Algemeen: Een noordelijke stroming stuwt vandaag een warmtefront naar de Alpennoordkant. De Arctische luchtmassa van de afgelopen dagen maakt plaats voor iets mildere lucht. Stuwing vindt plaats aan de Alpennoordkant en sneeuwt het. Aan de Alpenzuidzijde is sprake van Föhn en blijft het droog en zonnig. Maandag wordt het een dag met veel zon. De dagen erna gaat weer nieuwe sneeuw te gaan vallen en zullen dit keer ook de Franse skigebieden in de West-Alpen gaan profiteren.

Arctische kou trekt weg naar het oosten. Maandag veel zon, daarna nieuwe sneeuwbuien

Ook gisteren was het weer een ijskoude dag. Het was een bitter koude dag met name in de Oost-Alpen. Temperaturen van beneden de -20 C in Oostenrijk zelf op lagere hoogtes waren geen uitzondering. In de nacht is het geleidelijk begonnen met sneeuwen en ook op dit moment sneeuwt het nog op veel plekken aan de noordkant van de Alpen. De meeste sneeuw is gevallen in Oostenrijk ten oosten van Innsbruck. Maar ook richting het westen in Zwitserland zijn enkele centimeters gevallen. In de Noord-Franse Alpen was de hoeveelheid sneeuw vrijwel niks. Ook aan de zuidkant van de Alpen bleef het vooral droog.

Veel sneeuw is er de afgelopen tijd gevallen aan de Noordkant van de Alpen. Ook de afgelopen uren viel er weer dikke laag bij (Mittelberg, Hans ter Braak)

Brrr bitter koud was het aan de oostkant van de Alpen. Mooi hier is te zien de rijp op de bomen (Kitzbuheleralpen).

Ook in Italië is veel sneeuw gevallen (Pescocostanzo L’Aquila). De Arctische luchtmassa’s zijn tot over de Middelandse Zee uitgestroomd en ook daar ongewoon koud met sneeuw tot in Sicilië, Griekenland en Turkije

In de Dolomieten bleef het droog en zonnig. Zoals hier in Alta Badia zijn ze nogal altijd erg afhankelijk van kunstsneeuwproductie (Alta Badia).

Vandaag passeert een warmtefront de Alpennoordzijde. Het is sterk bewolkt en het zicht is slecht gedurende de hele dag en kan het licht blijven sneeuwen. Er kan in veel delen van Oosternijk zo’ 10-20 cm sneeuw vallen. Lokaal is er zelf meer dan 30 cm mogelijk. In de loop van middag zullen de sneeuwbuien weer langzaam gaan afnemen. Aan de zuidkant van de Alpen is het weerbeeld anders. Door de Noordföhn is het aan de Alpenzuidzijde vriendelijker weer en blijft het droog. Wel kan er een sterke wind staan vanuit noordelijke richting. De vorstgrens ligt rond de 600m en kan later oplopen naar 1200m. Vergeleken de afgelopen dagen zal het langzaam minder koud gaan aanvoelen.

Op de satellietfoto zien we een bewolkte noordkant van de Alpen en zonnige zuidkant (Fohn effect). Goed is ook te zien het zee-effect waarbij koude lucht over de zee bij Italië stroomt en zorgt voor de straten van bewolking en veel sneeuw (NASA MODIS) 

Arctische lucht reikt dit weekend tot ver richting het zuiden van Europa. De brug van koude lucht zal zich gaan opbreken. Deze koude lucht zal nog wel even blijven hangen in het oosten van Europa.

Extreem koude lucht bevindt zich aan de oostkant van de Alpen vandaag. Vanuit het westen breidt de zachtere lucht zich langzaam uit de komende dagen.

Morgen blijft het in de meeste gebieden droog en is er veel ruimte voor de zon. Met de verse sneeuw die is gevallen belooft het echt Kaiserwetter te gaan worden. Doordat het erg helder is kan het ’s nachts nog wel flink afkoelen.

Op dinsdag bereikt een nieuwe storing vanuit noordwestlijke richting de Alpen. Hierdoor kan er in de Franse alpen zo’n 5-10 cm gaan vallen. De koude lucht wordt hierdoor langzaam weggedrukt verder naar het oosten van Europa. De temperaturen gaan langzaam omhoog en de extreme kou zal verdwijnen. Vooral de westkant van de Alpen krijgt het eerst hiermee te maken. Aan de Oostkant van de Alpen blijven de ijzige kou nog wat langer. Hoewel de extreme kou zal verdwijnen blijft het nog wel echt winters in de Alpen met later in de week nog meer sneeuwbuien.

Op dinsdag gaat er opnieuw wat verse sneeuwvallen. Dit keer aan de westkant van de Alpen. De koude lucht trekt langzaam weg naar het oosten.

De sneeuwverwachitng voor dinsdag laat zien dat ook de Franse Alpen er weer wat sneeuw gaan bij krijgen van zo’n 10 cm. (via Bergfex)

Woensdag en donderdag komt een sterke westelijke stroming op gang. Sneeuwhoeveelheden van een halve meter kunnen verwacht worden in veel Franse gebieden. Ook de rest van de Alpen krijgen te maken met nieuwe sneeuwval. Met de aanvoer van zachtere lucht vanuit het westen gaat wel de sneeuwvalgrens langzaam weer omhoog. Waar deze precies zal gaan liggen gaan we de komende dagen goed in de gaten houden.

Een sterke westelijke stroming gaat later in de week voor veel nieuwe sneeuw zorgen in de West-Alpen

Op woensdag en donderdag gaat er nog meer sneeuwvallen. Veel sneeuw voor de Franse Alpen met mogelijk meer dan 50cm. Ook voor de Alpenlanden wordt sneeuw verwacht (via Bergfex).

Kortom de winter is nu echt losgegaan in de Alpen! Hoewel de temperaturen op de langere termijn langzaam weer omhoog gaan, blijft het nog wel even winters. De nieuwe sneeuw kan zich hierdoor goed zetten met de kou. Het ziet er daarom voor de komende tijd nog goed uit. Verder pas wel goed op voor het lawinegevaar en gladheid op de weg. Door de combinatie van veel nieuwe sneeuw en wind is het risico op dit moment hoog. Ook de gevoelstemperatuur ligt nog altijd laag dus trek vooral je warme thermospullen aan. Fijne zondag!

Join Alpenweerman community:

De winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
 Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.347 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen: Maandag veel zon. Daarna nieuwe sneeuwbuien. Ook voor de Franse Alpen.”

 • youri
  8 januari 2017 at 13:45

  Goedemiddag!

  wij zijn voornemens vrijdag richting Skiwelt te rijden. Zelf ben ik een leek maar zoals ik de kaarten nu interpreteer wordt het een bar en boos ritje… Het oorspronkelijke idee was: op vrijdag een zo groot gedeelte af te leggen (we hebben 3 kleine kids achterin… dus we doen het rustig aan) om vervolgens 1 keer te overnachten.. Maar nu ik de berichten lees is het wellicht een idee, om donderdag avond de rit te rijden om vervolgens vrijdagochtend in Oostenrijk een pensionnetje te scoren voor een dag en nacht… benieuwd naar jullie reactie waarvoor dank!

 • Johann
  8 januari 2017 at 17:22

  @Youri – Ik zou even goed de berichtgeving in de gaten houden. Probleem zit hem een beetje in de timing van verschillende fronten die de komende week met sneeuw tot over de Alpen zullen trekken. Op dit moment is het mn vwb die timing nog lastig en tricky om mbt het reizen een gedetailleerde uitspraak te doen.

  • Youri
   8 januari 2017 at 20:21

   Dank!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer