Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  onder aanvoering van depressie – Gernot – vanmiddag met kern in het zeegebied tussen IJsland en Schotland trekken frontale storingen van west naar oost over de Alpen. Achter een wamtefront wordt tijdelijk zeer zachte lucht aangevoerd. Maandag volgt weer koudere lucht en ook de rest van de week gaat zeer wisselvallig en onbestendig verder waarbij in de Weststau gebieden veel neerslag wordt verwacht.

Warmtefront passage, sneeuw -regen en stormachtige wind, zondag lenteachtig

Gisteren konden vooral de oostelijke Alpen profiteren van een overtrekkend tussenhoog. Met volop zon, verse sneeuw en winterse temperaturen was het uitstekend wintersport weer met perfecte sneeuw en piste condities. Hieronder een impressie van het Kaiserweer van gisteren;

Winter wonderlamd Golm Montafon. Via Leonie Schaefer‏ @topurlauboeste1
Kaiserwetter in (omgeving Leithe Wirt) Foto Hans Breur
Ehrwalder Almbahn. Foto Rob Snijders
Traumwetter ook nog in de oostelijke Zwisterse Alpen. Foto Nüsellstock boven Rothenthurm – Hochstuckli. via D. Gerstgrasser (Meteo-Schweiz)
Uitzicht Altesch gletsjer vanuit het bergrestaurant Eggishorn – Foto Daniel Ottersbach

De westelijke Alpen kregen in de loop van de ochtend en middag al weer te maken met opkomende bewolking gevolgd door neerslag. In de nog aanwezige koude lucht sneeuwde het daarbij tot in de dalen en de lager gelegen gebieden.

Warmtefront
Afgelopen nacht trok het eerste (occlusie) front verder naar het oosten en viel er vooral in de westelijke Alpen sneeuw, in de lagere delen ging de sneeuw daarbij in regen over. In de loop van de ochtend zal op nadering van een tweede (warmte) front de sneeuwval (beneden de 1000 a 800 meter regen) van het westen weer gaan intensiveren. Tegelijkertijd gaat met het instromen van markant zachtere lucht de sneeuwvalgrens flink in de lift en gaat het tot een hoogte van 1600 a 2000 meter regenen. Ten noorden van de westelijke Alpenhoofdkam kan het zelfs tot 2200 a 2300 meter gaan regenen!

De meer tegen de zachte westelijke invloeden beschutten Alpenzuidkant als ook de inner-alpine gebieden kunnen nog wat langer sneeuw tot in het dal houden. Zolang de wind geen vrij spel krijgt en het aanwezige koude reservoir intakt blijft zal het sneeuwen, zodra de wind door grijpt zal het ook hier tot grotere hoogte gaan regenen. Algemeen zal de sneeuwvalgrens hier een stuk lager liggen dan aan de noordkant!

Veel sneeuw westelijke Alpen / Wallis
Afgelopen nacht steeg het hier in Oberwallis het kwik vrij snel van -5 naar -2 graden en tijdens passage van het eerste front met stormachtige wind tijdelijk even naar + 0.5 graden. Mat afname van de wind pendelde het kwik zich tot net onder het vriespunt in en op dit moment van schrijven (07h00) sneeuwt het hier in Oberwallis tot in het dal (680m) nog met grote vlokken n vriest het licht.

Sinds gisteravond is er zo’n 35 cm tot 50 cm gevallen. (later nog wat beelden). In de bergen is men momenteel (hoorbaar) al druk bezig met het kunstmatig opwekken van lawine’s.  Algemeen geldt er een code ROOD

35 cm Neuschnee is er gevallen (gemeten) Foto tuin bij dageraad
Sneeuwval tot in het dal. Webcam brig (680m) Stockalperschloss

De oostelijke Alpen houden het vandaag meesten tijds droog en ook de zon zal hier nog speelruimte gaan krijgen. Ook hier zal het kwik een stuk achterblijven in vergelijking met de veel zachtere noordelijke westkant.

Zondag lenteachtig maar droog
In de avond en nacht neemt van west naar oost de neerslag weer af en wordt het geleidelijk droog. De zondag gaat in de warmtefront sector uitermate zacht verlopen.

Gisteren nog blauw van de kou, zondag rood van de warmte. T850 hPa anomaly zondag 12h00

De zon is weer regelmatig te zien  en de middag temperaturen stijgen naar 9 tot 16 graden. Kouder blijft het in de Alpen dalen en aan de zuidkant en lokaal kan zich mist en -of Hochnebel gaan vormen. Op 2000 meter wordt het 2 tot 6 graden.

Aanhoudend wisselvallig en onbestendig. sterk wisselend sneeuwvalgrens
Op nadering van een volgend (koufront) neemt in de middag en avond in de westelijke Alpen de bewolking weer toe gevolgd door neerslag. Met het instromen van weer koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1200 tot 1000 meter.

Maandag verplaatst de neerslag zich tot over de oostelijke Alpen, de meest oostelijke delen houden het waarschijnlijk droog. Na een tijdelijk weersverbetering bereikt een volgend front meer regen en sneeuw in de avond de westelijke Alpen. In de nacht van maandag op dinsdag trekt de neerslag dan verder tot over de oostelijke Alpen en wordt het in het westen geleidelijk weer droog. Sneeuwvalgrens meest tussen de 500 en 900 meter

Na een tijdelijke weersverbetering volgt woensdag alweer een volgende storing (warmtefront) met regen en sneeuw en gaat de sneeuwvalgrens tijdelijk weer flink in de lift met ook dan weer zeer grote verschillen tussen het noorden (wind) en het zuiden en ook de inner-alpine dalen.

Donderdag dan weer kouder en vanaf vrijdag dan waarschijnlijk weer zachter doordat we aan de voorzijde van een afzakkende  hoogtetrog op de Atltantische Oceaan komen.

Het GFS berekent de trog net wat te westelijk waardoor we aan de zachte kant terecht gaan komen. Daarbij moet opgemerkt worden dat er ook oplossingen zijn die voor oostelijkere oplossing en dus kouder weertype gaan. In het verdere verloop, zo vanaf 8 a 9 januari zou de hoogte trog al of niet afsnoerend (cut-off Middellandse Zee) dan wat verder naar het (zuid)oosten moet doorschuiven en gaat het weer kouder worden.

Ook het ECMWF komt vanmorgen met een soortgelijke ontwikkeling op de proppen. Hoe dit uiteindelijk allemaal zal gaan uitpakken  (en -of)en wat voor een gevolgen die op het Alpenweer zal gaan hebben gaan we de komende dagen bekijken

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Tot zover voor dit moment, ik ga even sneeuw ruimen hier in Termen en op Rosswald (nieuwe gasten). Fijne dag en tot laters maar weer.

Webcams- meer beelden uit
  zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Sterk wisselende condities / verse sneeuw – precair lawine gevaar

In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn. De afgelopen dagen waren er weer meldingen van diverse Lawinenen Abgänge en helaas waren daar ook weer dodelijke slachtoffers bij te betreuren al of niet in begeleiding van (ervaren) Bergführer.!!

De situatie is mede door de gevallen sneeuw (lokaal 30 tot 50 cm) precair -en er geldt een code ORANJE / code ROOD!

Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!

Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)

We kunnen er niet genoeg voor waarschuwen, opnieuw drie doden bij lawines in Zwitserse Alpen. Helaas was het ook hier in Wallis weer raak! Foto Lawine neergang Belalp @BlattenBelalp omgeving Hofathorns –


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.580 times, 1 visits today)
Advertentie

8 Reactie op “Alpen – Markante verzachting met sneeuw / regen. Zondag lenteachtig”

 • Jeffrey Laan
  30 december 2017 at 11:05

  Hier in de jungfrau region (berneroberland) regent het op 1500 meter en hoger op ook vanaf 09:30

  • haeke stephan
   30 december 2017 at 12:31

   ik vertrek morgenvroeg naar Mürren. hopelijk verandert de situatie.

  • Johann
   30 december 2017 at 14:03

   Hier geen regen gehad en droog. T 0.8 graden

   • Jeffrey Laan
    30 december 2017 at 15:50

    Phoe iets zuidelijker van hier, ziet het er dus stukke beter uit Johan

 • Wim Danhof
  30 december 2017 at 12:15

  Beste Johann,

  Interessant om de seizoensverwachting van 14 oktober terug te lezen, waarin werd gerept over meer neerslag dan normaal!

  Vraag 1) gaat deze komende week meer sneeuwdek verloren dan je eerder verwachtte (zie mijn mail en jouw antwoord eerder deze week), nu niet alleen vandaag de regenval lang zal duren maar ook na woensdag veel regen tot grote hoogte in het verschiet ligt?

  Vraag 2) als jouw voorzichtige opmerkingen over het weer na 8 januari uitkomen, wat zou dat dan voor een weertype inluiden?

  Dank alvast weer!

  • Johann
   30 december 2017 at 14:05

   1. Die sneeuw gaat niet weg hoor, afh. natuurlijk van de lagere dan hogere delen / komt er meer bij van de week. 2 Kom ik graag later nog op terug (druk met de sneeuw en andere verplichtingen vandaag 😉

 • Wim Danhof
  30 december 2017 at 14:52

  Dank en suc6 met sneeuwruimen

 • Darius
  30 december 2017 at 15:06

  @Johann + team: Bedankt voor alle voorpret die jullie mij bezorgd hebben in de aanloop naar mijn sneeuwrijke kerstvakantie in Obergurgl, Oostenrijk! Ook hierbij alvast de beste wensen!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier