Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  de invloed van hogedruk neemt geleidelijk verder af. Met de start van de nieuwe week stroomt onstabiele en vochtigere Atlantische lucht over de Alpen uit welke dinsdag tijdelijk weer onder tussenhoog invloed geraakt.  Woensdag en donderdag opnieuw onbestendig gevolgd door markante afkoeling! Vanaf het weekend onzekere ontwikkelingen!

Regen en onweersbuien leiden andere weerfase in

Gisteren kon zoals verwacht het kwik lokaal nog een keer de tropische 30 graden grens aantippen en ditmaal ging het Zwitserse Basel met de eer strijken met een Tmax van 30.5 graden!  Echter ook elders in de Alpen en grote delen van west en midden Europa was het opnieuw een prachtige zomerdag. Met volop zon steeg het kwik op uitgebreide schaal weer tot zomerse 25 a 29 graden en ook in de bergen deed enkel nog de enorme sneeuw vracht aan de voorbije winter denken.

Blik vanuit de tuin in Termen op het Glishorn en nog besneeuwde Simplon
En richting de Riederfurka en Aletsch
Met de hoge vorstgrens en temperaturen gaat het nu hard met sneeuw. Foto via Stephan Vogt @Kryophil #Hintergräppelen
Foto via Stephan Vogt @Kryophil #Hintergräppelen

Nogmaals zomers
Ook vandaag zondag kunnen we nog een keer genieten van het voor de tijd van het jaar zeer warme lenteweer. Met veel zon stijgt het kwik weer tot zomerse waardes van 25 tot 28 graden.

Doordat de invloed van de hogedruk verder afneemt en mede ondersteund door de dagelijkse gang ontstaan er in de loop van de dag stapelwolken die later op de dag lokaal het buien stadium kunnen bereiken. In de bergen wordt het al wat minder warm dan voorheen met een vorstgrens die rond de 3300 meter daalt.

De regen en onweersbuien zijn een voorbode op meer nattigheid op de maandag. Een koufront gaat dan van west naar oost voor (buiige) neerslag zorgen. De sneeuwvalgrens daalt in de koudere lucht van circa 2800 naar 2400 meter.

DWD frontkaart met het koufront maandag 12h00

Het oosten houdt het nog langere tijd droog en zonnig en hier kan het kwik nog een keer pieken tot zomerse 25 a 28 graden. Onder de bewolking en in de neerslag is het met 17 tot 22 graden meest wel gebeurd. Achter het front klaart het in de westelijke Alpen in de loop van de dag weer snel op.

Tussenhoog /Koufront
Dinsdag volgt een tussenhoog en wordt nogmaals een portie warme lucht tot over de Alpen op transport gezet en zal de zon van west naar oost weer veel ruimte gaan krijgen.

GFS 500 hPa met het inschuivende tussenhoog op dinsdag en nogmaals een weersverbetering (tijdelijk)

Woensdag en donderdag krijgen we te maken met een volgende weersverslechtering op nadering en passage van een volgend koufront. De frontale zone zal dan slepend tot over de Alpen komen te liggen met aan de noordkant daarvan de koelere lucht en aan de zuidkant de veel zachtere lucht. Op het grensgebied en door het koufront kunnen er dan vooral overdag (dagelijkse) gang pittige regen en onweersbuien gaan vallen. Donderdag vooral met voorkeur voor de oostelijke Alpen.

DWD frontenkaart met het koufront woensdag 12h00

Achter het eigenlijke koufront gaat aan de noordoostflank van een Atlantisch hoog dan een portie maritiem polaire lucht tot over de Alpen uitstromen en gaat het kwik vooral aan de noordkant van de Alpen in de hoogte flink onderuit. De Alpen zuidkant en inner-alpin verblijven langer in zachtere lucht en het zal daar ook minder sterk afkoelen

Woensdag en donderdag van west naar oost onbestendig met vooral overdag (buiige) neerslag

In vergelijking met de dinsdag zal het dan in de noordelijke Alpen een graad of 10 tot 15 kouder worden en komt de T850 hPa 0 graden isotherm (temperatuur op 1500 meter) deels weer dicht in de buurt van de noordelijk Alpen.

Onzekere ontwikkelingen door hoogtetrog
Wat er vanaf vrijdag en daarna gaat gebeuren is ook vandaag nog uitermate onzeker. De modellen hebben nog moeite met hetgeen een Atlantische hoogtetrog precies gaat doen. Het GFS model als laat deze onder afsnoering van een apart hoogte en grondlaag vanmorgen veel oostelijker  over west Europa afzakken en daarmee wordt het onbestendig en koeler.

GFS met het inkomende en vervolgens verder afzakkende hoogtelaag / trog. Kaart 500 hPA voor zondag 00h00

Het ECMWF komt met een soortgelijke ontwikkeling alleen dan een stuk westelijker. In dit geval komen we aan de veel warmere voorkant van de hoogtetrog (laag) te liggen.

ECMWF voor de zondag met de trog en laag veel westelijker

Al met al dus heel onzekere ontwikkelingen met zowel heel zachte als ook duidelijk onderkoelde oplossingen (GFS). Daar nu verder over speculeren heeft nu weinig zin en de volgende dagen gaan we dit allemaal netjes in kaart brengen.

Vanuit een onbewolkt Oberwallis een heel fijne zondag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

UV Index
Met de vele uren zon is het zaak om je goed te beschermen tegen de schadelijke UV straling die in de bergen een stuk krachtiger is dan in het laagland. Dat geldt helemaal boven sneeuw waar we ook nog eens te maken hebben met de sterke terugkaatsing ervan, het zogenaamde “albedo effect

In de bergen zal de UV index vandaag nogmaals uitkomen tussen 9 in het hooggebergte en 6 a 5 in de lagere delen en dalen. Goed insmeren dus liefst met factor 30 en liefst de nog blanke en gevoelige onbeschermde huid en ogen beschermen of gewoon niet al te lang in de zon verblijven!

Meer over de UV-Index zie – HIER

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht(en) op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de nog verder oplopende temperaturen blijft de situatie veelal nog precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 438 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Minder warm en onbestendiger lenteweer”

 • Edwin Hagenouw
  23 april 2018 at 12:04

  Hi Johann,
  Wat verwacht jij van de mogelijke overstromingen in Zwitserland?
  https://www.snowrepublic.nl/zwitserland-kijkt-terug-sneeuwrijke-winter-komen-er-nu-overstromingen/

  Groet, Edwin

 • Johann
  23 april 2018 at 12:29

  Hoi Edwin,

  Het smelten van de vele sneeuw is een langzaam proces dat nu wat versneld wordt door de extremen temperaturen. Door nog bevroren ondergrond onder de sneeuw op hoogte en de vele sneeuw kan dat kleinschalig tot problemen leiden. Grootschalig verwacht ik echter geen problemen behalve dan dat de waterstanden van de rivieren fors zullen of al zijn gestegen. Problematisch kan het gaan worden wanneer er flachendeckend veel neerslag gaat vallen. Dan zijn grootschalige overstromingen en andere narigheid (modderstromen) te verwachten.

  Wat verder ook nog een belangrijke rol speelt is het zgn water equivalent van de sneeuw. Itt tot 1999 is dit nu niet zo hoog (dus rel weinig water). Uitgezonderd het Wallis waar dit juist boven normaal is.

  Gr. J

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier