Advertentie



 

Algemeen; tussen lagedruk boven noord Europa en de westelijke Middellandse Zee verblijven de Alpen de komende dagen onder (zwakke) hogedruk invloed. Na passage van een zwakke hoogtetrog gaat een apart filiaal van hogedruk in het weekend de nazomer nieuwe warmte impulsen geven.

Nazomerse hogedruk in stelling gebracht

Gisteren lagen de Alpen in een zogenaamd “zadelgebied” waarbij we zowel te maken hadden met de invloed van lagedruk (oosten) als ook met de invloed van hogedruk (westen).

Mooi is op dez zgn isohypse kaart te zien hoe de Alpen en mn Zwitserland gisteren in een zadelgebied lagen. Via Meteo-Schweiz Wetterblog

Opnieuw dus de meeste zon en hoogste temperaturen in de westelijke Alpen. Met de zon steeg het kwik naar 21 tot 24 graden. In  Oostenrijk met meer bewolking en lokaal nog wat neerslag werd het nergens warmer dan 23 graden.

Veel zon gisteren in de westelijke Alpen en het Wallis. Beeld vanuit Vallee-du-Trient-Salanfe
Heerlijk wandel en bergweer gisteren ook in het Goms in Oberwallis. Vanuit de “Kneip” wandelroute in Blizingen (1250m) dit fraaie beeld met op de achtergrond het Galenstock (3585m) op de grens kanton Wallis en Uri
Blitzingen Goms / Oberwallis
Blitzingen Goms / Oberwallis

Met de steeds langer wordende nachten en afkoeling krijgt het weerbeeld ook in de Alpen steeds meer herfstachtige trekjes. Onder andere is dit ook mooi waar te nemen aan het ontstaan van Hochnebel die soms hardnekkig bleef hangen. In combinatie met de hogere wolken en concurrentie van de zon leverde dit weer heel fraaie plaatjes op. Hieronder een Hochnebel impressie van de maandag.

Gstaad-Glacier-3000
Jungfraujoch-Ostgrad
Schilthorn-Birg
Schilthorn Birg – Piz Gloria
Blik op de Grote Altesch gletsjer in westelijke richting (Oberwallis). Links de Sphynx en het Jungfraujoch

Nazomeren
Voor wat betreft de weerkaarten en weermodellen vandaag weinig nieuws onder de zon en gaarne verwijs ik voor meer details dan ook naar het weerbericht van gisteren. Het wordt dus steeds waarschijnlijker dat we met hogedruk de komende dagen in een rustig nazomers vaarwater terecht gaan komen.

Met de subsidentie en de aanvoer van geleidelijk weer warmere luchtmassa’s gaan de temperaturen ondersteund door veel zon vanaf vandaag een stuk omhoog. In de bergen stijgt de vorstgrens vandaag naar circa 4700 meter, een hoogte die ook in de hoogzomer niet zou misstaan.

Radarbeeld Alpen 09h10. Via WetterOnline.de

Naarmate de week vordert nemen in de warme lucht tegelijkertijd echter ook de buienkansen weer wat toe en gaan de temperaturen in de hoogte weer ietwat omlaag. Met een vorstgrens van rond de 3800 meter blijft het echter ook in de bergen nog zeer zacht.

Door de hogedruk subsidentie en tgv adiabatische compressie van de atmosferisch luchtkolom stijgt het 500 hPa vlak naar bijna 5900 meter en de temperatuur op deze hoogte naar “zomerse” -8 graden. Dit heeft ook gevolgen voor de vorstgrens die vanmiddag tot 4800 meter zal zijn opgelopen

In de loop van het weekend en begin volgende week gaat aan de westflank van een richting oost Europa doortrekkend nieuw filiaal van hogedruk als ook de toenemend invloed van het subtropenhoog de temperatuur nog een paar graden winst pakken.

Het belooft dan voor de tijd van het jaar zeer warm te gaan worden met lokaal ook weer tropische temperaturen. Op zowel het T850 hPa vlak (1500m) als ook op T2m komt de temperatuur dan 8 tot 10 graden boven het langjarig kilmatologisch gemiddelde te liggen. Enige onzekerheid met betrekking tot de nazomerse thermische excessen bestaat bij de modellen nog daarin dat de exacte positie van het “zomerhoog” nog niet geheel duidelijk is.

T850 hPa voor maandag 12h00. Ook voor de temperaturen op T2m zien we een soortgelijk beeld. Vooral Frankrijk gaat profiteren van de warmte en de vraag is nog een beetje tot hoever dit nog verder naar het noorden toe kan uitbreiden

Hoogtelaag westelijke Middellandse Zee
Zoals ook al eerder besproken zou een in het weekend afgesnoerd hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee nog van invloed kunnen gaan worden op het weerbeeld in de zuidelijke Alpen. Vooral gisteren was het in deze contreien niet pluis en met name de Balearen hadden te maken met zware regen en onweersbuien.

Op de zgn water vapour (waterdamp) satelliet beelden was het hoogtelaag met de zware onweersbuien die tot in de hogere atmosfeer groeiden mooi waar te nemen. Water vapour satellietbeelden geven een goede indicatie van de luchtmassa’s hoger in de atmosfeer en daarbij ook het verloop van frontale zone(s) en in het bijzonder de jetstream. Zwart is droge lucht, wit vochtige lucht

Zo viel er op Mallorca (Calvià) in korte tijd bijna 100 mm neerslag waarbij in 1 uur lokaal 75 mm viel. In Formentor aan de oostelijke kust van het eiland werden windsnelheden gemeten van 140 km/h.

Het hoogtelaag met de bewolking (en zware onweersbuien) gisteren gezien vanuit de ruimte

Het cut-off hoogte laag blijft de komende dagen gevangen in het hoogte stromingspatroon en ingesloten tussen de hogedrukgebieden quasi stationair zijn rondjes draaien boven de westelijke Middellandse Zee. Daarmee blijven met name de zuidelijke Alpen gevoelig voor de invloed ervan!

GFS 500 hPa met de drukverdeling voor vrijdag.

Lokaal kunnen er met de aanvoer van de warm vochtige luchtmassa´s vanuit de Middellandse Zee tot en met zaterdag steeds weer regen en onweersbuien tot ontwikkeling komen. Vanaf zondag zou met het nieuwe watmte hoog de atmosfeer dan ook hier tot rust moeten gaan komen. Hieronder nog de GFS12 ensembles voor de Alpen prikpunt noordkant Tirol

Samengevat kunnen we stellend dat de komende dagen met rustig nazomer weer te maken gaan krijgen waarbij de kans op een lokale regen of onweersbui naar mate de week vordert geleidelijk wat gaat toenemen. Zondag volgt een overgang naar droog en voor de tijd van het jaar zeer warm nazomerweer. Mogelijk volgt in de tweede helft van de volgende week een geleidelijke afkoeling.

Tot zover voor dit moment, vanuit de weerkamer in e Termen Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meepraten, discussiëren of vragen!? Gaarne onder het bericht in de reacties!

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 490 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Alpen – Meer zon en warmer, begin volgende week mogelijk tropisch”

  • Remco Mienis
    8 september 2020 at 09:36

    Prachtige foto’s van de Wolken zeg. Wauw!

    • Johann
      8 september 2020 at 09:43

      Yeah, altijd weer fotogeniek die Hochnebel plaatjes. Ook vanmorgen weer te bewonderen en dan m.n. in Oostenrijkse Alpen(dalen) Beeld vanuit St Anton Galzig.

  • Johann
    8 september 2020 at 13:55

    Vandaag vrij en met dit mooie weer natuurlijk weer even gezond bezig. 30 x 50 m baantjes in zwembad Geschina te Brig. De komende 7 tot 9 dagen ook nog even genieten van het mooie (zwem)weer.

    • Harrie
      8 september 2020 at 17:43

      Lekker hoor! Kun je iets zeggen over het weer rondom Interlaken vanaf volgende week woensdag? Of is dat nog te onzeker? Ga 10 dagen rond touren door Zwitserland, omgeving Lauterbrunnen, richting Zermatt daarna via Bettmeralp en de Grimselpas naar Lucern.

      • Johann
        8 september 2020 at 17:58

        Lastig gezien de nog lange termijn! Vooralsnog ga ik uit van een zeer noordelijke verlopende jet en (hoogte)lagen /trog boven westelijke en oostelijke Middellandse Zee en hogedruk boven Scandinavie. Anderzijds zien we ook modeloplossingen met met een afzakkende hoogtetrog aan de oostflank van een Brits hoog. Dit laatste zou dan voor de Alpenoordkant een gevoelige afkoeling gaan betekenen met ook (Stau)neerslag in de Berner Alpen. Het (Ober)Wallis zal dan meest ongeschonden uit de strijd gaan komen. De komende dagen dus nog even afwachten en mn vwb de positie(s) van de sturende hogedrukgebieden.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier