Winters weekend intermezzo (update)

Zoals we de afgelopen dagen al in de weerberichten hebben vermeld gaat tijdens het weekend het roer in ieder geval tijdelijk even om en krijgen we in de Alpen (bergen) met een heel anders en ook winters weertype te maken

Nog even resumerend: een koufront met de nodige neerslag trekt in het weekend (zondag) van het noordwesten de Alpen binnen en tijdelijk gaat er veel koudere lucht binnenstromen. Nog even los van de precieze timing zal dit in de loop van de latere middag en avond en in de nacht van zaterdag op zondag en zondag overdag (oostelijke Alpen) gaan gebeuren.

ECMWF zondag 00h00 met het inkomende koufront

Met het instromen van de maritiem polaire lucht op en achter het koufront zal de sneeuwvalgrens een dalende trend gaan inzetten om uiteindelijk uit te komen op 1500 a 1000 meter. De meeste sneeuw gaat in de noordelijke Staugebieden vallen en in het hooggebergte kan er tot meer dan een halve meter samen gaan komen. Hoe lager hoe minder sneeuw maar ook daar gewoon winters. De vorstgrens daalt tot 1700 a 1400 meter!

We moeten ons weer gaan opmaken voor (eerste) winterse “ongemakken”. Oktober sneeuw in Wallis 2012.

Hieronder de verwachte neerslag en sneeuw hoeveelheden cumulatief tot en met maandag zoals die vandaag berekend worden:

ECMWF Zwitserland
Oostenrijk
GFS (WRF)

De zuidkant profiteert van de beschermende en afdrogende werking van de Alpenhoofdkam, hier wordt weinig tot geen neerslag verwacht en het zal ook föhnig (Nordföhn) opgeklaard zijn.

Winteruitrusting paraat?
Mocht je dus in het weekend in de bergen gaan rond “toeren” houdt dan rekening met (tijdelijk) slechte winterse condities (sneeuwval, slecht zicht en sterk aantrekkende wind). Ook het wegverkeer dient rekening te houden met overlast door sneeuw en bevriezing en winterbanden zijn ten zeerste aan te bevelen!!

Meer Alpen en natuurlijk Benelux weer morgenochtend in de reguliere dagelijkse weerpraatjes! Fijne avond!

Benieuwd wat voor weer we komende winter kunnen verwachten? Lees hier de

winterverwachting 2017-2018.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Weekend winters intermezzo
Volgend artikelLage Landen: wisselvalligheid van korte duur, volgende week weer hogedruk
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.