het wel droog en hier hebben ze geen last van de regen. Wel is het hier zacht en waait er een stevige Nordföhn.

Maandag trekt de neerslag langzaam via het noordoosten weg uit de Alpen en wordt het droger. Wel staat er nog altijd een stormachtige wind in de bergen en zullen skiliften die op gevoelige plekken liggen voor de wind deels gesloten zijn.

Dinsdag gaat het roer om en krijgen we te maken met een arctic outbreak! Koude en vochtig lucht wordt richting de Alpen gestuurd en dat betekent veel sneeuwval tot in de dalen en lagere delen. De temperatuur op 1500 is bijna 20 graden lager dan 2 dagen eerder!

Dinsdag gaat het roer gelukkig helemaal om en krijgen de Alpen te maken met maritiem polaire lucht vanuit het noorden en dat betekent dat de kou de Alpen weer gaat veroveren. De temperatuur zal in korte tijd met maar liefst zo’n 20 graden gaan dalen! Vanuit het noordwesten komt er een koufront opzetten en gaat het in de noordwestelijke Alpen sneeuwen tot in de dalen en lagere delen.

De stroming vanuit het noordwesten zorgt voor een flink pak verse sneeuw in de noordwestelijke staugebieden!

Woensdag draait de stroming iets naar het noorden en valt er nog steeds sneeuw in de noordelijke gebieden. Het is koud en de winter is weer helemaal terug.

De dagen daarna schuift het hoge drukgebied boven de Britse eilanden verder door naar de Alpen en krijgen we twee dagen met veel zonneschijn overal. Met de verse sneeuw zal het dan op en top genieten zijn!

Het hoge drukgebied schuift tot over de Alpen waardoor donderdag en vrijdag erg zonnig zullen gaan verlopen.

In het weekend lijkt het erop dat storingen vanaf de oceaan wederom hun invloed laten gelden op de Alpen en krijgen we weer te maken met een westcirculatie. Voor details is het echter nog wat vroeg. We gaan het voor jullie vervolgen komende dagen! Voor nu eerst door de zure appel (regen) heenbijten dit weekend alvorens de winter volgende week weer terug komt! Fijn weekend alvast!

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties