Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vannacht een morgen geeft een storing flink wat regen en hogerop sneeuw. De rest van de week lijkt droog te verlopen met ook zeker af en toe de zon. Het is zacht en het weer lijkt meer op de lente dan op de winter. Richting het weekend zien we interessante weerkaarten die een nieuwe inval van de winter in de Alpen laten zien met kou en sneeuw.

Een koufront heeft vannacht voor wat neerslag gezorgd. Hier in Rosswald, Zwitserland, op 1800 meter gaf dat een klein laagje sneeuw en een winterse aanblik. De komende week zal het weer meer een blik van het voorjaar laten zien. Foto via Johanns (Alpen)weer op X.

Morgen een natte dag

Vannacht nadert vanuit het westen een flink neerslaggebied, behorende bij een warmtefront. Aan het begin van de nacht begint het te regenen en te sneeuwen in de Franse en Italiaanse Alpen. Dit gebied breidt zich geleidelijk uit in de nacht richting Zwitserland. In Oostenrijk begint het morgenochtend pas met regenen en sneeuwen. Morgen is het dan uiteindelijk overal een natte dag. Pas tegen de nacht wordt het als laatst weer droog in het Salzburgerland. Op onderstaande kaartjes zie je de verwachtte radarbeelden van morgen aan het begin van de ochtend (links) en het begin van de avond (rechts).

Door het warmtefront gaat het helaas om regen in de dalen en lagere pistes. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 1700 en 2000 meter. In Oostenrijk iets lager dan in Zwitserland. Vanwege de omvang van het neerslaggebied kan er hogerop wel weer een mooie laag sneeuw bijkomen. Veelal tussen de 15 en 20 centimeter. Hogerop in de Alpen is wintersporten gelukkig dus nog zeker goed te doen! Dit is helaas al het devies bijna de hele winter, en dat zal het devies ook zeker de komende week zijn.

Zachte en droge dagen: lente

Na de passage van het front neemt hogedruk op het continent de regie over het weer op zich. Het blijft overal droog met ook perioden met zon. Het is en blijft zacht en het weer doet daarmee lenteachtig aan. De temperatuur ligt dinsdag gemiddeld rond 7 graden op 1500 meter en op woensdag is zelfs 10 graden mogelijk op 1500 meter. Uitzondering is het Salzburgerland, daar is het 3 tot 4 graden minder warm.

De temperatuur op 850 hpa (1500 meter) op woensdag. Lokaal 10 graden, samen met droog weer en wat zon is het lente. Bron: WXCharts.com/ICON.

Vanaf donderdag lijken wat zwakke storingen weer net de Alpen te kunnen gaan bereiken, maar helemaal zeker is dat nog niet. Veel hoop op sneeuw hoeven we ook dan niet te hebben, want de Alpen zitten nog steeds in de zachte lucht. Als er inderdaad tegen die tijd wat neerslag gaat vallen is het voornamelijk regen, en enkel boven de 2000-2100 meter valt er pas sneeuw.

Vanaf zaterdag kansen op kou en sneeuw

Nieuwe hoop geven de weerkaarten de wintersport liefhebbers vanaf zaterdag. We zien dat de hogedruk zich gaat verplaatsen van het continent naar de Atlantische Oceaan. Aan de oostkant van dit hogedruk bolwerk kan dan met een noord tot noordwestelijke stroming koude polaire lucht over Europa uit gaan stromen. Bij dit koufront gaat het dan ook tot in de dalen weer sneeuwen. Natuurlijk, het is bijna een week vooruit, maar het zit wel overtuigend en voor al een langere tijd consequent in de weerkaarten. Ik durf dan ook wel vrij zeker te stellen dat het te zachte patroon doorbroken gaat worden en dat er een koudere periode gaat aanbreken. Voor de details hoe koud dan precies en waar en hoeveel sneeuw is het wel nog te vroeg. De fijnmazige weermodellen kijken zelfs nog niet verder dan vrijdagochtend op moment van schrijven.

Kijken we naar het Europese en Amerikaanse model, dan tonen beide modellen de ommezwaai naar kouder weer. Wel zien we verschillen in hoe koud. In het Europese model komen we uit rond waarden rond het vriespunt op 1500 meter, en veel lager dan dat zullen we dagen erna ook niet komen.

Het Amerikaanse model is dan weer een stuk spectaculairder. Die berekent de meeste kou richting de Alpen en komt met een spectaculaire kou inval. Is het zaterdagochtend nog bijna 10 graden op 1500 meter, 12 uur later is het -2. Het kaartje zelf zegt al een hoop; een stuk meer blauw en dus kou! Later verscherpt de kou met zelfs matige vorst op 1500 meter.

Wat het gaat worden blijft afwachten, maar de weerkaarten zijn in ieder geval wel leuk om te volgen voor het komende weekend. Dat geeft een beetje extra kracht om door de zure appel te bijten de komende dagen. Snel meer!

(Visited 2.357 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier