Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Het gehele weekend liggen de Alpen onder invloed van een hoge druk gebied waarbij de hoogte as ten noord westen van de Alpen ligt. Dit betekent dat er vanuit het noordoosten relatief koude continentale lucht wordt aangevoerd. In het noorden en oosten is er vandaag wat bewolking aanwezig terwijl het westen en zuiden volop in de zon liggen.

Gisteren was het in het grootste deel van de Alpen zonnig wintersportweer. Alleen is het Oostelijk deel, zeg maar ten westen van de lijn Innsbruck was er meer bewolking aanwezig.

Deze pistebully in Ischgl had het gisteren goed naar z’n zin in de sneeuw. Op de achtergrond is de bewolking in het Oosten goed te zien.

Een prachtige zonsopgang vanochtend in de Berchtesgader Alpen

De dag begint op veel plekken met flinke hochnebel velden

De dag begint met name aan de noordkant van de Alpen met hardnekkige hochnebel velden. Deze wolkenvelden zullen in de loop van de dag gaan stijgen tot zo’n 1500 meter in de west alpen tot zo’n 2000 tot 2500 in de Oostelijke Alpen waar een flink wolkendek ontstaat. Uit deze hochnebel bewolking kan het in de loop van de middag nog wat gaan sneeuwen en kunnen er met name aan de noordoost kant wat centimeters sneeuw vallen (1-10 cm).

radar

De dag begint met hardnekkige hochnebel velden in de Noord Alpen met in het noordoosten al een licht neerslag signaal.

Boven deze hochnebel velden in de bergen zal de zon zich op uitgebreide schaal laten zien en is het op wat hele lichte hoge bewolking na prachtig weer. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam hebben ze geen tot weinig last van deze hochnebel en zal het overwegend zonnig zijn. De nul-graden grens zal vandaag in de Noord Alpen van west naar oost liggen tussen de 1600 in Frankrijk en 1300 m in Zwitserland. In Oostenrijk zal deze uitkomen tussen de 1200 m in Vorarlberg tot zo’n 900 meter in het Salzburgerland. In de zuid Alpen is het ietsje warmer en ligt de nul-graden grens zo rond de 1400 – 1800 m.

Hardnekkige hochnebel velden in het Zwitserse Laax vanmorgen

Hier bij de Turracher Höhe ten zuiden van de Alpenhoofdkam in Karinthie begint de dag overwegend zonnig.

blick naar ortler

In de zuid Alpen belooft het vandaag een prachtige dag te worden met veel zon. Dit is een plaatje richting het zuiden vanaf de Piz Cavalatsch op de grens van Zwitserland en Italië richting de Ortler(3905 m).

Op zondag draait de wind meer naar het oosten en voelt het een stuk kouder aan. In de Noordoostelijke Alpen blijft het overwegend bewolkt door wat stuwing vanuit het Noordoosten waarbij het op sommige plekken ook even wat licht kan gaan sneeuwen. In de rest van de Alpen is het overwegend zonnig wintersportweer. In de Noord Alpen blijven ze wel nog wat last houden van hochnebel velden.

zondag kaart

Op zondag en maandag wordt met een (noord)oostelijke stroming relatief koude lucht aangevoerd richting de Alpen. In het noordoosten zorgt dit voor wat lichte stau effecten met meer bewolking en wat verse sneeuw. Deze kaart geeft de temperaturen op zo’n 1500 m hoogte weer op zondag.

Op maandag lost de hochnebel en bewolking grotendeels op en belooft het op de meeste plekken in de Alpen prachtig zonnig weer te worden waarbij de temperaturen gewoon behoorlijk winters zijn voor Maart. De nulgraden grens ligt rond de 1500 meter in het westen tot zo’n 800 meter in de Oostelijke Alpen. Met deze lange dagen gewoon perfect wintersportweer dus!

In de loop van de dinsdag naderd er vanuit het noordoosten een storing die langzaam naar het zuidwesten zal trekken. Deze zal in eerste instantie vooral bewolking met zich meebrengen met later misschien ook wat sneeuwval met name voor de Oostelijke Alpen. Heel veel zal dit echter niet voorstellen. Het lijkt er op dat de dagen daarna de hoge druk invloed vanuit het noorden weer gaat toenemen. De zon zal zich dan opnieuw weer laten zien in het gehele Alpen gebied.

hochnebelgrens

De hochnebel grens ligt vandaag en morgen behoorlijk hoog in de Noordelijke Alpen. In Oostenrijk ligt deze misschien nog wel wat hoger vandaag.

Al met al is het op dit moment genieten en nog een genieten in de Alpen! De sneeuwcondities zijn vrijwel overal heel erg goed met meer dan genoeg sneeuw. De temperatuur is voor Maartse begrippen behoorlijk fris en met de lange dagen met behoorlijk wat zon, is het gewoon perfect wintersportweer. Het is dan ook helemaal geen slecht idee om de ski’s nog eens in te pakken en nog voor een paar dagen richting het Alpengebied te trekken!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 401 times, 1 visits today)