Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  ook in het weekend hebben de Alpen te maken met een hoogtetrog boven west Europa waarin meerdere kernen van lagedruk rondtollen. Met een overwegend zuidelijke hoogtestroming wordt vochtige lucht tegen de zuidelijk Alpenhoofdkam aangevoerd en valt er steeds weer regen of sneeuw. Zondag gaat door toedoen van een noord Italië laag de neerslag in de Süd(0st)stau opnieuw opleven.

Zondag nieuwe Südstau neerslag / sneeuw

In grote delen van de Alpen is het na de vele neerslag met soms sneeuw tot in de dalen inmiddels compleet winter geworden. De hoofdprijs voor wat betreft het witte goud was daarbij weggelegd voor de zuidelijke Alpen waar 30 tot 100 cm en hogerop lokaal ook nog meer Neuschnee is gevallen. De sneeuwvalgrens kende daarbij grote variatie. Zo lag de sneeuwvalgrens in de uiterst oostelijke Alpen alwaar zicht warmere luchtmassa’s ophielden tussen de 1800 en 2000 meter.

Ook onze weermannen die in het kader van de WetterGipfel in het Stubaital vertoeven waren de afgelopen dagen getuigen van de grillen van Frau Holle, zie hun reportage  vanuit de sneeuw en stormende regen hieronder!

Naar het westen toe in de wat koudere luchtmassa’s sneeuwde het vanaf 1400 tot 800 meter en daar waar de neerslagafkoeling zijn werk kon doen sneeuwde het tot in de dalen en lagere regionen.

Veel sneeuw viel er de afgelopen dagen in het zuiden, hieronder een impressie vanuit het Vla di Vassa en Livigno

Als tegenhanger van zeer krachtige zuidelijk hoogtestromingen en een sterke drukgradiënt tussen zuid en noord (tot 10 hPa) hadden de noordelijke Alpen te maken met een sterke Südföhn. In de bergen werden windpieken gemeten tot 162 km/h en ook in de föhndalen werden windsnelheden gehaald met orkaankracht. Dat de verschillen op zeer kleine schaal extreem waren was mooi te zien hier in de regie van de Berner en Walliser Alpen(Hoofdkam).

Aan noordkant in het gebied van de Jungfrau blies de Föhn met windsnelheden van meer dan 160 km/h, tegelijkertijd sneeuwde het aan de Walliser kant in het Obergoms tot in het dal en viel er bij weinig wind in 12 uur meer dan een halve meter sneeuw.

Jungfraujoch regio met föhnstorm gisterochtend
Practisch windstil en een halve meter sneeuw in Obergoms

Nog iets verder net aan de zuidkant meldde Simplon-Dorf (1500m) tot een meter Neuschnee. Dit beeld met grote weersverschillen konden we gisteren ook mooi waarnemen in de centrale Alpen. Hieronder nog een winterse impressie.

Tot 48 cm sneeuw in Zermatt, foto Tamara Casile-van Den Berg
Zermatt, foto Tamara Casile-van Den Berg
Zermatt, foto Tamara Casile-van Den Berg

Voorlopig zijn we nog niet af van de hierboven beschreven constellatie met Südstau en Südföhn. Afgelopen avond en nacht begon de neerslag in de Südstau van de Pienmontse en zuidelijke Walliser Alpen weer toe te nemen en ook langs de oostelijke Alpenhoofdkam viel neerslag en hogerop sneeuw.

Radarbeeld Alpen 09h50. Bron WetterOnline.de

Aan de noordkant is het door de afdrogende werking van de Alpenhoofdkam droger en deels ook opgeklaard of zonnig. Mist en Hochnebel frustreren de zon in de wat lagere regionen van het Alpen voor en laagland. Overdag gaat ook de neerslag er aan de zuidkant geleidelijk weer uit en op de meeste plaatsen wordt het droog en met een beetje geluk laat ook de zon zich dan weer even zien. De meeste zon mogen we vanmiddag verwachten in de föhnige noordelijke Alpen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De middagtemperaturen variëren al naar gelang bewolking , zon en -of föhn tussen de 3 en de 14 graden. De sneeuwvalgrens varieert tussen de 600 en 1800 meter, in het uiterste noordoosten tot 2300 meter. Op 2000 meter -3 tot + 4 graden en op 3000 meter -5 tot – 10 graden. (hoogste waardes gelden voor oosten)

Zondag gaat de neerslag in de Südstau van de Alpen door een apart laag dat vanaf de Tyrreense Zee naar het noorden van Italië verplaatst opnieuw intensiveren. Vooral langs de centrale en oostelijke Alpenzuidkant gaat in de Staugebieden dan weer veel neerslag en in de bergen sneeuw vallen.

GFS T850 hPa voor zondagochtend

Tot en met maandag worden er neerslaghoeveelheden van 80 tot 160 mm berekend en lokaal ook nog meer (230mm) Opnieuw zien we ook nu weer zeer grote verschillen voor wat betreft de neerslag tussen west en oost en door de orografie.

In de westelijke Alpen sneeuwt het meest tussen de 700 en 1200 meter  en tot 2100 in het oosten. In de meer afgesloten dalen en met name de meer beschut gelegen kleinere dalen kan het inner-alpin en aan de zuidkant tot in het dal sneeuwen.

Sneeuwvalgrens zondag (GFS model)

Maandag en dinsdag gaat de Stau neerslag  weer aan kracht afnemen en wordt het deels weer droog en mogelijk laat ook de zon zich weer zien. Bestendig is het niet en lokaal of regionaal kan er nog wat regen of een bui vallen. Qua sneeuwvalgrens en temperaturen verandert er in eerste instantie nog niet veel. De noordkant profiteert bovendien van föhnige condities.

Verwachte sneeuw voor de komende 3 dagen (Bergfex / ECMWF), andere modellen komen ook nog met (veel) meer

In de tweede helft van de week zien we de polaire jet een wat westelijker koers vervolgen en komt ook de hoogtetrog wat westelijker te liggen. Een daarmee samenhangende Atlantische depressie koerst dan richting de Golf van Biskaje. Tegen het einde van de week en in het weekend zien we de Atlantische hoogtetrog dan via het Iberische Schiereiland tot over noordwest Afrika uitzakken. Daarbij geraken west Europa en ook de Alpen toenemend aan de zachtere kant van de polaire jet.

GFS 500 hPa vrijdag 22-11

Tevens gaan op nadering van het laag de drukverschillen in de westelijke Alpen weer toenemen. De westelijk Alpenzuidkant krijgt vanaf donderdag dan weer te maken met nieuwe Südstau neerslag en de noordkant met een kracht toenemende Südföhn. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer wat omhoog en dat geldt ook voor de sneeuwval en vorstgrens. Vooral de noordkant mag zich met de föhn dan gaan opmaken voor veel zachtere condities, een stuk minder zacht blijft het aan de zuidkant en deels ook de inner-alpine gebieden.

GFS vrijdag 22-11 T850 hPa met de koelere zuidkant en veel zachtere noordkant (föhn)

Hoe en of dit tegen die tijd allemaal in detail zal gaan verlopen gaan we de komende dagen vervolgen. Ik zou zeggen blijf volgen, vertel het verder en volg ook onze updates via de sociale media.  Mocht je een gezellig willen meekletsen over het weer en voor andere ditjes en datjes meld je dan aan op ons forum!

GFS ensembles Alpenoordkant

Tot zover vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis. Temperatuur graadje of 3 en op Rosswald met – 2 graden en een sneeuwhoogte van circa 80 cm! Ciao

Blik vanuit de Alpenweerman weerkamer op Rosswald (1800m)

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.284 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Meer Südstau neerslag / sneeuw in aantocht”

  • Remco Mienis
    16 november 2019 at 13:59

    Wat een ongelooflijke plaatjes en hoeveelheden sneeuw zeg!
    Prachtig om te zien.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier