Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: de Alpen bevinden zich ook vandaag tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven de centrale Middellandse Zee. Met een noordoostelijke stroming wordt vochtige en geleidelijk ook koelere aan de noordkant van de Alpen aangevoerd. De inner-alpine gebieden en het zuiden profiteren van wat drogere luchtmassa’s. Na passage van een koufront op donderdag neemt overal de hogedruk weer toe. Het weekend staat in het teken van droog, zonnig en zeer zacht voorjaarsweer.

Weekend zacht lenteweer en toenemend zonnig

Onder invloed van een hoogtelaagje was het gisteren mede ondersteund door de dagelijkse gang in een groot deel van de Alpen bewolkt en viel er lokaal wat neerslag of een bui. In de middag ontstonden er boven de oostelijke en zuidoostelijke Alpen diverse regen en onweersbuien waarbij soms in korte tijd intensieve neerslag viel. Met 15 tot 20 graden was het opnieuw zacht.

Zonnig gistererochtend in Aosta, Gran Bernardo, Monte Bianco. Bart De Moor‏ @DeMoorBart
Volop zon in de ochtend in de Franse Alpen – J’adore la Montagne‏ @MontagneJadore
Slecht zicht in de wolken tijden ski touren in de Simplon (Spitzhorli) Foto D. Gerstgrasser /Meteo- Schweiz Wetterblog

Vandaag trekt in de ochtend een koudeputje (bel koude lucht op hoogte) precies over de Zwitserse Alpen naar het zuidwesten en zorgt vooral in de ochtend nog voor veranderlijk en onbestendig weer verder met neerslag, regen of regenbuien . Sneeuw valt er boven de circa 1200 a 1500 meter, lokaal in het westen tijdelijk tot 1000 meter. In de loop van de middag komt de “verkouden” atmosfeer dan weer enigszins tot rust en gaat het opklaren.

GFS 500hPa, hierop is mooi het koudeputje te zien dat vanmorgen boven Zwitserland ligt
Höhenkaltluft boven de Oberwallis Alpen / Aletsch vanmorgen en ook weer wat verse sneeuw
En ook  verse sneeuw vanmorgen in de Dolomieten. Dolomiti Superski‏ @DolomitSuperski

Helemaal bestendig wordt het na aftocht van het koudputje  echter ook dan niet en lokaal komen er mede ondersteund door de dagelijkse gang (opwarming zon) weer enkele regenbuien tot ontwikkeling waarbij ook onweer kan voorkomen. De vorstgrens stijgt in de middag tijdelijk weer naar circa 190  meter

Actuele radarbeeld van 08h50. Bron WetterOnline.de

Koufront
Donderdag krijgen de noordelijke Alpen te maken met een (zwak) koufront waarop in de Nordstau van de Alpen wat neerslag gaat vallen. In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 1000 a 1200 meter, langs de noordelijke oostelijk Alpen kan het tot 800 meter sneeuwen.

ECMWF donderdag 00h00 met de koudere lucht (groen) die tijdelijk over de noordelijke Alpen gaat uitstromen
Neerslag cumulatief tot het weekend, met 5 tot 20mm (cm) zwaartepunt oostelijke noordkant het meest wel gebeurd. (Bergfex model)

Inner-alpin en naar het westen toe heeft het koufront minder tot geen invloed en grotendeels blijft het droog en kan ook de zon schijnen. De beste papieren op zon en droge condities hebben de zuidelijke Alpen waar de Nordföhn de lucht nog extra afdroogt en opwarmt, lokaal kan hier het kwik tot 20 a 23 graden stijgen.

GFS donderdag 12h00 met de tweedeling. Koudere lucht ten noorden van de Alpenhoofdkam, veel zachtere lucht ten zuiden en inner-alpin

Weekend zonnig en zacht 
Het Britse hoog – Ortrud – gaat in eht weekend in oostelijke richting aan de wandel en er wordt van het westen uit dan weer zachtere lucht aangevoerd. Vanaf vrijdag vindt er van west naar oost een overgang plaats naar droger en vooral weer veel zachter weer. Zaterdag zal de koudere lucht dan ook uit de oostelijke Alpen worden verdreven en staat ons een heel mooi lenteweekend te wachten. Met veel zon kan de temperatuur weer gaan oplopen naar 18 tot 23 graden.


Enkele stapelwolken die zich met name boven de bergen zullen gaan ontwikkelen (dagelijkse gang) zullen het bijna “zomerse” weer niet of nauwelijks frustrenen. Ook in de hogere Alpen is het zeer zacht met een vorstgrens die tussen de 2800 en 3000 meter zal komen te liggen.

Temperatuurs trend T850hPa (prikpunt Zwitserland Davos)
en de vorstgrens, let ook op de sterke dagelijkse gang (hoog, weinig stroming, nachtelijke afkoeling)

Vooral voor de “tour-skiers” die met name in deze tijd eropuit trekken mede ook door de verse gevallen sneeuw prima condities (geen föhn). Wel neemt vanaf vrijdag het Nassschnee lawinegevaar weer toe mede ook ondersteund door de dagelijkse gang (opwarming)

Prima condities dit weekend om te touren in het gehele Alpengebied (symboolfoto)
Gisteren via Guides Espace Killy‏ @guidespacekilly

Maandag is het hoog alweer doorgeschoven tot boven oost Europa en ook dan wordt er aan de westflank nog droge en zeer zachte lucht vanuit zuidelijke breedtegraden aangevoerd. Vanaf dinsdag lijkt aan de oostflank van een volgend naderende Atlantische hoog dan toch een volgende portie polaire lucht tot over de Alpen te gaan trekken.

ECMWF voor maandag, nog zitten we in de warme zuidelijke aanvoer. Een nieuw Atlantische hoog en koude lucht zijn al tot over Engeland gevorderd en dinsdag zal het koufront de Alpen gaan binnen trekken

Het koufront zal, uitgaande van het ECMWF in de loop van de dinsdag binnentrekken en opnieuw een afkoeling gaan inleiden. Het lijkt welk een beetje op een herhaling van de donderdag en ook nu weer zien we de Alpenhoofdkam als “scheidsrechter” tussen de koudere lucht in het noorden en zachtere lucht in het zuiden (Nordföhn)

Ook de GFS ensembles laten de afkoeling na het weekend duidelijk zien. Prikpunt centrale Alpennoordkant

Ook de dagen daarna lijkt deze tweedeling zich te handhaven, hoe dat echter allemaal in detail gaat uitpakken (vorstgrens, neerslag, sneeuw noordkant) dat is nog onzeker en gaan we de komende dagen verder vervolgen. Fijne dag vanuit een langzaam weer opklarend Termen in Oberwallis en graag weer tot morgen. Ciao

Al mooi opgeklaard in Termen, wolken boven de Aletsch Arena
In de zuidelijke Walliser Alpen nog slechte condities en sneeuwval en met -7 graden op 3200 meter koud

Lawinegevaar 

Algemeen geldt een code geel (2), matig.  Waarschuwing – vanaf vrijdag zaterdag (west ( oost) toename kans  zgn Nassschneelawines op hoogtes tussen 2200 en 2500 meter
Door de hoge temperaturen toenemend gevaar Nassschneelawine’s oostelijke Alpen

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen en de Lage Landen en andere updates of news. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 216 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier