Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Avond Update

Ten opzicht van de eerdere model uitdraai zijn er vanavond grosso modo geen grote of belangrijke veranderingen te melden. Het GFS stuurt op een zonaal karakter aan met een wat meanderende jetstream. Zachtere en koudere weerfases lossen elkaar dan af en zullen periodiek voor neerslag (sneeuw) gaan zorgen. Het ECMWF druppelt momenteel nog binnen….

Veel Neuschnee Alpennnoordkant
Veel sneeuw is er de afgelopen dagen gevallen in de Stau van de noordelijke Alpen en het einde is nog niet in zicht. Maandag mogen ook de westelijke Alpen zich verheugen op verse sneeuw. Hieronder een paar beelden vanuit Kleinwalsertal in de Vorarlberg alwaar het Alpenweerman dit weekend te gast is in – Haus Walser Berge Mittelberg

Nu maar hopen dat ons Alpenweerman team niet gaat insneeuwen! Later meer beelden en info vanaf locatie!

Maandag sneeuwfront
Blikvanger(s) zijn ook vanavond weer een laagje boven zuid Scandinavie – Denemarken en een daarmee samenhangend frontensysteem (occlusie). Maandag trekt de bijbehorende neerslag die tot in de lagere delen meest als sneeuw gaat vallen (T850 hPa -5 °C)via Duitsland naar de westelijk Alpen.

Reizigers van en naar de Alpen moeten dan ook rekening houden met overlast door gladheid (sneeuwval), dit geldt met name voor de wat hoger gelegen delen waar 5 tot 10 cm sneeuw kan gaan vallen.

Het front vormt de scheidingslijn tussen zachtere lucht aan de oostflank van het Atlantisch hoog en koudere lucht boven het continent. Tijdelijk zal de koudere lucht achter het front terrein naar het zuidwesten kunnen  winnen.

Maandag stroomt (tijdelij) koudere lucht naar het ZW en Z uit GFS maandag 12h00

Vanaf dinsdag verplaats de as van het hoog zich wat meer naar het zuiden en krijgen de noordoostelijke Alpen in het bereik van de jet met een Nordwest stau fase te maken en gaat de neerslag zich intensiveren. Sneeuwval meest tussen de 400 en 800 meter, geleidelijk van het westen uit oplopend.

Dinsdagavond inzettend Nordstau oostelijke Alpen die 36 tot 48 uur zal aanhouden!

Cumulatief kan er met de Stau 30 tot 60cm gaan vallen met zwaartepunt in de Nordstau van de westelijke en centrale Oostenrijkse noordkant

De westelijke en zuidelijke Alpen profiteren van de inkomende hogedruk invloed. Veel zon en aangename temperaturen zorgen daar voor uitstekende wintersport condities.

Ook het ECMWF is vrij consistent vanavond ten aanzien van de eerdere en ochtend model uitdraai. Ook in vergelijking met het vertoont de operationele uitdraai geen grote verschillen voor wat betreft het stromingspatroon met GFS. Wel zien we op de wat langere termijn de jetstream en zonale zone wat zuidelijker gaan koersen met een neiging tot mat weer west tot noordwest. Ook de invloed van het hoog neemt dan wat af en storingen gana in de Alpen periodiek voor sneeuwval zorgen.

EC maandag 25 december

Witte kerst Alpen?  Een eerste trend
In de Alpen en de Middelgebergtes vanaf 700 meter is de kans op een witte kerst 80 tot 100%.  Dit hoge percentage hebben we te danken aan de sneeuw die die de laatste dagen tot in de lagere delen en dalen is gevallen. Op sommige plaatsen ligt er tot in de laagste delen een gesloten sneeuwdek van 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. Naar mate je hoger komt neemt ook het sneeuwdek ook toe. In in de hogere delen van de Alpen ligt 50 tot 100 cm oplopend tot 200  a 300 cm in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpen.

Met de verse sneeuw die nog gaat vallen en de navolgende hogedruk zal daaraan weinig tot niets meer veranderen behalve dan dat de sneeuw kan gaan “zetten” en daardoor aan volume wat zal afnemen. Ook het sneeuwdek in de lagere delen zal naar alle waarschijnlijkheid tot en met kerst intact blijven (inversie), enkel daar waar de zwakke december zon de boel overdag nog even weet op te warmen zal het sneeuwdek wat gaan slinken en is het maar net de vraag hoeveel sneeuw er ligt. 

Kerst weer
De langere termijn oplossingen zijn nog vrij onzeker. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we met een meanderende jetstream te maken gaan krijgen. Juist rond of tijdens de kerstdagen zouden we in koudere lucht terecht kunnen komen met de kans dat storingen ook wat sneeuw zullen gaan geven.

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.524 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier