Algemeen; na tussenhoog krijgen we vandaag geleidelijk te maken met de invloed van depressie Zehra  met kern boven Denemarken. Het bijbehorende koufront bereikt vanavond de Alpen en gaat een onbestendiger en koudere weerfase inluiden waarbij dan weer koudere en dan weer wat minder koude luchtmassa’s worden aangevoerd..

Wintersport weerbericht (kort) – Diagram St Anton am Arlberg (1307)

Vanmorgen deels nog zonnig, deels ook overtrekkende hogere wolkenvelden. In de middag van het noordwesten uit dikker wordende bewolking gevolgd door neerslag op inkomend koufront. Sneeuwvalgrens aanvankelijk rond 1200 meer, in de avond dalend naar 1000 tot 800 meter. Vandaag nogmaals (zeer zacht) met op 2000 meter 0 tot 3 graden. Vannacht koufront passage en markante afkoeling, morgen onbestendig met sneeuw(buien) tot in de lager delen en dalen. Op 2000 meter nog slechts -6 tot -10 graden

Polaire lucht en verse sneeuw in aantocht

Geheel volgens verwachting knapte het weer gisteren ook in de oostelijke Alpen weer op en tot de avond scheen in praktisch het gehele Alpengebied de zon weer.

Radarbeeld Alpen gistermiddag met nog de laatste bewolking in de oostelijke regionen

Onder invloed van een tussenhoog en met de aanvoer van zeer zachte lucht was het opnieuw zeer zacht met maxima van 15 tot 20 graden. Nog zachter en zelfs al een beetje zomers was het aan de Zwitserse zuidkant in Tessin alwaar het kwik tot lokaal 26 graden steeg. Koploper was Bellinzona alwaar het kwik tot 26.3 graden opliep. Hieronder nog een aantal fraaie foto’s vanuit Livigno alwaar Karin Loogman met familie van de winter(sport) geniet

Meer lezen over dit bijzondere sneeuw zekere (ski)gebied aan de Alpenzuidkant lees dan de blog van Cescia  via volgende link ->  HIER

Ook in de bergen natuurlijk veel te zacht met een vorstgrens die ergens rond de 3000 meter lag, gelukkig scheen de zon waar en was het in ieder geval met dat troosteloze gedoe weer voorbij

In Wallis en Oberwallis scheen de zon al vanaf de vroege ochtend. Beeld vanaf de Aletsch Arena gisterochtend rond 09h00

Anti winterse toestanden dus nog steeds maar dat gaat gelukkig veranderen. Koudere  polaire luchtmassa’s die gisteren al tot over het noorden van het Verenigde Koninkrijk waren gevorderd gaan morgen ook in de Alpen en de Duitse Middelgebergtes voor heel ander winters weer zorgen.

Inmiddels zijn de temperaturen op wat grotere hoogtes al begonnen aan een daling en tot morgenochtend zal het 12 tot 15 graden zijn afgekoeld. Voor het zover is kunnen we vandaag en vooral vanmorgen nog even profiteren van de zon. Hogere wolkenvelden duiden echter een weersverslechtering aan.

In de middag wordt van het noordwesten uit de bewolking steeds dikker gevolgd door neerslag. Aanvankelijk sneeuwt het boven de 1200 meter, in de avond geleidelijk dalende sneeuwvalgrens tot 800.

Op 2000 meter is het nogmaals zacht met 0 tot 3 graden en op 3000 meter vriest het een graad of 3. Tendens in alle hoogtes dalend. Bij dit alles staat een harde en in de bergen stormachtige west tot noordwestenwind.

Tot woensdag avond gaat er in de bergen 30 tot 70 aan sneeuw vallen, in de lagere delen en dalen minder doordat een deel van de neerslag daar eerst ook nog in vloeibare vormt zal vallen.

Sneeuw accumulaties Arpege tot donderdagavond

Meer sneeuw volgt op de donderdag wanneer een volgend laag nu nog ver weg op de Atlantische Oceaan en welke morgen via het  zuiden van de Britse Eilanden tot en met vrijdag via Duitsland naar het oosten trekt. Tot vrijdag kan het Neuschnee dek dan hogerop tot 80 a 125 cm sneeuw zijn gegroeid. (Arpege)

UKMO met het “sneeuwlaagje” voor donderdag, vooral in de westelijke Alpen gaat dan sneeuw vallen
Sneeuwvalgrens in de loop van de donderdag van het westen uit weer stijgend

Wel zien we dat door het instromen van weer wat minder koude lucht de sneeuwvalgrens gaat stijgen. Donderdag in de loop van de dag naar 1000 meter en vrijdag lokaal aan de noordkant tot 1500 a 1700 meter. In de inner alpine Alpen donderdag meest sneeuw tot in de dalen.

In het weekend gaat het onbestendig verder met steeds weer wat neerslag of buien. Er stroomt dan weer ietwat koudere lucht binnen waardoor de sneeuwvalgrens weer wat lager zal uitkomen, zondag dan meest weer tot 800 meter, in oosten aanvankelijk nog hoger (1400 meter)

De nieuw week gaat nog optimistisch van start en vooral in de ochtend schijnt ook nog de zon. Een volgende actieve depressie is dan echter alweer in aantocht en zal via een vrij zuidelijke koers (Z-Frankrijk – N-Italie) weer voor de nodige neerslag / sneeuw (zuidkant!)gaan zorgen. Het is nog even afwachten wat dit laag precies gaat doen (koers) en daarover dan later meer.

De nieuwe sneeuwbrenger voor maandag – dinsdag

Kijken we nog even verder voor de rest van de week dan lijkt het erop dat er niet veel verandert aan het onbestendige gure Spätwinterwetter. Omdat de polaire jetstream meest ten zuiden van de Alpen zal verlopen zal er in de bergen en deels ook tot in de lagere delen en dalen steeds weer sneeuw gaan vallen en zullen de sneeuw condities steeds verder verbeteren.

GFS 500 hPa voor donderdag 5 maart

Voor wat betreft de weer en wintersport condities is het nog even afwachten en wordt het zaak de betere momenten die er ook tussen de storingen zullen zijn eruit te vissen.

Multimodel prognose komende 7 dagen prikpunt St Anton am Arlberg

Tot zover voor dit moment, fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een bedekt Termen in Oberwallis, actuele temperatuur 4.3 graden

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 3.485 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!