klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Dit weekend liggen de Alpen onder invloed van een groot lage drukgebied op de Atlantische oceaan. Vandaag trekt er een warmtefront van West naar Oost over de Alpen heen. Op zondag wordt het zeer zacht met lenteachtige temperaturen, vooral in het Noorden en Oosten van de Alpen.

radar

Huidig radarbeeld in de Alpen met nu vooral neerslag in Zwitserland

Met een binnentrekkend warmtefront begint de dag in de noordwesten Alpen nat en stormachtig. Op dit moment valt er al volop neerslag in de Zwitserse en Noord Franse Alpen. In de zuidelijke en Oostelijke Alpen begint de dag over het algemeen zeer zonnig er worden ze wakker met prachtig weer.

Mooi weer vanochtend in Skiwelt vanochtend met uitzicht op de Wilder Kaiser.

wallackhaus-2016_02_20_0850_hu

Ook hier in de buurt van het Oostenrijkse Heiligenblut begint de dag met prachtig weer

Gedurende de dag zal dit warmtefront zich geleidelijk naar het Oosten verplaatsen richting Oostenrijk. Hier begint de dag nog droog, maar drijven al snel wolkenvelden binnen op nadering van het warmtefront. In het Oostenrijkse Tirol zal het tegen de middag volledig bewolkt zijn. Oostelijk daarvan zal de zon zich nog een behoorlijk tijdje kunnen laten zien. Later in de middag zullen de sneeuwbuien ook gevorderd zijn tot in het Oostenrijkse Tirol. De temperatuur loopt met het binnentrekkende koufront steeds verder op waardoor in de lagere delen helaas ook rekening moet worden gehouden met wat regen. De sneeuwvalgrens zal van West naar Oost langzaam stijgen van zo’n 1000 m tot 1900 m later op de dag. Echter worden er geen hele grote hoeveelheden neerslag verwacht, wat voor de lagere delen niet vervelend is. Wel staat er een stevige wind in de bergen. De zuid Franse en Italiaanse Alpen houden het grotendeels droog.

lienz-2016_02_20_0850_hu

Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het vandaag prachtig weer zoals hier vanmorgen in Lienz

Alleen langs de Alpenhoofdkam kan er wat meer bewolking aanwezig zijn en kan er een verdwaalde sneeuwbui vallen. Verder naar het zuiden blijft het meest zonnig en droog. De neerslag hoeveelheden zullen beperkt uitvallen met zo’n 5 tot 15 cm neuschnee in de hogere gebieden. Lokaal misschien nog iets meer.

zaterdag kaart

Vandaag trekt er met een strakke westelijke stroming een warmtefront over de Alpen heen

Op zondag klaart het vanuit het westen langzaam op en wordt het prachtig zonnig lenteachtig weer waarbij de temperatuur flink in de lift zal gaan. De nulgraden grens zal stijgen tot boven de 3000 meter. In de Oostenrijk begint de dag nog bewolkt en kan er nog een enkele bui vallen. Ook hier zal het in de loop van de dag vervolgens gaan opklaren en zal de zon zich laten zien. Op maandag is het in de gehele Alpen prachtig zonnig weer met zeer zachte temperaturen en mooie vergezichten. Wel zal er een stevige wind staan vanuit het (Noord)Westen. In de zuid Alpen is het ook gewoon zonnig en zacht weer voor de tijd van het jaar.

Tegen de avond nadert er dan vanuit het westen een koufront wat het eerst de Westelijke Alpen zal gaan bereiken en op dinsdag zich verder naar het Oosten gaat verplaatsen. De temperatuur zal dan weer een flinke stap terug doen. Er kan hierbij van verse sneeuw vallen. Veel neerslag wordt er echter niet verwacht op dit front. De nul-graden grens zal langzaam gaan dalen richting de 1500 m in de West Alpen tot 1300 m in de Oostelijke Alpen.

woensdag kaart

Op woensdag draait de stroming dan naar Noordwest waardoor er koele en vochtige lucht wordt aangevoerd

Richting woensdag en donderdag trekt er een lage drukgebied Scandinavië binnen waardoor er een Noord(west)elijke stroming op gang komt waarbij er koude en vochtige lucht wordt aangevoerd. Dit zal dan ook vooral in de Noordelijke Alpen voor verse sneeuw gaan zorgen. Algemeen kan er gerekend worden op zo’n 10 tot 30 cm aan neuschnee. De sneeuwval grens zal hierbij tot in de lagere dalen liggen. Tegelijkertijd lijkt er in de buurt van de zuidelijke Italiaanse Alpen een hoogtelaag te ontstaan wat ook hier voor wat verse sneeuw kan gaan zorgen op met name donderdag. Ook hier kan er zo’n 5 tot 20 cm aan verse sneeuw gaan vallen. Hier zal de sneeuwvalgrens iets hoger gaan uitkomen. De verdere details, daarover de komende dagen meer in de Alpen weerberichten.

sneeuwval

De totale verse sneeuw hoeveelheden tot en met komende donderdag met hoger op toch behoorlijke hoeveelheden aan neuschnee in met name de Noord Alpen

De mensen die deze week op wintersport zijn in het Alpengebied zullen veel verschillende weertypes om hun oren krijgen. Voorjaar, wat regen, maar ook kou en sneeuw. Al en met al denk ik dat het een prima wintersportweek zal zijn met zondag en maandag prachtig lenteachtig weer met later in de week afkoeling met wat verse sneeuw. Veel plezier gewenst voor alle Alpengangers komende week en een goede reis vandaag!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 857 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer