klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; donderdag trekt, samenhangend met een hoogtetrog, een eerste (zwak) koufront de Alpen binnen en zorgt naast enige afkoeling voor een verdere destabilisering van de atmosfeer. Na tussenhoog invloed op vrijdag / zaterdag volgt zondag een actiever koufront gevolgd door een  markante afkoeling

Zondag – maandag sneeuw tot 1400 a 1200 meter

Een vlakke drukverdeling en een hoogtelaagje boven oost Europa zorgden gisteren opnieuw voor diverse regen en onweersbuien. Lokaal produceerden de zwaarste buien  30 tot 50 mm aan neerslag. Met de zon stegen de middagtemperaturen  lokaal naar 26 graden en kon er weer een zomerse dag worden bijgetekend.

Graadje of 21 gisteren in Termen (1020m) en geen neerslag gevallen.
Niet alleen neerslag viel uit de lucht, ook het aandeel pollen mocht er weer zijn. Hier mooi te zien op de Zwitserse Thunersee. Foto via Meteo Schweiz Blog Blick / H. Kuhn
Vooral in de ochtend was er veel ruimte voor de zon. Foto Savoie Mont Blanc @SavoieMontBlanc

Ook vandaag donderdag is de atmosfeer labiel van opbouw en zal nog verder destabiliseren op een inkomende hoogtetrog en koufront. Vooral op het koufront zal de buienactiviteit van west naar oost  verder activeren.

De oostelijke Alpen en met name de oostelijke delen profiteren nog langere tijd van de zon. Hier is het de dagelijkse gang die later op de dag (middag / avond) weer lokale regen en onweersbuien gaat triggeren.

De middagtemperaturen variëren van 14 tot 18 graden in de westelijke Alpen en tot 23 a 28 graden in de oostelijke Alpen.

GFS T850 voor vanmiddag met de afkoeling in het westen

Op 2000 meter wordt het 0 tot 4 graden in het westen en tot 10 graden in het oosten. In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot 2300 a 2000 meter en in de westen tot 1700 a  1900 meter, de vorstgrens komt er rond de 2300 a 2100 meter te liggen.

GFS sneeuwvalgrens donderdagmiddag

Achter het koufront stroomt vrijdag weliswaar koelere maar ook weer drogere vanuit het westen de Alpen binnen en met stijgende luchtdruk (tussenhoog) wordt het weer droog en gaat de zon weer schijnen.

De oostelijke Alpen hebben dan nog te maken met onbestendige condities en er vallen lokaal regen en onweersbuien. De middagtemperaturen liggen al naar gelang zon of bewolking en neerslag meest tussen de 15 en 23 graden.  Zaterdag start nog veel belovend maar met de instraling van de zon  ontwikkelen zich weer stapelwolken die weer tot  tot regen en onweersbuien gaan uitgroeien. In eerste instantie zijn de bergstreken daarvan betroffen, later dan ook het Alpenlaag en voorland.

GFS T850 hPa voor zondag 12h00, koude lucht heeft de westelijke Alpen al verovert, de oostelijke Alpen zitten nog in de warme lucht

Zondag krijgen we te maken met een volgende hoogtetrog en actiever koufront dat van west naar oost over de Alpen trekt. Naar het oosten toe kan de zon de boel nog even opwarmen maar al gauw gaat het zwerk betrekken en volgen regen en onweersbuien. Met het instromen van koudere lucht gaan de temperaturen vooral in de bergen flink naar beneden.

T850 hPa prikpunt Berner Alpen
en de vorstgrens

De sneeuwvalgrens daalt in  de westelijke Alpen tot 1700 a 1500 meter en de vorstgrens naar 2000 meter. Later op de dag en op maandag volgt de meest koude lucht en kan het aan de noordkant van de Alpenhoofdkam tot 1300 a 1200 meter sneeuwen. De vorstgrens daalt in de meest koude lucht tot 1400 meter!

GFS T850 hPa voor maandag ochtend met de koude lucht ten noorden van de Alpenhoofdkam

Ook elders is het met 12 tot 14 graden meest wel gedaan. Minder koud wordt het aan de zuidkant maar ook hier koelt het flink af en stijgt het kwik niet meer boven de 17 a 19 graden.

Vanaf dinsdag lijkt het zwaartepunt van de lage druk (hoogtelaag) verder naar oost Europa door te schuiven en kan hogedruk (tussenhoog) zijn vleugeles weer tot over de Alpen uitslaan. Tevens zien we dat de temperaturen dan geleidelijk weer aan een stijgende lijn gaan inzetten. Het is echter nog afwachten hoe zich het één en ander allemaal precies gaat ontwikkelen en in hoeverre Atlantische storingen of hoogtelaagjes vervolgens weer hun onbestendige stempel op het weer in west Europa en de Alpen zullen gaan drukken.

Morgen maar weer eens verder kijken, dan met de kritische blik van Roy Molenaar. Ciao vanuit een bewolkt en fris Termen in Oberwallis.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 10 en 7 !

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 312 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer