Avond Update

Ten opzicht van de eerdere model uitdraai zijn er vanavond grosso modo geen grote of belangrijke veranderingen te melden. Het GFS stuurt op een zonaal karakter aan met een wat meanderende jetstream. Zachtere en koudere weerfases lossen elkaar dan af en zullen periodiek voor neerslag (sneeuw) gaan zorgen. Het ECMWF druppelt momenteel nog binnen….

Veel Neuschnee Alpennnoordkant
Veel sneeuw is er de afgelopen dagen gevallen in de Stau van de noordelijke Alpen en het einde is nog niet in zicht. Maandag mogen ook de westelijke Alpen zich verheugen op verse sneeuw. Hieronder een paar beelden vanuit Kleinwalsertal in de Vorarlberg alwaar het Alpenweerman dit weekend te gast is in – Haus Walser Berge Mittelberg

Nu maar hopen dat ons Alpenweerman team niet gaat insneeuwen! Later meer beelden en info vanaf locatie!

Maandag sneeuwfront
Blikvanger(s) zijn ook vanavond weer een laagje boven zuid Scandinavie – Denemarken en een daarmee samenhangend frontensysteem (occlusie). Maandag trekt de bijbehorende neerslag die tot in de lagere delen meest als sneeuw gaat vallen (T850 hPa -5 °C)via Duitsland naar de westelijk Alpen.

Reizigers van en naar de Alpen moeten dan ook rekening houden met overlast door gladheid (sneeuwval), dit geldt met name voor de wat hoger gelegen delen waar 5 tot 10 cm sneeuw kan gaan vallen.

Het front vormt de scheidingslijn tussen zachtere lucht aan de oostflank van het Atlantisch hoog en koudere lucht boven het continent. Tijdelijk zal de koudere lucht achter het front terrein naar het zuidwesten kunnen  winnen.

Maandag stroomt (tijdelij) koudere lucht naar het ZW en Z uit GFS maandag 12h00

Vanaf dinsdag verplaats de as van het hoog zich wat meer naar het zuiden en krijgen de noordoostelijke Alpen in het bereik van de jet met een Nordwest stau fase te maken en gaat de neerslag zich intensiveren. Sneeuwval meest tussen de 400 en 800 meter, geleidelijk van het westen uit oplopend.

Dinsdagavond inzettend Nordstau oostelijke Alpen die 36 tot 48 uur zal aanhouden!

Cumulatief kan er met de Stau 30 tot 60cm gaan vallen met zwaartepunt in de Nordstau van de westelijke en centrale Oostenrijkse noordkant

De westelijke en zuidelijke Alpen profiteren van de inkomende hogedruk invloed. Veel zon en aangename temperaturen zorgen daar voor uitstekende wintersport condities.

Ook het ECMWF is vrij consistent vanavond ten aanzien van de eerdere en ochtend model uitdraai. Ook in vergelijking met het vertoont de operationele uitdraai geen grote verschillen voor wat betreft het stromingspatroon met GFS. Wel zien we op de wat langere termijn de jetstream en zonale zone wat zuidelijker gaan koersen met een neiging tot mat weer west tot noordwest. Ook de invloed van het hoog neemt dan wat af en storingen gana in de Alpen periodiek voor sneeuwval zorgen.

EC maandag 25 december

Witte kerst Alpen?  Een eerste trend
In de Alpen en de Middelgebergtes vanaf 700 meter is de kans op een witte kerst 80 tot 100%.  Dit hoge percentage hebben we te danken aan de sneeuw die die de laatste dagen tot in de lagere delen en dalen is gevallen. Op sommige plaatsen ligt er tot in de laagste delen een gesloten sneeuwdek van 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. Naar mate je hoger komt neemt ook het sneeuwdek ook toe. In in de hogere delen van de Alpen ligt 50 tot 100 cm oplopend tot 200  a 300 cm in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpen.

Met de verse sneeuw die nog gaat vallen en de navolgende hogedruk zal daaraan weinig tot niets meer veranderen behalve dan dat de sneeuw kan gaan “zetten” en daardoor aan volume wat zal afnemen. Ook het sneeuwdek in de lagere delen zal naar alle waarschijnlijkheid tot en met kerst intact blijven (inversie), enkel daar waar de zwakke december zon de boel overdag nog even weet op te warmen zal het sneeuwdek wat gaan slinken en is het maar net de vraag hoeveel sneeuw er ligt. 

Kerst weer
De langere termijn oplossingen zijn nog vrij onzeker. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we met een meanderende jetstream te maken gaan krijgen. Juist rond of tijdens de kerstdagen zouden we in koudere lucht terecht kunnen komen met de kans dat storingen ook wat sneeuw zullen gaan geven.

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.508 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!