Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: achter een zwak koufront stroomt tijdelijk wat koudere maar ook drogere lucht over de Alpen uit welke toenemend onder invloed van hogedruk geraakt. Na een korte föhn fase op donderdag trekt vrijdag een koufront de Alpen binnen. In het weekend volgt weer toenemend hogedruk.

Met hogedruk en föhn tijdelijk markant zachter

Een warmtefront zorgde gisteren in de westelijke en noordelijk Alpen voor zeer veel neerslag en boven de 1600 a 1800 meter voor nogmaals een halve tot een meter verse sneeuw.

Val Thorens
Enorme sneeuwmassa’s ook in de Franse Alpen – Via FB Grand Massif Officiel
Verbier Wallis / Verbier 4Vallées

In de lagere delen ging de neerslag met het stijgen van de temperatuur echter in regen over. Sneeuw en regen als ook het overtollig (smelt)water zorgden daarbij voor veel overlast in de vorm van lawine’s, aardverschuivingen, modderstromen en kleinschalige overstromingen.


Aardverschuiving Ergisch / Oberwallis

In de bergen is het vooral het zeer grote lawine gevaar (code rood-zwart / 5 ) wat voor problemen zorgt. Diverse gebieden en oorden zijn nog steeds van de buitenwereld afgesloten en onduidelijk is ook nog hoelang de nood toestanden duren.

Veel schade ook in de bossen door afbrekende takken en omvallende (knakkende) bomen. Foto via FB Bellwald

Ook het Oberwallis ondervindt veel overlast door de extreme neerslag (sneeuw) en onder andere Zermatt en Saas-Fee zijn nog van de buitenwereld afgesloten.


Impressie vanuit Saas-Fee dat ook van de buitenwereld is afgesloten


Aletsch Arena Oberwallis

Lawine neergang gisteren in Zermatt (Unterdorf). Foto via Tamara Casile-van Den BergOok andere dorpen en gebieden (Lötschental, Obergoms) zijn door het zeer grote lawine gevaar niet of slechts gedeeltelijk bereikbaar. Diegenen die van of naar de Alpen vertrekken of in de Alpen onderweg zijn  doen er verstandig aan om goed de lokale berichtgeving te volgen.

Rosswald Oberwallis

Hieronder nog een impressie en vlog van de sneeuw(val) in Oberwallis / Rosswald 22-01-18

Toenemend hogedruk / droog, zon en zachter
Gelukkig hebben we het ergste gehad voor wat betreft het zeer turbulente weer en de extreme neerslag. Achter een zwak koufront is vandaag vooral in de noordelijke Alpen weer wat koudere lucht binnen gestroomd en met toenemende hogedruk is de lucht ook een stuk droger.

Laatste neerslag valt vooral nog aan de noordkant (oostelijke) Alpen. In de wat koudere lucht daalt de sneeuwval grens er weer tot 1200 a 800 meter, in het noordoosten lokaal tot 700 a 500 meter. In de westelijke en zuidelijke Alpen als ook inner-alpine (Wallis)  is het droog en met het vorderen van de dag toenemend zonnig.

Radarbeeld 07h50. Bron Wetteronline.de

De temperaturen stijgen naar 8 tot 10 graden en op 2000 meter naar een graad of nul tot -3. Op 3000 meter vriest het 1 tot 6 graden en op 4000 meter een graad of 11. Zero level meest meest tussen de 1600 en 2000 meter. Algemeen wat lager temperaturen treffen we aan in de oostelijke noordelijke Alpen, op 2000 meter vriest het hier – 2 tot -7 graden en op 3000 meter 7 tot 12 graden. Nulgradenniveau tussen 1000 en 1600 meter. De wind, west tot noordwestelijk,  neemt van west naar oosten geleidelijk verder in kracht af.

Unten noch grau, oben schon schön blau. Gipfelleuchten vanmorgen boven Saas-Fee

Warme hoogte rug en föhn, vleugje lente
Woensdag en deels ook nog donderdag beloven de beste dagen van de week te gaan worden. Aan de voorzijde van een opkomende Atlantische hoogtetrog wordt dan met een zuidwestelijke hoogtestroming zeer zachte en droge lucht aangevoerd. Door een opkomende Südföhn (drukoverschot zuid-noord 7 tot 10 hPa oplopend) kan het kwik aan de noordkant in de föhngebieden tot 13 a 15 graden stijgen.

GFS T850 woensdag middag met de aanvoer van de zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten.

Ook in de bergen beloof het met het inkomen van een “warme” hoogterug zeer zacht te gaan worden met op 2000 meter temperturen die tot 2 a 5 graden gaan uitkomen. Op 1500 meter (850hPa) stijgt het kwik naar een graad of 8 en de vorstgrens vinden we aan de noordkant terug rond de 2700 a 2800 meter.

Temperaturen (trend) op 1500 meter hoogte Alpennnoordkant
En de vorstgrens

Koudere lucht bevindt zich woensdag en donderdag aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam, op 1500 met pendelt het kwik rond de 4 graden en de vorstgrens ligt er meest tussen de 1500 en 2200 meter.

Koufront, sneeuw
De toevoer van koudere en ook toenemend vochtigere lucht hangt samen met de naderende hoogtetrog en een koufront. In de loop van de donderdag middag  trekt het koufront de westelijke Alpen binnen en tot vrijdag avond zal het gevorderd zijn tot over de westelijke oostelijke Alpen. De oostelijke delen zijn dan in de loop van de zaterdag aan de beurt.

Inkomende hoogtetrog / koufront . GFS voor vrijdagochtend 06h00

Op het koufront gaat van west naar oost de föhn eruit en met de neerslag en het instromen van koudere maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 meter, vrijdag en zaterdag tot 800 a 500 meter. Het zwaartepunt van de neerslag verplaatst zich tot zaterdag richting de zuidoostelijke en oostelijke Alpen.

Vooral in de Südstau van de westelijke Alpen gaat vrijdag weer het nodige aan sneeuw vallen en lokaal is dan weer 30 tot 90 cm mogelijk.

In de westelijke Alpen wordt dan weer de invloed van hogedruk werkzaam, het is er droog en de zon krijgt steeds meer speelruimte. Zaterdag wordt er aan de noordflank van een richting de  centrale Middellandse Zee afsnoerend (hoogte)laag van het noordoosten nog koude lucht aangevoerd, zondag dan ook in het oosten droog en zonnig en vooral in het westen weer zachter.

GFS vT 850 hPA oor zaterdagochtend

Begin volgende week volgt onder hogedruk vanuit het westen dan weer wat zachtere lucht voordat op woensdag een koufront met in de Nordstau sneeuw een volgende koudere weerfase gaat inluiden. Het is nog niet geheel duidelijk of dit een eerst aanzet is richting een belangrijk kouder weertype?

Woensdag 31 januari koufront met vooral aan de noordkant weer verser sneeuw!

Zowel het GFS als ook het ECMWF komen met zowel (heel) koude als ook minder koude oplossingen.

ECMWF met een interessante setting tegen het einde van de week. Nog wel even afwachten of we inderdaad dan ook aan de koude kant van de blokkade gaan komen!? Meer naar het westen en we geraken juist vol in de zachte zuidelijke aanvoer!

Gezien de grote onzekerheid op deze termijn van 10 dagen voorlopig nog maar even een pas op de plaats maken alvorens we alweer gaan speculeren over winterse oplossingen. De komende dagen meer daarover.

Tot zover vanuit een nog bewolkt (rest bewolking) Termen on Oberwallis, straks komt de eindelijk de zon er weer aan te pas! Fijne dag. Ciao

Flachau – Snow Space Salzburg 
Alpenweerman goes Snow Space Salzburg.  Deze week is Alpenweerman ook te vinden  in Snowspace Flachau, welke vanaf 2017/2018 onder de naam Snow Space Salzburg zal verder gaan.

Het skigebied van Snow Space Salzburg bestaat uit de dorpen Flachau, Wagrain en St. Johann-Alpendorf. Het belooft een mooie week te worden qua wintersportcondities. Houd de website en Facebook dus goed in de gaten!

Helaas moesten we ons bezoek aan Zermatt – Matterhorn Paradise wat we voor het afgelopen weekend gepland hadden door het verwachte slechte weer (sneeuwval) en de verwachte verbindingsproblemen via het Mattertal (Visp – Täsch – Zermatt) cancelen. En dat de keuze goed was blijkt uit het feit dat Zermatt sinds zaterdagavond van de buitenwereld is afgelsoten. Hoe dan ook, dit gaan we echter deze winter zeker nog goed maken!

Lawinegevaar

Lawine gevaar momenteel rood tot rood-zwart (hoogste niveau = zeer groot) Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar Zwitersland – Bron Slf.ch

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 2.108 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Na mega sneeuw (regen) vleugje lente”

 • Rutger
  23 januari 2018 at 08:54

  De planning voor een freeride voor afgelopen weekend maar laten varen. De omstandigheden waren zo onstuimig en wisselend (veel wind veel sneeuw temp schommeling), dat ik al bang was dat het lawine gevaar mogelijk naar 5 (voor het eerst sinds 1999, in oostenrij) zou gaan. Uiteindelijk de juiste beslissing gezien het. maar man man de het is wel door bijten zo, ik voel mij als een jonge hond die in zn mand moet blijven zitten. Ik richt mijn pijlen nu op 31-1 tmt 4-2 . Dus hopelijk stabiliseert de situatie zich nu de komende dagen met een droge fohn, En breng je mij goed nieuws wat betreft de (koude) noordstau. Noord(oost) stau geeft wat minder maar koudere sneeuw en das in deze winter bijna een zege. Nooit gedacht dat ik zou zeggen doe maar ff gewoon 10 tot 30 cm sneeuw ipv 1 meter 😛

  • Johann
   23 januari 2018 at 09:00

   Goede en verstandige keus Rutger, Ik hoop met je mee op wat “stabielere” toestanden en eindelijk ook weer eens wat zon. Kan na 2 dagen sneeuw scheppen even geen sneeuw meer zien! De komende dagen iig beter en kan ook de gehele boel weer wat stabiliseren. Wordt vervolgd en hopelijk mooi winters (good hope)

 • Willem van den Berg
  24 januari 2018 at 03:30

  Dag Johann, volgen je met belangstelling rond Rosswald. Wel gewandeld van Heiligkreuz richting Breithorn, Saflischtal naar Rosswald. Kwamen 38 jaar in Lax, dit is de vierde keer met zoveel sneeuw tot wel 3 mtr. Dal dan dicht, lawinegevaar en slapen in het untergeschoss ivm kans op afblazen van de houten opbouw. Dank voor de prachtige herkenbare plaatjes.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier