Advertentie 

Algemeen: Komende dagen blijft het weertype wat aan de wisselvallige kant met af en toe zon, maar ook bewolking en neerslag. Vandaag wordt het een heel aardige dag, maar morgen regen en zondag weer wat beter.

Op de meeste plaatsen begint de dag vandaag heel aardig met veel zonneschijn. Wel zijn er hier en daar wat hochnebel velden te zien in de dalen.

De dag begint mooi hier bij de grote Aletschgletsjer die geduldig wacht tot de winter komt en het ijs weer bedekt gaat worden met een dikke laag sneeuw.
Een prachtig nazomer plaatje uit het zuidelijke Oostenrijkse Defereggental
In sommige delen hebben de Alpen te maken met hochnebel velden in de ochtend. Deze foto is van vanmorgen uit de omgeving van Kufstein. Unten grau und oben blau.
Ook ten zuiden van de alpenhoofdkam hier in Het Italiaanse Merano begint de dag met prachtig weer.

Vandaag belooft het in het gehele Alpengebied een heel aardige dag te worden kwa weer. In het oosten kan er vandaag nog wat restbewolking aanwezig zijn waar er lokaal nog een buitje zou kunnen vallen. Maar ook deze kans neemt gedurende de dag steeds meer af. Verder is het vandaag een prachtige dag met veel zonneschijn. Dit hebben we allemaal te danken aan een tussenhoog wat vandaag boven de Alpen ligt. Deze ochtend kan op sommige plekken nog wel wat hochnebel voorkomen, maar deze lost in de loop van de dag steeds meer op. In de tweede helft van de middag kan er met name in de noordwestelijke Alpen meer bewolking binnendrijven op een naderend koufront, waarbij er hier en daar in de westelijke Alpen in de namiddag en avond een bui kan vallen. Het is behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar met een vorstgrens die varieert van 3500 tot 4000 m hoogte.

Radarbeeld Alpen 9 uur vanochtend. Vanuit het noordwesten zien we langzaam een koufront dichterbij kruipen die in de loop van de middag de noordwestelijke Alpen zal bereiken. Verder begint de dag op de meeste plaatsen met veel zon op wat hochnebel en hogere bewolking na op sommige plaatsen.

Morgen komt er in eerste instantie met name in het oostelijk deel van Oostenrijk nog neerslag voor, maar deze trekt in de loop van de middag naar het oosten weg. In een groot deel van de Alpen en later dan ook in het oosten wordt het dan prima weer met veel zonneschijn. In de loop van de middag zou er lokaal in de zuidelijke Alpen een enkele bui kunnen ontstaan, maar veel zal dit niet voorstellen. Over het algemeen een prima dag dus met uitzondering van het uiterste oosten. Het is iets koeler dan vandaag maar nog steeds vrij warm voor de tijd van het jaar.

In de loop van morgen trekt de neerslag naar het oosten weg en wordt het op de meeste plaatsen prima weer met een inschuivend tussenhoog. Kaart van 13.00 uur in de middag. Bron: wxcharts.com

Zondag lijkt het in het gehele Alpengebied dan een prachtige dag te worden met veel zon en zeer aangename temperaturen. Een perfecte dag om er op uit te trekken dus. In de ochtend kan er wat hochnebel aanwezig zijn, maar deze zal in de loop van de dag snel oplossen. Tegen de avond beginnen er vanuit het noordwesten wel langzaam wolkenvelden binnen te trekken op nadering van een nieuw koufront. In de nacht zal dan weer nieuwe neerslag volgen en gaat de wind flink aantrekken. De temperatuur is zeer aangenaam en de vorstgrens zal veelal weer tussen de 3500 en 4000 meter gaan uitkomen. In veel dalen mag men rekenen op waardes richting de 25 graden. Heerlijk nazomer weer dus.

Op zondag wordt er vanuit het zuidwesten dan erg zachte lucht aangevoerd waardoor het zondag erg lekker en aangenaam weer gaat worden. Echter zal in de nacht naar maandag weer een nieuw koufrontje vanuit het noordwesten de Alpen weer binnenschuiven.

Voor een actueel beeld van verschillende gebieden in de Alpen, gebruik bovenstaande live webcam viewer

Op maandag zal in de ochtend de neerslag de noordelijke Alpen snel verlaten richting het oosten. Wel blijft het lang onstuimig met een stormachtige wind in de bergen. Ook zal er veel bewolking aanwezig zijn, maar blijft het wel meest droog. In de loop van de middag en avond trekt er weer een tussenhoog over de Alpen die het weer tijdelijk wat rustiger maakt. Lang zal dit echter niet duren, want op dinsdag naderd er dan alweer een nieuw neerslagfront de Alpen.

De ensemble verwachtingen (prikpunt centrale alpen noordkant) geven de wisselvalligheid van het weer goed aan. De bovenste lijn gaat goed zien dat warmte en koufronten elkaar in hoog tempo opvolgen waarbij het erop lijkt dat midden volgende week de temperatuur flink onderuit gaat wat in de bergen voor wat sneeuwval zou kunnen gaan zorgen. Bron: Meteociel.fr

Al met al in het weerbeeld dus zeer wisselend en is het wat dat betreft typisch westwind wetter met het ene front die het andere front opvolgt met korte rustige periodes ertussen. Als je de goede momenten er uit weet te pikken, kun je alsnog prima naar buiten, maar zorg dat je weer optijd binnen bent. Wellicht dat midden volgende week het tijdelijk flink kouder wordt met sneeuw tot in de lagere delen. Hierover de komende dagen meer. Voor nu alvast een fijn weekend!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

(Visited 272 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier