Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  lage druk boven het Iberische Schiereiland en de westelijke Middellandse Zee bepalen zorgen voor een aanhouden van de zeer zachte zuidelijke hoogtestroming. Terwijl het de Alpennoordkant profiteert van föhnige condities heeft de zuidkant te maken met Stau bewolking en en neerslag.

Koufrontje, vooral in westen en zuiden nat, sneeuw boven de 1400 meter.

Het begint langzamerhand een beetje eentonig verhaal te worden met de Südföhn en Südstau situatie. Ook gisteren weer de tweedeling tussen het föhnige opgeklaarde noorden en het meest bewolkte en natte zuiden. Met een wat verder toenemende Stau was het gisteren ook hier in het het Oberwallis de gehele dag bewolkt en steeds weer viel er neerslag die vanuit het zuiden tot over de Alpenhoofdkam overgreep en temperaturen die maar met moeite boven de 10 graden uitkwamen.

Het warmst was het gisteren in het Oostenrijk met als toppers de weerstations in Langenlois (Neiederösterrreich) en Linz  alwaar het kwik tot 27 graden steeg.

Tussen winter en lente – Mount Brisen #Haldigrat #Nidwalden #Switzerland Foto Twitter Caroline Pirskanen @carolinevonb
Gisteren 27 graden in Oostenrijks, in de Spaanse Pyreneeën waar veel koduere lucht zit (hoogtelaag) is het compleet winters met sneeuw en ook elders in Spanje eerder herfst dan lente of zomer. Foto via Néstor Gómez @nestor_meteo

Koufrontje
Inmiddels heeft een koufront de westelijke Alpen bereikt en zal nog verder naar het noordoosten doortrekken. Dit front hangt samen met een laagje dat ten noorden van de Alpen naar het oosten trekt en tijdelijk wat minder zachte lucht over de westelijke Alpen aanvoert.

Vandaag op en achter een koufront tijdelijk afkoeling in de westelijke Alpen en oplevende buien activiteit

Van het westen uit neemt de bewolking dan ook weer toe en er gaat op meer plaatsen (buiige) neerslag vallen waarbij ook een klap onweer mogelijk is.

Met de instroom van wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 1200 tot 1400 en de vorstgrens naar circa 1700 meter.

Sneeuwvalgrens dinsdagmiddag

Zachtere en drogere condities (föhn) treffen we vandaag opnieuw aan aan de (oostelijke) Alpen noordkant. Zo warm als gisteren zal het er vandaag echter niet meer worden. De oostelijke zuidkant moet rekening houden met wat neerslag, sneeuwvalgrens hier vanaf 1800 a 1900 meter.

Morgen herstelt zich de drukverdeling (Südstau / Südföhn) weer met enerzijds het (hoogte)laag boven het Iberische Schiereiland en de hogedruk boven noord Europa. In het verdere verloop van de week zien we de lagedruk zich geleidelijk verder over de Middellandse zee naar het oosten toe uitbreiden.

de komende dagen gaat er langs in de Südstau veel neerslag vallen  (100 tot 200mm of nog meer), in de bergen met moet met veel Neuschnee rekening worden gehouden met lokaal meer dan 100cm. Arpege cumulatief sneeuwval tot zaterdag 14-04

Dit heeft tot gevolg dat de stroming in de tweede helft van de week geleidelijk meer de zuid en in het weekend de zuidoost hoek gaat opzoeken.

Naar het oosten uitbreidende lagedruk boven de Middellandse Zee. GFS voor zaterdag 14 april

Daarmee komt er vanaf vrijdag geleidelijk een einde aan de Südföhn en Südstau situatie en kan het weerbeeld eindelijk ook aan de zuidkant van het westen uit wat gaan opknappen en vooral ook opwarmen. Ook de Südföhn gaat er dan geleidelijk waardoor aan de noordkant de temperaturen een stapje terug zullen doen. Tevens kan er ook hier dan op passage van een storing (occlusie) in het weekend wat neerslag gaan vallen.

Het is verder nog wel even afwachten wat een apart hoogtelaagje dat in het weekend boven de centrale Middellandse Zee tot ontwikkeling komt precies gaat doen. Daarover dan later meer.

Hoogtelaagje wat zich in het weekend gaat ontwikkelingen! De komende dagen even goed in de gaten houden vwb het weer in de Alpen!

Kijken we ten slotte nog even naar de langere termijn dan zien we ook vandaag geen aanwijzingen die duiden op een overgang naar een kouder weertype. Het blijft zacht tot zeer zacht waarbij de hogedruk invloed een belangrijke stempel op het weerbeeld in grote delen van west en centraal Europa zal gaan drukken.

Volgende week laten de weermodellen de opbouw van hogedruk zien. ECMWF voor donderdag 00h00

Zowel het GFS als ook het ECMWF laten dan de ontwikkeling zien van een krachtig bastion van hogedruk!  Veel zon en zeer aangename lente temperaturen staan dan op het weermenu!

Tot zover voor deze dinsdag, actueel in Termen 9 graden met wat gespetter vanuit het zuiden overslaand en dan weer föhnige opklaringen. Fijne dag en graag weer tot morgen!

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 219 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier