Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Hogedrukweer domineerde het weerbeeld de afgelopen tijd. Unten grau, oben blau met Hochnebel en sterke inversies in de Alpendalen. Maar deze druksituatie gaat op de schop en sneeuw is in zicht. Vandaag en morgen is het nog rustig weer en stijgt de Hochnebelgrens tot grote hoogte. Dinsdag kan aan de noordkant van de Alpen sneeuw verwacht worden en gaat het flink afkoelen. Later in de week zijn de Zuid-Alpen aan de buurt.

Sneeuw in zicht – Dinsdag de noordkant, later veel neerslag Zuid-Alpen?

Herfst 2020 – Zacht en gemiddelde neerslaghoeveelheid 

Terugblikkend op de voorlopige herfst-weerbalans, van de afgelopen drie maanden, dan kunnen we zeggen dat deze typisch voor de herfst zeer afwisselend was met sterkte temperatuurschommeling van zomers tot winters. September en oktober waren nat, maar november werd gekenmerkt door hogedrukweer met veel zon in de bergen en Hochnebel in de dalen. In Oostenrijk kwam de gemiddelde temperatuur in de bergen uit op 1,3 graden, dat is 0,7 graad is boven normaal.

In vergelijking met vorig jaar ligt er op dit moment minder sneeuw dan een jaar geleden. Maar het is niet uitzonderlijk dat er in november nog weinig sneeuw ligt.

Prachtige timelapse gisteren van Hochnebel in Zwitserland. Weerfenomeen dat we afgelopen periode veel gezien hebben in de Alpen (bron: MeteoSchweiz). 

Temperatuur en neerslagafwijkingen Oostenrijk. Bron: ZAMG

Vandaag en maandag blijft het nog rustig weer. De Hochnebelgrens stijgt naar grote hoogte en het blijft in de Alpendalen grauw en grijs. Een noordoostelijke stroming (de Bise) zorgt er voor dat de koude lucht wordt aangevoerd en de Hochnebel verder stijgt.

Navistal, blik richting Brennerpas vanochtend in de mist (foto: Remco Graas)
Ook in Oberwallis vanochtend is door de aantrekkende “Bise” de inversie en Hochnebel weer goed merkbaar

Dinsdag trekt een hoogtelaag over de Alpen, die gaat zorgen voor regen of sneeuw. De sneeuwvalgrens kan aanvankelijk uitkomen rond 1000m en in de avond verder dalen tot in de dalen. Grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht en de meeste winterse neerslag valt aan de noordkant en noordwestkant van de Alpen. Sneeuwhoeveelheden van 10 cm kunnen verwachten worden, die hogerop kunnen oplopen tot 20 cm.

Cumulatieve sneeuwhoeveelheden t/m donderdag (ARPEGE, via WXCHARTS.com)

Woensdag en donderdag is het rustiger weer en wordt minder neerslag verwacht. Inmiddels is het flink afgekoeld in de Alpen en met de koude lucht zal het winters aanvoelen.

Blauwe kaarten komende week. Koude lucht stroomt de komende dagen uit over de Alpen. Op donderdag is het flink kouder en ligt de temperatuur onder normaal met name aan de noordkant van de Alpen (ECMWF temp. anomalie 850 hPa, via WXCharts.com).

Vrijdag en in het weekend blijft het koud en staat een Südstau op het programma. Het is nog even afwachten, maar vandaag komen de weermodellen opnieuw met hoge tot extreemhoge neerslaghoeveelheden. De meeste neerslag wordt verwacht aan de zuidkant van de Alpen, Alpenhoofdkam en kan ook overgrijpen verder richting het noorden.

Grote neerslaghoeveelheden worden verwacht later deze week. Van boven naar onderen: Neerslag op zaterdag 5 december, cumulatieve neerslag t/m 8 december en cumulatieve sneeuwval t/m 8 december (ECWMF kaarten, via WXCharts.com)

Vooruitzicht – Winter staat voor de deur

Komende week kunnen we afscheid nemen van het hogedrukweer dat we de afgelopen tijd hebben gezien. Met december komt de sneeuw en komende week gaat het flink afkoelen. Niet alleen natuurlijke sneeuw, maar ook voor de kunstmatige sneeuwproductie zijn deze lagere temperaturen gunstig. Later in week kunnen, dankzij een Südstau, grote neerslaghoeveelheden verwacht worden aan de zuidkant van de Alpen. Winter staat voor de deur in de Alpen!

Sneeuwproductie Axamer Lizum, Tirol – beeld vorige week. Dankzij lagere temperaturen komende dagen kunnen ze hier weer verder gaan met het produceren van kunstsneeuw. In Tirol heerst het volste vertrouwen op een spoedige start van het wintersportseizoen (foto: FB Axamer Lizum).
(Visited 1.080 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen: met december komt de sneeuw”

 • Johann
  29 november 2020 at 12:19

  Thx Roy,. Ook vandaag dus weer mooie winterse vooruitzichten en nog steeds die extreme Südstaufase. Kan maar zo 100 tot 200 cm sneeuw gaan opleveren in de hogere Alpen. Elders 30 tot 80 en lokaal ook nog meer. Sneeuwgat bij uitstek tijdens Südstau evenementen is Bosco Gurin in het zuid Zwitserse Ticino hier vallen dan enorme sneeuwhoeveelheden Zou dat in het weekend ook weer gaan lukken??!! (foto maart 2014 met 270 tot 300 cm sneeuw)

 • Puntski103
  29 november 2020 at 13:43

  Wat een fijn bericht!! Südstau daar gaat mijn hartje sneller van kloppen. In maart naar Pozza di Fassa, nu maar duimen en hopen dat het kan en mag in 2021. Kom maar op met dat vaccin!

 • Hansvk
  29 november 2020 at 14:35

  Als liefhebber van de Dolomieten zijn dit leuke berichten.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier