Algemeen: Na een sterke noordwestelijke stroming met sneeuwval in de Alpen wordt het vanddag rustiger, droger en laat de zon zich ook zien. In de nacht naar vrijdag volgt weer een nieuwe storing met regen en sneewval in de bergen. Het weekend lijkt grotendeels droog te verlopen met zonneschijn daarbij.

Gisteren hadden met name de noordelijke Alpen te maken met sneeuwval. In de westelijke en zuidelijke Alpen liet de zon zich echter veel zien.

Gisteren in de noord Alpen op uitgebreide schaal sneeuwval vanaf zo’n 1000-1200 m hoogte zoals hier in Lech. Via FB Lech.
Ook in Zauchensee sneeuwde het stevig door gisteren. Via FB Zauchensee
Terwijl het in de noordelijke Alpen sneeuwde, scheen de zon in de westelijke Alpen juist volop zoals te zien is op de satellietfoto. Bron: MODIS live
Prachtig weer gisteren in de Franse Alpen zoals hier in het Vanoise gebied. Via FB randonnees la Vanoise
In Val Thorens was het ook een stralende dag gisteren. Via FB Val Thorens.

Vandaag kan er aan de noordoostkant nog wat bewolking voorkomen en kan er hier en daar nog een sneeuwbui vallen. Al gaat de neerslag er in de loop van de dag uit. De zuidelijke Alpen hebben te maken met een nordföhn en houden het dus droog met veel zonneschijn.Radarbeeld vanochtend 9.00h. Bron: Wetteronline.de

In de loop van vandaag trekken er echter weer nieuwe wolkenvelden de Alpen binnen. Tot de avond lijkt het verder nog wel droog te blijven. In de loop van de avond gaat het echter in de noordelijke Alpen weer sneeuwen met een sneeuwvalgrens die in eerste instantie meest rond de 800-900 m ligt die richting vrijdagochtend langzaam stijgt tot zo’n 1200m hoogte. In de Inner-Alpiene gebieden kan de sneeuwvalgrens echter lager uitpakken. De meeste sneeuw gaat vallen in de westelijke noord Alpen, tussen de 10 en 30 cm verse sneeuw. Wat verder naar het oosten valt er iets minder en is het met 5 tot 15 cm meest wel gedaan.

Prachtige start van de dag hier in Westendorf, Tirol. Via FB Bergbahnen Westendorf.
De dag begint perfect vandaag in de Zillertal Arena met verse sneeuw en zonneschijn. Via FB Zillertal Arena
Ook in het Zillertal zien we vanochtend een prachtige zonsopkomst op de Hintertuxer Gletscher op de achtergrond. Via FB Hintertux
In Ischgl is het ook mooi wakker worden deze morgen. Via FB Ischgl.

De vrijdag begint met sneeuwval langs de noordkant van de Alpen die in de loop van de dag langzaam afneemt. In de noordwestelijke Alpen valt tussen de 10 a 20 cm neuschnee met een sneeuwvalgrens tussen de 1500 en 1700 m hoogte met op hoogte misschien ook nog meer. In de noordoostelijke Alpen, in Oostenrijk valt er een vergelijkbare hoeveelheid, maar ligt de sneeuwvalgrens lager, zo rond de 1000 m hoogte. De zuidelijke Alpen houden het wederom droog met een sterke noordenwind en veel zonneschijn.

Vanuit het noordwesten stuwt er neerslag tegen de noordelijke Alpen aan.
De totale hoeveelheid verse sneeuwval t/m zaterdagochtend.

Op zaterdag hebben we nog te maken met wat wolkenresten in de noordelijke Alpen, maar deze lossen in de loop van de ochtend steeds verder op. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de zon die is volop aanwezig. In de ochtend kan er op sommige plaatsen ook nog wat hochnebel voorkomen, maar ook deze lost langzaam op. De zon is dominant aanwezig en we hebben te maken met een oostelijke wind. De temperatuursverschillen zijn groot in de Alpen. In het oosten is het is vrij koud en in het westen wat warmer. De zon is het meeste te zien in de oostelijke Alpen en daar belooft het dan ook een prachtige wintersportdag te worden op de meeste plaatsen. In het westen zal er ook zon zijn, maar is er ook bewolking aanwezig

De temperatuur op 1500 m hoogte komende zaterdag. In het oosten van de Alpen is de lucht beduidend kouder door een noordoostelijke stroming dan in de westelijke Alpen.

Op zondag en de dagen daarna lijken rustig te gaan verlopen met een mix van zonneschijn en bewolking. De temperaturen liggen daarbij rond normaal voor de tijd van het jaar.

Komende week bevinden de Alpen zich onder de vleugels van een hogedruk gebied en lijkt het vrij rustig weer te worden waarbij de zon zich ook veel zal laten zien. Het actievere weer bevindt zich meer in het noorden van Europa.

 

Voor nu wens ik iedereen nog een hele fijne tweede kerstdag en geniet van de bergen al je je daar nu bevindt!

Voor webcams en live beelden vanuit de Alpen kun je hieronder kijken:

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

3 REACTIES

 1. Dag Sander,
  Fijne kerst gewenst en dank voor weerbericht.
  Vraagje, heb je een idee, Hoe laat de sneeuwval morgen begint in omgeving Kappl/See ? En hoeveel cm er ongeveer is gevallen rond 7 uur morgen vroeg. ( morgen gaan we even naar NL) daarom de vraag.
  Dank je wel en groeten Bertil.👍

  • Hoi Bertil,

   Het begint deze avond en nacht al te sneeuwen in de noordelijke Alpen. Het zal in de ochtend ook nog sneeuwen aldaar. Tegen de ochtend zal er al zeker zo’n 5 tot 15 cm sneeuw gevallen zijn, maar dit kan per plaats wel sterk verschillen.
   Een goede reis gewenst naar Nederland in elk geval en ook een fijne kerst gewenst aan jou.
   Groet, Sander

Comments are closed.