Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; lagedruk en polaire lucht zullen nog tot medio van de week het weerbeeld in de Alpen bepalen waarbij er periodiek sneeuw zal vallen. Vanaf woensdag gaat een warmtefront met opkomende sneeuwval een verzachting inzetten.

Nieuwe sneeuwstoringen onderweg

Afgelopen nacht zorgde een zwakke storing met sneeuwbuien in de Alpen weer voor wat verse sneeuw. Lokaal viel er weer zo’n 5 tot 15 cm bij.

Overdag stroomde er op nadering en passage van een tussenhoog weer drogere lucht binnen en konden vooral de westelijke Alpen profiteren van heerlijk winterweer.

Ook zaterdag konden we in de Alpen van west naar oost voor de sneeuw(buien) uit nog even profiteren van een brede zone met opklaringen. Deze prachtige foto stuurde mij Tamara-Casile vd Berg (Zermatt)

Het was wel koud en er stond een stevige westelijk wind. Samen met de zeer droge lucht met dauwpunten in de bergen van -25 tot -37 en een stevige wind voelde het schraal aan.

De besneeuwde toppen van de westelijke Alpen waren vandaag vanuit de ruimte goed te zien

Aletsch Arena vanmorgen met blik op de Grote Aletsch Gletsjer

Weerstation anemometer die de stevige wind verraad. Blik vanuit de tuin richting
de Riederfurka en Aletsch Arena vanmiddag

Het mooie winter(sport)weer is helaas geen lang leven beschoren. Vanuit Frankrijk nadert alweer een nieuwe storing met sneeuwval. Vooral vannacht en ook morgen kan er dan weer sneeuw gaan vallen. Ook de start van de nieuwe week gaat koud verlopen met steeds weer sneeuw of sneeuwbuien. Ook dinsdag kan er aan de noordoostflank van een naderend tussenhoog aan de noordkant nog sneeuw vallen.

RadarbeeldEuropa 16h00 met de naderende storing met nieuwe sneeuwval

Dinsdag volgt in de westelijke Alpen op het tussenhoog weer een weersverbetering die zich woensdag naar het oosten toe uitbreidt. De zon krijgt dan weer meer ruimte en ook de Stau neerslag lang de (oostelijke) Alpen noordkant gaat er geleidelijk van west naar oost uit. Tot en met dinsdag is er nogmaals 30 tot 50 cm sneeuw mogelijke en met gunstige Stau ook nog meer.

Model Arpege met de neerslag cumulatie tm dinsdag

Warmtefront / Verzachting

Na de weersverbetering op het tussenhoog dat verder naar het oosten wegtrekt volgt in de loop van de woensdag een warmtefront behorende bij een Atlantische depressie ten NW van de Britse Eiland.  De bewolking neemt weer toe gevolgd door neerslag die zich naar het westen toe uitbreidt. Met de neerslag volgt geleidelijk ook zachtere lucht waardoor de sneeuwvalgrens aan de Alpennoordkant gaat stijgen naar 800 tot 1000 meter.

Richting de donderdag gaat er zachtere lucht over de Alpen uitstromen. ECMWF donderdagochtend

Sterk stijgende sneeuwvalgrens

Donderdag en vrijdag trekken volgende storingen met nieuwe neerslag over de Alpen en komen we aan de zuidkant van het polaire front nog wat dieper in de zachtere luchtmassa’s terecht. De sneeuwvalgrens zal dan meest tussen de 1100 en 1800 meter uit gaan komen, mogelijk in de westelijke Franse Alpen ook nog hoger (1900 tot 2100 meter)

Zaterdag volgt een depressie op een zuidelijkere koers. Naar verwachting zal het systeem via het zuiden van Frankrijk richting de Golf van Genua trekken. Dit gaat opnieuw gepaard met (veel) neerslag.

De depressie zondag met kern aangekomen boven de Golf van Genua

Omdat de koers in vergelijking met de voorgaande dagen zuidelijker lijkt te gaan verlopen gaat er minder neerslag vallen en waarschijnlijk wordt het ook niet zo extreem zacht. dat geldt met name voor de zaterdag. Toch wordt er nog steeds veel neerslag berekend. Kijk maar eens wat de modellen voor de komende week berekenen.

Niet meer zo extreem zacht in de berekeningen

Gisteren werden er nog temperaturen tot 14 a 15 graden op 850 hPA berekend. Vandaag is daar alweer een aantal graden afgeknabbeld. De vraag is ook nog of we dan eventueel ook met Föhn te maken zullen gaan krijgen op in het voorveld van een opkomend koufront op zondag. (zie tweet eerder)

Met de koers van het laag richting de Golf van Genua gaat dan ook de Alpenzuidkant veel neerslag krijgen. Afwachten is nog even wat dan de sneeuwvalgrens gaat doen aan de warme kant van het systeem!

Winter loert en is /blijft zeer nabij

Zondag zou het koufront de Föhn dan moeten gaan beëindigen en gaan ook de temperaturen en sneeuwvalgrens weer omlaag. Of het de inleiding zal gaan worden tot een volgende winterse weerfase is nog onduidelijk. Vanaf dan lijkt de strijd te gaan ontbranden tussen een hoog boven Scandinavie en NW Rusland en een nieuwe depressie boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Dit laag lijkt door de vrij noordelijke positie de koude vrieslucht tegen te gaan werken.

Ook deze (zeer koude) oplossing van het GFS op de ULT mag er zijn en toont één van de mogelijk koudere scenario’s

Een meer zuidelijke en westelijke positie zou voor onze contreien gunstiger zijn wanneer we spreken over winterweer en winterse opties. Maar goed, wat niet is kan nog komen en de onzekerheden zijn groot. Kijken we naar de modellen dan zien we net als ook voor de Benelux zowel heel koude als ook veel zachtere oplossingen.

Laten we duimen voor de koudere oplossingen en eindelijke eens echt winterweer voor West Europa.

Tot zover voor dit moment vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis. Eventueel dan vanavond ook voor de Alpen nog even de laatste weermodellen erbij pakken. Fijne dag nog, ciao.

Sneeuwmeetveld en webcam tuin (vijver)

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 2.640 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Meer sneeuw in aantocht, woensdag verzachting”

  • Johann
    25 januari 2021 at 10:07

    Vannacht 13 tot 16 cm sneeuw erbij hier in Termen en Rosswald (Oberwallis)-3 resp -8 graden

  • Casper van der Poll
    25 januari 2021 at 13:56

    Hoi Johann, komt er een update nog vandaag? Ik zie op allerlei platformen best wel dingen vandaag en gister veranderen, die mega opwarming in LL lijkt toch wat minder te worden volgens YR. De verwachte opwarming en hoeveelheid regen in de jura volgens snow-forecast wel drama maar toch weer minder drama dan gister. Is er nog hoop voor FEB, ik heb Arjan ook al zeker 12 uur lang niets meer zien posten(geen goed teken). Ik hoor graag van jullie 🙂

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier