Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: Afgelopen nacht trok er een koufront de Alpen binnen wat voor sneeuw zorgt in de noordelijke Alpen. Na een meest droog weekend volgt er maandag dan sneeuw voor de westelijke en ook eindelijke de zuidelijke Alpen.

Gisteren hadden de Alpen wederom te maken met prachtig wintersport weer. De zon scheen uitbundig en de condities waren echt om te genieten. Hieronder een aantal mooie plaatjes van gisteren.

Prachtige condities in Zell am See
Ook in het Oostenrijkse Vorarlberg scheen de zon volop

Vandaag

Vandaag begint de dag in de noordelijke Alpen met bewolkte condities. Het is afgelopen nacht begonnen met sneeuwen en houdt ook gedurende ochtend nog even aan. Er valt sneeuw van de noordelijke Franse Alpen tot de noordelijke Oostenrijkse Alpen. De vorstgrens ligt daarbij tussen de 1200 en 1500 m hoogte. In het noorden zal er sneeuw vallen vanaf 700 tot 1000 m hoogte, maar deels ook lager. Er kan totaal zo’n 10-15 cm sneeuw vallen.

Vanuit het noordwesten trekt een koufront de Alpen binnen wat zorgt voor wat sneeuw in de noordweststau gebieden.

In de loop van de dag neemt de hoge druk invloed vanuit het westen weer toe en neemt de neerslag vanuit het westen ook weer af. Vanmiddag kan de zon ook nog door gaan breken in een groot deel van de Alpen. De zuidelijke Alpen houden het sowieso droog en zonnig.

Weekend

Zaterdag domineert de hoge druk en kunnen de hele Alpen rekenen op veel zonneschijn. Zondag wordt ook een mooie dag al zal er in de loop van de dag vanuit het westen meer bewolking binnendrijven. Ook zal de wind weer gaan toenemen vanuit het zuidwesten door de nadering van een nieuw front. De vorstgrens ligt dit weekend zo tussen de 1200 en 1500 m hoogte.

Dit weekend hebben de Alpen te maken met hoge drukinvloeden en zal de zon zich veel laten zien. Op de Oceaan ligt echter alweer een nieuwe storing klaar die na het weekend de Alpen binnen zal trekken.

Eindelijk sneeuw in de West- en Zuid Alpen!

Eindelijk lijkt het te gaan gebeuren.. Maandag trekt een front vanuit het westen de Alpen binnen wat in eerste instantie met name in de Franse en Zwitserse Alpen voor sneeuwval zal gaan zorgen. Interessant is verder dat zich mogelijk ook weer eens een Genualaag tot ontwikkeling lijkt de komen wat ook voor sneeuwval in de zuidelijke Alpen kan gaan zorgen. Het is hier in het zuiden, maar ook in het westen al een tijdje wat droger, dus verse sneeuw is hier meer dan welkom. De pistes liggen er over het algemeen nog wel goed bij, maar met name de zonhellingen beginnen toch wel sneeuwarm te worden. Het kan gaan sneeuwen vanaf zo’n 900 tot 1300 m hoogte. Momenteel geven de modellen de meeste sneeuwval aan voor de zuidwestelijke Alpen en in mindere mate de Dolomieten. Het is even afwachten, het zou mij niet verbazen als er nog wat sneeuw voor de zuidelijke Alpen bij gaat komen in de verwachtingen. Modellen als het hoge resolutie model ICON geven weinig sneeuwval in de dolomieten, maar het GFS en ECMWF rekenen toch duidelijk op meer sneeuwval hier. Dat het gaat sneeuwen lijkt wel vast te staan, maar de hoeveelheden zijn nog lastig in te schatten. De (zuid) westelijke Alpen kunnen hoe dan ook rekenen op een mooi pak verse sneeuw van 20 tot 50 cm. In Oostenrijk is het overdag föhnig, maar met het verder trekken van het front kan het later op de dag wellicht ook daar nog gaan sneeuwen.

Allereerst bereikt het front de westelijke Alpen alwaar het begint met sneeuwen
Vervolgens trekt het neerslag gebied verder oostelijk en komt er ook stuwing vanuit het zuiden opgang door de ontwikkeling van een Genua laag. Door de Gegenstromlage kan in Oostenrijk wellicht ook nog sneeuw gaan vallen.

Volgende week

De dagen daarna lijkt het wisselvallig verder te gaan met dan weer neerslag en dan weer wat zon. Ook zal de wind zo nu en dan een thema zijn. Deze wisselvalligheid lijkt de rest van de week ook nog aan te houden. Tijdens de fasen met neerslag, lijken de neerslag kansen er vooral te zijn voor de westelijke en noordelijke Alpen. De zuidelijke Alpen houden het waarschijnlijk meest droog. Laten we het nog even afwachten. Voor informatie over waar er hoeveel sneeuw gaat vallen, kunt u altijd onze weerkaarten in de gaten houden, welke meermaals per dag worden geüpdatet. Voor nu wens ik u alvast een heel fijn weekend!

(Visited 1.632 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer