Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Meer sneeuw Alpennoordkant, aanhoudende droogte en sneeuwarmoede Alpenzuidkant

De winter 2021-2022 kenmerkt zich in de Alpen vooral door (te) weinig neerslag en (extreme) droogte. Dit geldt in het bijzonder voor de  Alpenzuidkant en aangrenzende inneralpine regio’s als ook het Oberwallis. Tot 1800 a 2000 meter zijn de zuidhellingen hier veelal sneeuwvrij of liggen er op de beschutte plaatsen nog slechts wat sneeuwresten. Inneralpin is door de recente sneeuwval de boel weliswaar ietwat opgefleurd maar al met al hebben we ook hier nog steeds met sneeuwarmoede te maken.

Kaart realtieve sneeeuwhoogtes Zwitserland met de extreme droogte de zuidkant. Voor de oostelijke Alpen zien we een soortgelijk beeld
Rosswald Südrampe in Oberwallis, terwijl aan de noordkant tot in het dal nog wel sneeuw ligt is de zuidkant tot 2000 meter zo goed als sneeuwvrij

De noordelijke Alpen mogen zich gelukkig prijzen met beduidend meer neerslag, echter ook hier treffen we veelal minder sneeuw aan ten opzichte van het langjarige gemiddelde. De gunstigere sneeuwcondities aan de noordkant hebben we te danken aan diverse Nord tot Nordweststau fases die telkens weer voor Schneenachschub zorgden. Vooral de hoger gelegen Staugebieden profiteerden van de sneeuw. Zo viel er tijdens de laatste staufase lokaal meer dan een meter met zwaartepunt vanaf het noordelijke Graubünden in Zwitserland tot over de Vorarlberg en Salzburger Alpen.

Sneeuwarmoede Meransen Gitschberg (Z-Tirol)

Zonaal te droog en te zacht

De extreme droogte en dus ook de sneeuwarmoede in de zuidelijke Alpen die eigenlijk al sinds  de  het  begin van de winter aanhoudt wordt veroorzaakt door eens sterk zonaal stromingspatroon (westelijk) in zowel de lagere atmosfeer (troposfeer) en de ook de hogere atmosfeer (stratosfeer).

Persisterende warmbloedige dynamische hogedruk gebieden namen steeds weer positie in boven west en centraal Europa. Daarbij was het in de bergen door de subsidentie (dalende luchtbewegingen) binnen de hogedruk steeds weer veel te zacht en dus vooral ook droog.

In de lagere delen en dalen daarentegen zorgde een inversie (koude plaklaag) voor dagenlange mist en Hochnebel. Grosso modo was het met uitzondering van de dalen en lagere dalen deze winter duidelijk te zacht.

Het sterk zonale stromingspatroon zoals we dit eigenlijk al de hele winter zien

Ook de noordkant kent deels nog sneeuwarmoede en te weinig om te kunnen toeren. Foto Kühtai! Het lijkt meer op december volgens onze man Remco Graas te plekke!

Op herhaling

Pakken we weerkaarten erbij dan verandert er aan het hierboven genoemde vastgeroeste en hardnekkige stromingspatroon maar bar weinig. Tijdens het wisselen van de wacht van de inschuivende hogedrukgebieden kan tijdelijk de storingsinvloed toenemen in samenspel met wat koudere maritiem polaire luchtmassa’s. Een zwakke storing (koufront) is vannacht over de Alpen getrokken en zorgde voor wat neerslag en sneeuw aan de noordkant.

Vandaag en deels nog morgen even genieten van de zon en sneeuw. Foto van onze weerman Sander in Westendorf met veel sneeuw, koud, zon en een perfecte sneeuwkwaliteit

Onstuimig

Na tijdelijke invloed van een uitloper van het Azorenhoog en een weersverbetering volgt zondagavond en maandag een volgende weersverslechtering op een een actief koufront.

Opnieuw wordt het dan met zwaartepunt Alpennoodkant weer onstuimig met veel wind (storm) en neerslag /sneeuw van betekenis langs de noordkant van de Alpen. Ook de inneralpine regio’s pakken weer wat ervan mee.

ECMWF – Zondagavond en op maandag nieuwe kou en sneeuw interventie vanuit het noordwesten

Koufront, opnieuw onstuimig met sneeuw noordkant

De zondag zal nog droog en zonnig van start gaan, in de loop van de dag neemt vanuit het westen en noordwesten de bewolking toe gevolgd door eerste frontale neerslag in de namiddag en avond. Langs de noordkant zet weer Stau in welke tot dinsdagochtend zal aanhouden. Met het instromen van maritiem polaire luchtmassa’s daalt de sneeuwvalgrens van 1300 naar 800 tot 600 meter en tijdens aanhoudende sneeuwval in de Stau tot 400 meter met dus sneeuw tot in de lagere delen en dalen. In de Nordstau wordt 30 tot 80 cm Neuschnee berekend, hogerop lokaal ook nog meer.

Sneeuwverwachting zondag tm dinsdagmiddag Arpege model

Ook nu weer pissen de zuidelijke Alpen naast de (sneeuw)pot. Zoals steeds weer met de noordwestelijke hoogte stroming en toenemende drukgradient tussen noord en zuid zal een krachtige Nordföhn de meeste tot alle neerslag frustreren. Met de Föhn stijgt het kwik tot circa 12 a 15 graden.  

Warmbloedig tussenhoog

In de loop van de woensdag en donderdag volgt nieuwe warmbloedige hogedruk en vooral in de bergen gaat het kwik dan weer rap omhoog. Op het 850 hPa vlak (1500m) stijgt het kwik dan weer naar 5 tot 8 graden. Vrijdag volgt dan weer (zwakke) storingsinvloed en koudere vanuit het noordwesten. 

GFS ensembles prikpunt centrale noordelijk Alpen

Lawinegevaar kritisch

Door de sneeuwval, de stormachtige wind met sneeuw vervrachtingen, maar vooral ook de sterk wisselende weercondities en de warmere weerfases hebben er voor gezorgd dat het lawinegevaar in de Alpen(noordkant) kritisch is ondanks de code oranje (3, aanzienlijk). Het mooie hogedruk weer heeft een grote aantrekkingskracht op de wintersporters en veelal wordt dit gevaar onderschat of genegeerd. En ook niet vergeten, juist tijdens de “code oranje” oftewel aanzienlijk gebeuren de meeste dodelijke lawine ongevallen!

De afgelopen hadden de Oostenrijkse Alpen met een stuk of 50 lawines en de Zwitserse Alpen met 45 lawines te maken waarbij in de meeste gevallen wintersporters betrokken waren. Helaas met diverse (dodelijke) slachtoffers. We kunnen het niet genoeg benadrukken, blijf vooral op de gemarkeerde pistes en ga niet offpiste. Ook met de verwachte sneeuw en nieuwe opwarming de komende dagen zal het lawinegevaar precair blijven!

Tot zover een bijdrage vanuit de weerkamer in de Oberwalliser Alpen. Fijn weekend en blijf ons volgen!

(Visited 1.424 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier