Advertentie 

Algemeen: hoog – Zoe – zwakt langzaam af en opgenomen in een noordwestelijke hoogtestroming trekt een warmtefront over de oostelijke Alpen. De zachte lucht die al in de westelijke Alpen is binnengestroomd zal dan ook de oostelijke Alpen binnenstromen. Vanaf woensdag wordt het aan de noordkant toenemend föhnig. Vanaf vrijdag en in het weekend krijgen we te maken met een volgende weersverslechtering. Koudere maritiem polaire lucht gaat dan vanuit het noordwesten opnieuw de winter in de Alpen en middelgebergtes terugbrengen.

Thermische opleving van tijdelijke aard

Gisteren kregen in de loop van de dag de oostelijke Zwitserse en noordelijke Oostenrijkse te maken met opkomende hogere bewolking die in de middag en avond steeds dikker werd en waaruit vooral naar het oosten toe ook wat (lichte) regen en -of sneeuw viel.

Tot over de Berner Alpen was de warmtefront bewolking gistermiddag waarneembaar.
Blik richting de Belalp en Riederfurka

Veel had het niet te betekenen en meest was het gewoon droog doordat de neerslag in de droge lucht nog voordat ze de grond bereiken kon verdampte.

Winters Gstaad. De komende dagen gaan de mooie “sneeuw” kantjes er wel af. In het weekend volgt dan weer verse Nachschub van het witte goud. Foto David Casutt @Drimiculus
Heerlijk winters ook in hier in Termen

De bewolking hing samen met een warmtefront behorend bij laag – Reinhard –  met kern boven de Britse Eilanden welke vandaag via de oostelijke Alpen naar het zuidoosten trekt. Gisteren kwamen de westelijke Alpen al in de zachtere lucht te liggen en vandaag zijn dan ook oostelijke Alpen aan de beurt.

Daarbij valt er vooral in de oostelijke Alpen vandaag nog neerslag en aanvankelijk kan het in de beschutte dalen waar zich nog koude lucht bevindt eerst nog enige tijd tot in het dal sneeuwen. Uiteindelijk zal ook hier net als elders in de oostelijke Alpen de sneeuwvalgrens stijgen naar 1600 tot 1800 meter. Op 2000 meter komt het kwik tussen de 1 en 3 graden te liggen en de vorstgrens ergens rond de 2400 meter. In het oosten eerst ook nog lager. Er staat een matige tot krachtige west tot noordwestelijk wind, in het oosten eerst ook nog hard tot stormachtig.

Zeer zacht / Südföhn
Op woensdag en donderdag wint de zachtere lucht vanuit het zuidwesten nog verder terrein en aan de noordkant wordt het föhnig. Het is droog en de zon zal weinig te duchten hebben van overtrekkende (hogere) wolken(velden). Met de föhn wordt het zeer zacht met middag temperaturen die tot 12 a 16 graden zullen gaan oplopen.

GFS voor donderdag 12h00

Ook in de bergen is het voorlopig even gedaan met de winterse toestanden. Op 1500 meter gaat het richting de 10 graden en op 2000 met stijgt het kwik naar 5 tot 8 graden. Diegenen die de vorstgrens opzoeken vinden deze ergens rond de 3000 meter.

T850 hPa. Prikpunt Oberstdorf
Vorstgrens, prikpunt Oberstdorf

Algemeen wat lagere temperaturen vinden we aan de zuidkant en in de lagere delen van de inner-alpine gebieden alwaar de zuidwestelijke stroming wat minder invloed heeft.

In het weekend keert dan de winter weer terug en vooral het Europese model heeft er zin in!  Aanvankelijke valt de neerslag tot 1800 meter als regen maar geleidelijk daalt de sneeuwvalgrens in de loop van de zaterdag / zondag weer tot in de dalen en lagere delen.

ECMWF voor zondag 00h00

Vooral in de west en noordwest stau gebieden gaat dan weer sneeuw bijvallen. Ook de nieuwe week lijkt volop winters te gaan verlopen waarbij er steeds weer sneeuw kan vallen. Voor wat betreft de hoeveelheden en precieze verdeling moeten we nog de precieze ontwikkelingen afwachten.

Minder winters ogen vanmorgen het GFS en UKMO model en tijdelijk gaat er zelfs weer zachtere lucht instromen. Al met al toch best grote verschillen vandaag met het ECMWF.  Wie er uiteindelijk gelijk zal gaan krijgen of dat de winterse “waarheid” ergens in het midden zal komen te liggen dat gaan we e volgende dagen nauwlettend in de gaten houden. Tot zover voor dit moment vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, actuele temperatuur -1.2 graden. Ciao

Webcams- meer beelden uit

 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 744 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Markante verzachting, weekend weer kouder met sneeuw”

  • Harold Gossen
    21 november 2017 at 11:03

    Sorry, maar bij de3e fotostaat “Winters Gstaad”, maar dit is toch echt Grindelwald hoor!! Foto genomen tussen het dorp en de First. In Januari hopen wij daar weer heen te gaan. Verder complimenten voor de mooie weerberichten van het wintersportweer.

  • Johann
    21 november 2017 at 17:20

    @Harold – Onze bron ( in dit geeval witter) vermeldde anders en die heb ik geciteerd! (Gstaad). Bedankt in ieder geval voor de toevoeging (correctie) . Desalniettemin een heerlijk winters plaatje. “Winterse” groeten.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier