Advertentie 

Algemeen; de Alpen liggen aan de voorzijde van laag Vaia met kern boven de Golf van Genua in een in kracht toenemende zuidelijke stroming. Tot dinsdag verplaatst het laag zich via de Alpen naar het noorden. Met een zich weer versterkende Südstau krijgt de zuidkant weer te maken met aanhoudende en intensieve neerslag. De noordkant te maken met föhnige condities. Morgen dinsdag tijdelijk afnemende Südstau.

Aanhoudende Südstau tendens, noordkant toenemend föhnig en zeer zacht

Waarschuwing;
In de zuidelijke Alpen regionen moet de komende 36 uur rekening worden gehouden met overlast door extreme neerslag. Rivieren en beekjes kunnen overstromen en is bestaat gevaar voor modder en steen lawine’s. Diverse wegen en -of passen zijn of worden nog voor het verkeer afgesloten. Begeef je niet onnodig onderweg, vermijdt bergriviertjes en beken als ook de bergstreken.

Meteo alarm Europa – Klik HIER voor details per land (kaart)

Onder invloed van het Genua laag is dit weekend al een enorme plens hemelwater in de Alpen naar beneden gekomen. Lokaal viel er 100 tot bijna 200mm. In de wat koudere lucht daalde de sneeuwvalgrens tijdelijk tot in de lagere delen en dalen om vervolgens op zondag weer te stijgen tot boven de 2000 meter. In het hooggebergte viel er lokaal 100 tot 150 aan Neuschnee en lokaal ook nog meer. Hieronder nog wat mooie winterse plaatjes van het afgelopen weekend

Andorra – Àlex Van der Laan @alexmegapc
Collet de les Barraques (Gerona, Spanje) – Jordi Campos @jordicampos ‏
Stelvio – Via FB Meteo-Alpes
Bijna 60cm Neuschnee viel er in Graubünden – Via Pradas Resort @PradasResort
Graubünden – Disentis. Viva Disentis @vivadisentis
Graubünden – Disentis. Viva Disentis @vivadisentis

Na een wat rustigere weerfase met afnemen Südstau begon afgenomen nacht de druk op de zuidkant van de Alpen weer toe te nemen en begon de neerslag zich weer te intensiveren. Op dit moment regent en sneeuwt het weer aanhoudend in de Südstau van de westelijke Alpen.

Omdat nog warme lucht wordt aangevoerd pendelt de sneeuwval op vrij hoge 1800 tot 2200 meter. Inner-alpine tijdelijk ook nog rond 900 tot 1200 meter. Ook de aangrenzende noordkant krijgt te maken met overgrijpende neerslag, neerslaggrens hier tussen de 2200 en 2600 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Het Genua laag trekt tot morgenochtend  via de Alpen naar de Benelux en zal morgenochtend met zijn kern boven Nederland aankomen. Vanavond en vannacht kan aan de zuidflank van het systeem dan weer koudere lucht binnenstromen.

De sneeuwvalgrens daalt vannacht dan ook weer naar 1200 tot 1000 meter, lokaal ook nog lager. Morgen neemt met het verder van de Alpen verwijderen van het laag en een meer westelijke hoogtestroming de Südstau weer in kracht af en daarmee ook de intensieve Stau neerslag.

Aan de noordkant wordt het toenemend föhnig. Met föhn kan het kwik aan de oostelijke noordkant tot boven de 20 graden oplopen. In de bergen staat een harde tot stormachtige wind of zelfs föhnstorm met op de hoogtste pieken windstoten met orkaan kracht! In de loop van de dinsdagmiddag en woensdag kan de Alpenzuidkant even bijkomen van de zondvloedachtige neerslag.

Tot woensdag worden er weer neerslaghoeveelheden van 100 tot 300 mm berekend, sneeuw valt voornamelijk in het hooggebergte met lokaal 100 tot 200 cm aan Neuschnee (Simplon / Aosta)

Tot woensdag gaat er weer extreem veel neerslag vallen in de Südstau van de Alpen
Vooral inde Simplon en aangrenzende Piemontse Alpen gaat hogerop veel sneeuw vallen

Het zal echter van korte duur zijn want op verscherping van de Atlantische hoogtetrog en een volgend laag Middellandse Zee laag gaat in de Südstau de neerslag vooral donderdag weer flink opleven. De Alpennoordkant houd de föhnige en milde condities met weinig tot geen neerslag.

Donderdag weer een in kracht zuidelijke hoogtestroming

Ook op de langere termijn verandert er in grote lijnen niet veel aan de hoogtestroming en verblijven de Alpen meest aan de warme kant van de Atlantische hoogtetrog. We zullen het voor de betere moment moeten hebben van tijdelijke hogedrukinvloed die echter geen vuist zal weten te maken tegen de opdringerige Atlantische storingen.

Tot zover voor dit moment vanuit een kletsnat Oberwallis. In verband met de kritische situatie aan de zuidkant zullen we de ontwikkelingen op de voet volgen en daar zo nodig op inhaken. Fijne dag en tot laters, ciao

Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 978 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier