klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Na een aantal dagen met sneeuwval in de Alpen, was het vandaag rustiger weer. Met name in de Noord-Alpen is veel sneeuw gevallen en dat leverde vandaag met de zon een aantal mooie beelden op. Hieronder een impressie van een aantal winterse plaatjes uit Innsbruck, Seefeld (Oostenrijk) en Rosswald (Zwitserland).

Hardlooprondje vanmiddag naar Hottinger Bild met uitzicht op de Patscherkofel in Innsbruck, Oostenrijk (Roy Molenaar)
Hardlooprondje vanmiddag naar Hottinger Bild in Innsbruck, Oostenrijk (Roy Molenaar)
Niet lopend, maar met de toerski’s vanmiddag naar de Seefeld Joch bij Seefeld (Remco Graas)
Sneeuwkanonnen draaien in Seefeld (Remco Graas)
Rosswald vanmiddag, perfecte condities voor de productie van kunstsneeuw (Johann Geers)

Wisselvallig weekend met ijzel, sneeuw en veel wind

Zaterdag begint de dag na een heldere nacht fris. Met afwezigheid van de wind kan de temperatuur in de Inner-Alpine gebieden aanvankelijk nog flink vriezen. Vanuit het Westen breidt de bewolking zicht uit met ook neerslag. Met een overtrekkend warmtefront stijgt de sneeuwvalgrens aanvankelijk naar 1000 tot 1500 m. Met een onderkoelde ondergrond kan het in de dalen met regen flink glad worden.

In de loop van de middag neemt de wind verder in kracht toe vanuit zuidwestelijke richting. Later op de dag volgt een koufront met meer winterse neerslag en draait de wind richting het noordwesten.

Sneeuwval breidt zich zaterdag vanuit het westen uit. De meeste sneeuw is voor de Franse Alpen waar ruim 30 cm kan vallen.

Zondag blijft het wisselvallig met regen- en sneeuwbuien. De sneeuwvalgrens daalt en sneeuwval tot in de dalen is mogelijk. De wind blijft krachtig en waait vanuit een noordwestelijke richting. Met temperaturen onder gemiddeld blijft het koud aanvoelen.

Nieuwe week begint winters

De nieuwe week begint in de Noord-Alpen met met veel bewolking en lichte sneeuwval. Met een noordelijke aanvoer (Noordstau) liggen de temperaturen onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Omstreeks maandag/dinsdag trekt een nieuwe storing over de Alpen met winterse neerslag.

Een stormachtige depressie boven Engeland op dinsdag zorgt voor de aanvoer van zachtere lucht vanuit het zuidwesten.

Stormachtige depressie op de Atlantische Oceaan

Op dinsdag is een krachtig lagedrukgebied te zien boven Engeland. Deze gaat het weerbeeld komende week flink beïnvloeden. De Alpen krijgen hierdoor komende week te maken met een zuidwestelijke aanvoer met zachtere lucht. Daarmee wordt het ook Föhniger.

Ook op de lange termijn lijkt de westcirculatie flink op gang te komen. De straalstroom komt verder ten noorden van de Alpen te liggen en ligt de weg open voor de aanvoer van veel zachtere lucht. Na een koude start van december lijken we over te gaan naar een zachter weertype halverwege december. Hoewel dit nog buiten de betrouwbare termijn valt lijkt het niet onwaarschijnlijk en is ook goed terug te zien op de maandverwachtingskaarten van het ECMWF.

De eerste week van december begint koud met temperaturen onder gemiddeld… (bron: ECMWF)
Halverwege december lijken we over te gaan op een zachter en meer gemiddelde weersituatie (bron: ECMWF)

Het is nog even afwachten wat het lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan komende week gaat doen. De koude winterse periode lijkt langzaam op z’n einde te komen. Vooralsnog zijn de sneeuwcondities prima op dit moment en is het een mooie start in de Alpen. Wie weet kunnen de koude blokkades weerstand bieden tegen westelijke invloeden. Dat gaan we komende dagen zien. Wordt vervolgd!


(Visited 63 times, 1 visits today)

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Alpenweerbericht | Turbulente maandafsluiting. April begint flink kouder!

Alpenweerbericht | Turbulente maandafsluiting. April begint flink kouder!

Algemeen: Een aanhoudende westelijke aanvoer zorgt voor wisselvallig weer in de Alpen. De komende dagen verlopen behoorlijk turbulent en in de bergen staat veel wind. Meerdere fronten trekken over en zorgen voor neerslag waarbij de sneeuwvalgrens eerst nog vrij hoog ligt. Na het weekend stroomt koudere lucht richting de Alpen....
Lees verder
Workshop Weerkunde voor actieve natuurliefhebbers

Workshop Weerkunde voor actieve natuurliefhebbers

Voor iedereen die er graag op uit gaat in de natuur is het weer een belangrijke factor voor een geslaagde dag. Plotselinge mist of onweer kan een prachtig panorama behoorlijk verpesten terwijl een lekker zonnetje tijdens een blokje om de hele dag goed maakt. Het doel van deze workshop Weerkunde...
Lees verder

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer