Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: De (zuid)westelijke delen van de Alpen hebben te maken met wat vochtigere lucht die voor bewolking en diffuser licht zal zorgen. Er kunnen hier ook wat sneeuwbuien voorkomen. Verder naar het oosten is het meer helder en schijnt de zon volop en is het mild voor de tijd van het jaar.

Gisteren scheen de zon weer op grote schaal in de Alpen en was het heerlijk wintersport weer en puur genieten.

In de Kitzbüheler Alpen begint de dag vandaag zeer zonnig. Hier vinden dit weekend de beroemde Hahnenkamm Rennen plaats waarbij skiërs zich naar beneden storten vanaf de beruchte Streif afdaling.
In het dal van de Alpen Rijn tussen Zwitserland en Oostenrijk ligt er in het dal een hochnebelveld. Daarboven is het echter genieten deze morgen in de zon.
Hoog in het Zillertal ziet het er deze morgen weer heerlijk uit. In de verte (linkboven) is de Hintertuxer gletscher te zien.

Vanochtend begint de dag op grote schaal ook met zonneschijn. Alleen in de zuidwestelijke Alpen begint de dag met wat sneeuwbuien zoals op onderstaand radarbeeld te zien is.

Radarbeeld van 9 uur vanochtend. Sneeuwbuien met name in de zuidwestelijke Alpen. Bron: Wetteronline.de

Door de nabijheid van een hoogtelaag bij Spanje is het vandaag in de zuidwestelijke Alpen wisselend tot zwaar bewolkt en kunnen er ook wat sneeuwbuien voorkomen waarbij de sneeuwvalgrens rond de 1300 m zal liggen. Veel sneeuw wordt hier niet verwacht, en is het met enkele centimeters maximaal (1-5 cm) wel gedaan. Hoe verder naar het oosten en noorden, hoe minder bewolking er aanwezig zal zijn. De zon zal hier het weerbeeld domineren met een nul-graden grens van rond de 2400-2800 m hoogte.

In de nacht naar zaterdag kunnen er met name in de zuidelijke Alpen enkele vlokken naar beneden komen, veel zal dit echter niet zijn.

In de nacht naar zaterdag worden de wolken met name in de zuidelijke, maar ook deels in de westelijke Alpen dichter en kunnen er aan de zuidoostkant enkele vlokken sneeuw naar beneden komen. Gedurende de dag breiden de wolken zich zaterdag ook verder uit naar de noordelijke Alpen die zorgen voor diffuser licht. In het oosten zal de wolkenbasis boven de bergtoppen liggen waardoor het zicht hier prima zal blijven. In de westelijke Alpen zal de wolkenbasis iets lager liggen. De temperatuur zal morgen iets lager liggen dan vandaag.

Op zondag is het is de westelijke en oostelijke Alpen meeste bewolkt en kunnen er wat sneeuwbuitjes voorkomen. De meeste zon vinden we tussen deze twee gebieden in de centrale Alpen. Dus grofweg de gebieden tussen Wallis, het westen van Tirol en het Gardameer.

Op maandag nadert er een frontje de noordwestelijke Alpen en krijgen ze hier een schampschot waarbij er wat sneeuwbuien kunnen vallen. Dit front zal echter redelijk snel verpieteren tegen het hoge drukgebied aan, dus veel sneeuw verwacht ik dan niet

Richting maandag nadert een front vanuit het westen de Alpen en neemt de wind in kracht toe. Het wordt onbestendiger en met name in de (noord)westelijke Alpen kan maandag wat sneeuw gaan vallen.

Dinsdag nadert er dan een krachtiger koufront de Alpen en trekt de wind verder aan en wordt het in de bergen stormachtig. Er gaat vooral in de noordwestelijke Alpen wat verse sneeuw vallen, maar ook in de zuidelijke en noordelijke Alpen zijn sneeuwbuien te verwachten. Hoeveel sneeuw er precies gaat vallen is nog lastig te zeggen, maar de grootste hoeveelheden verwacht ik in de noordwestelijke Alpen en kan er zo’n 10 tot 30 cm verse sneeuw gaan vallen. Dat wil zeggen de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland en Vorarlberg. Elders is het veel minder en is het met enkele centimeters maximaal wel gedaan.

Dinsdag trekt er een onstuimig koufront Europa binnen met veel wind en neerslag. Met name in de noordwestelijke Alpen kan er wat verse sneeuw gaan vallen.
Dinsdag en woensdag bevinden de Alpen zich achter het koufront tijdelijk in de koudere lcuht waarbij de sneeuwvalgrens meest in de lagere delen zal liggen. Vanuit het zuidwesten komt er echter alweer een warmtefront opzetten waar de Alpen waarschijnlijk op donderdag mee te maken gaan krijgen.

Op woensdag lijken met name de noordelijke Alpen nog wat verse sneeuw te gaan krijgen al zullen dit geen giga hoeveelheden zijn. De hoeveelheden zijn nog wat lastig in te schatten, maar 5 tot 15 cm verse sneeuw is goed mogelijk hier.

De totale verwachte verse sneeuwval tot woensdagochtend. Bron: Bergfex.at

Donderdag lijkt er dan alweer een nieuwe storing te volgen die dan wederom voor verse sneeuw kan gaan zorgen, al is de lucht dan duidelijk warmer waardoor de sneeuwvalgrens wat hoger zou kunnen uitkomen. Het is echter allemaal nog wat onzeker.

De ensemble verwachtingen met als prikpunt de centrale Alpennoordkant. Komende week gaat de temperatuur iets naar beneden en vervolgens weer wat omhoog, maar goed te zien is dat de onzekerheid dan sterk gaat toenemen door de spreiding van de ensembles. Bron: Meteociel.fr

Voor details is het echter allemaal nog wat vroeg, maar het lijkt er in elk geval op dat de Alpen wat wisselvalliger weer gaan krijgen komende week. Het blijft echter vrij zacht voor de tijd van het jaar. Hoe het weer zich gaat ontwikkelen en of we nog echte winter krijgen in Februari is nog afwachten. We houden het voor jullie in de gaten en gaan het de komende dagen voor jullie vervolgen. Voor nu alvast een fijn weekend gewenst!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.003 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier