Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een aantal dagen met sneeuwval in de Alpen, was het vandaag rustiger weer. Met name in de Noord-Alpen is veel sneeuw gevallen en dat leverde vandaag met de zon een aantal mooie beelden op. Hieronder een impressie van een aantal winterse plaatjes uit Innsbruck, Seefeld (Oostenrijk) en Rosswald (Zwitserland).

Hardlooprondje vanmiddag naar Hottinger Bild met uitzicht op de Patscherkofel in Innsbruck, Oostenrijk (Roy Molenaar)
Hardlooprondje vanmiddag naar Hottinger Bild in Innsbruck, Oostenrijk (Roy Molenaar)
Niet lopend, maar met de toerski’s vanmiddag naar de Seefeld Joch bij Seefeld (Remco Graas)
Sneeuwkanonnen draaien in Seefeld (Remco Graas)
Rosswald vanmiddag, perfecte condities voor de productie van kunstsneeuw (Johann Geers)

Wisselvallig weekend met ijzel, sneeuw en veel wind

Zaterdag begint de dag na een heldere nacht fris. Met afwezigheid van de wind kan de temperatuur in de Inner-Alpine gebieden aanvankelijk nog flink vriezen. Vanuit het Westen breidt de bewolking zicht uit met ook neerslag. Met een overtrekkend warmtefront stijgt de sneeuwvalgrens aanvankelijk naar 1000 tot 1500 m. Met een onderkoelde ondergrond kan het in de dalen met regen flink glad worden.

In de loop van de middag neemt de wind verder in kracht toe vanuit zuidwestelijke richting. Later op de dag volgt een koufront met meer winterse neerslag en draait de wind richting het noordwesten.

Sneeuwval breidt zich zaterdag vanuit het westen uit. De meeste sneeuw is voor de Franse Alpen waar ruim 30 cm kan vallen.

Zondag blijft het wisselvallig met regen- en sneeuwbuien. De sneeuwvalgrens daalt en sneeuwval tot in de dalen is mogelijk. De wind blijft krachtig en waait vanuit een noordwestelijke richting. Met temperaturen onder gemiddeld blijft het koud aanvoelen.

Nieuwe week begint winters

De nieuwe week begint in de Noord-Alpen met met veel bewolking en lichte sneeuwval. Met een noordelijke aanvoer (Noordstau) liggen de temperaturen onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Omstreeks maandag/dinsdag trekt een nieuwe storing over de Alpen met winterse neerslag.

Een stormachtige depressie boven Engeland op dinsdag zorgt voor de aanvoer van zachtere lucht vanuit het zuidwesten.

Stormachtige depressie op de Atlantische Oceaan

Op dinsdag is een krachtig lagedrukgebied te zien boven Engeland. Deze gaat het weerbeeld komende week flink beïnvloeden. De Alpen krijgen hierdoor komende week te maken met een zuidwestelijke aanvoer met zachtere lucht. Daarmee wordt het ook Föhniger.

Ook op de lange termijn lijkt de westcirculatie flink op gang te komen. De straalstroom komt verder ten noorden van de Alpen te liggen en ligt de weg open voor de aanvoer van veel zachtere lucht. Na een koude start van december lijken we over te gaan naar een zachter weertype halverwege december. Hoewel dit nog buiten de betrouwbare termijn valt lijkt het niet onwaarschijnlijk en is ook goed terug te zien op de maandverwachtingskaarten van het ECMWF.

De eerste week van december begint koud met temperaturen onder gemiddeld… (bron: ECMWF)
Halverwege december lijken we over te gaan op een zachter en meer gemiddelde weersituatie (bron: ECMWF)

Het is nog even afwachten wat het lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan komende week gaat doen. De koude winterse periode lijkt langzaam op z’n einde te komen. Vooralsnog zijn de sneeuwcondities prima op dit moment en is het een mooie start in de Alpen. Wie weet kunnen de koude blokkades weerstand bieden tegen westelijke invloeden. Dat gaan we komende dagen zien. Wordt vervolgd!


(Visited 28 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder

Lage Landen: zon, maar ook pittige regen en onweersbuien

Vandaag is het dieper landinwaarts op meerdere plaatsen tropisch warm. Aan het einde van de middag en in het begin van de avond ontwikkeld zich in de oostelijke helft lokaal een warmte-onweersbui. Meer regen en onweersbuien volgen vannacht als een storing (trog) de buienactiviteit laat activeren. Ook morgen en in...
Lees verder

Een actief weerzien met Innsbruck (Video)

Innsbruck is voor mij een stad met bijzondere herinneringen. In de winter van '16-'17 heb ik hier gestudeerd (inderdaad de winter met witte linten tijdens Kerst). Deze zomer had ik de kans om de stad en omgeving op een andere manier te leren kennen. Zo zijn we, naast een bezoek...
Lees verder

  • door Edwin Hagenouw
    Als Noors merk heeft Helly Hansen indrukwekkende resultaten behaald door zijn bedrevenheid, cultuur en geschiedenis. De doelstellingen van het bedrijf zijn ambitieus en in lijn met die van alpineskiën, en beide partijen hebben een brede en wereldwijde impact.
  • door Aimee en RP
    Gebruikersreview van de Julbo Quickshift Reactive. De bril die alle goggle problemen zou moeten oplossen en die je zelfs bij skitouren op zou moeten kunnen houden: klopt dat?
  • door Karin Nijhof
    Als ik dit schrijf is het nog maar 192 dagen tot de opening van het nieuwe wintersportseizoen in Val Thorens. Wie kan er nog meer niet wachten? Bekijk hier de foto's van afgelopen week tijdens de Dutchweek

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer