Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  tussen lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hoge druk boven oost Europa liggen de Alpen in een zuidelijke hoogte stroming waarmee zeer zachte lucht wordt aangevoerd. De noordkant heeft daarbij te maken met föhnige condities. De zuidkant krijgt geleidelijk met meer Stau bewolking te maken, later ook in het westen meer bewolking en toenemende kans op wat (buiige) neerslag.

Met Föhn lokaal 25 graden

Na een koude start ging gisteren met volop zon het kwik flink in de lift en steeg het kwik tot 20 graden of zelfs nog wat meer. Het warmst werd het in delen van Wallis alwaar het kwik tot bijna 23 graden opliep. In Oostenrijk werd gisteren nog nergens de 20 graden geknakt, het warmst werd het in Karinthië en Tirol alwaar het weerstation in Dellach im Drautal 19.3 en Lienz 19.1 graden als maximum noteerden!

Zermatt – Matterhorn via Twitter MyGornergrat @MyGornergrat
Mürren – Schilthorn Via @murren007

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat ons weerbeeld wordt bepaald door twee sturende druksystemen. Op de Atlantische Oceaan is dit depressie Isabeau en boven oost Europa hoog Leo.

Tussen beide druksystemen in wordt vanuit het zuiden zeer zachte lucht vanuit noord Afrika en de Middellandse Zee over west Europa en de Alpen naar het noorden getransporteerd.

Radarbeeld 09h00 via Wetteronline.de

Doordat de drukverschillen tussen de zuidkant en de noordkant van de Alpen de komende 48 uur nog wat verder gaan toenemen trekt aan de noordkant de Südföhn geleidelijk verder in kracht aan.

In de zachte lucht en ondersteund door de föhn kan het kwik vandaag en morgen nog verder oplopen en zijn 24 tot 25 graden haalbaar. Wellicht dat lokaal in de föhn gebieden het kwik tot 25+ graden kan gaan oplopen. De zon is weer volop aan de hemel te bewonderen en overtrekkende (hogere) wolken velden zullen de zon nauwelijks frustreren.

GFS T850 hPa voor vanmmiddag tussen 10 en 14 graden

Zondag kan door toenemende Südstau tendens en dalende luchtdruk de bewolking wat dikker gaan worden en krijgt de zon het hier wat moeilijker. Elders zal het ook zondag warm en zonnig gaan verlopen. Ook in de bergen is het zacht en komt het kwik op 2000 meter tussen de 5 en 10 graden te liggen, de vorstgrens vinden we terug tussen de 3000 en 3200 meter.

GFS T850 hPa voor zondagmiddag 12h00 met de lage druk die naar zuidwest Europa afzakt

Begin volgende week snoert er vanaf de Atlantische hoogtetrog een apart (hoogte)laag richting zuidwest Europa af. Vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen wordt het dan wat wisselvalliger en naar het westen tot ook wat minder zacht. De sneeuwvalgrens daalt dan weer naar 1800 tot 1500 meter. Elders blijft het met een meest zuidelijke hoogtestroming zacht en aanhoudend föhnig.

Het afgesnoerde hoogtelaag woensdag 00h00. Omdt de stroming overwegen zuid tot zuidwest blijft zal het hooguit in het westen wat gaan afkoelen en wisselvalliger worden. Elders aanhoudend föhnig

Later in de week neemt de invloed van het opvullende hoogtelaag weer wat af waarbij we tussen de hierboven genoemde sturende druksystemen ook dan in een zuidelijk hoogtestroming verblijven. Vanaf vrijdag ook in de westelijke Alpen geleidelijk weer wat oplopende temperaturen!

GF ensembles westelijke Alpen
GFS ensembles oostelijke Alpen (noordkant)

Ook op de langere termijn lijkt het vrij zachte lenteweer aan te houden en een overgang naar kouder weer lijkt ook vandaag niet waarschijnlijk.

Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen, ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 175 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier