Advertentie 

Algemeen; de invloed van hoog – Tom – , welke na passage van een zwak koufront zaterdag en ook vandaag nog voor zonnig en vrij rustig herfstweer zorgde is met zijn zwaartepunt verder naar oost Europa getrokken en daarmee neemt de invloed geleidelijk weer verder af.  Maandag gaat een volgend actiever koufront voor een markante afkoeling zorgen. Dinsdag en woensdag volgt echter vanuit het westen onder invloed van nieuwe hogedrukweer een inzettende weersverbetering en verzachting.

Hogedruk hegemonie, op termijn weer rustig herfstweer

Een zwak koufront zorgde in de nacht van vrijdag op zaterdag voor meer bewolking en lokaal ook wat gespetter en hogerop wat gevlok. Veel stelde het echter niet voor en op de meeste plaatsen bleef het gewoon droog. Terwijl vrijdag pre-frontaal met veel zon lokaal nog zomerse 25 tot 26 graden werden gehaald moest het kwik zaterdag wat ruimte prijsgeven en was het vooral aan de noordkant met 10 tot 19 een stuk minder warm.

Ook de noordelijke wind was wat prominenter aanwezig en maakt het voor het gevoel nog frisser. Het was echter ook de noordelijke (föhn) wind welke het kwik aan de Alpenzuidkant en in het inner-alpine Wallis deed stijgen tot lokaal weer zomerse waardes (25 tot 26 graden) Hieronder een paar foto’s tijdens een wandeling in de Walliser Alpen ( Rosswald – Bortelhütte

Bortelhütte
Bortelhütte
Herfst kleuren
Op 1900 meter ligt nog sneeuw van de vorige winter

Ook vandaag zondag kunnen we nog een keer profiteren van de hogedruk. Vooral in de ochtend is de zon weer prominent aanwezig en het kwik stijgt naar 18 tot 23 graden. Met de aanvoer van wat warmere lucht vanuit het zuidwesten tot zuidoosten gaan vooral de temperaturen in de bergen weer in de lift.

Nadat de vorstgrens zaterdagochtend tot circa 2000 meter was gedaald stijgt deze vandaag weer naar 3100 tot 3300 meter. Tevens wordt het aan de noordkant met een lichte zuid-overdruk licht föhnig.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats

In de middag en avond neemt vanuit het noorden en noordwesten de bewolking weer toe gevolgd door eerste buien en vooral in de hoogte begint het weer af te koelen. De weersverslechtering hangt samen  met een opkomend koufront dat maandag de Alpen zal binnentrekken.

Achter het koufront stroomt dan een volgende portie veel koudere maritiem polaire lucht over de Alpen uit. In alle hoogtes gaan de temperaturen een graad of 10 onderuit en er gaat maandag en deels ook dinsdag (buiige) neerslag vallen. Daarbij daalt de sneeuwvalgrens naar 1600 tot 1000 meter en lokaal in de Nordstau van de Alpen bij aanhoudende neerslag ook nog lager! Ook de vorstgrens gaat weer naar beneden en komt op 1500 tot 1200 meter te liggen.

GFS 500 hPas met de hoogtetrog en koudere lucht maandag 12h00
GFS T850 hPA, maandag ochtend, de meest koude lucht zal zich tot over de noordelijke Alpen uitbreiden

Grotere neerslaghoeveelheden worden niet berekent, toch kan er door tijdelijke Gegenstromlage (Italië laag) met gunstige stuwing lokaal 30 tot 50 cm meter vallen (Arpege). Hieronder de animatie vanaf maandag tot en met dinsdagmiddag.

Ook ditmaal zal de kou inval vanuit het noorden slechts van tijdelijke aard zijn want vanaf dinsdag – woensdag gaat onder invloed van een volgend hoog welke vanaf de Atlantische Oceaan via de Britste Eilanden tot over west en centraal Europa gaat de temperatuur weer omhoog. Een volgend hoog volgt tegen en in het nieuwe weekend.

ECMWF voor donderdag met het volgende inschuivende hoog!

Tijdens het wisselen van de wacht komen vooral de oostelijke Alpen aan de oostflank van dit nieuwe hoog in de tweede helft van de week tijdelijk weer in wat koudere lucht die vanuit het noordwesten instroomt. In het weekend  volgt dan ook hier net als al in de westelijke Alpen een weersverbetering en overgang naar rustig en vrij zacht herfstweer. Met de langer wordende nachten in de nachten en ochtend kans op mist en Hochnebel.

Vanaf begin volgende week krijgen we mogelijke te maken met een volgende weersverslechtering en afkoeling wanneer vanuit een volgende afzakkende hoogtetrog een vel koudere lucht (hoogtelaagje) naar het zuiden en mogelijk via de Alpen naar het zuiden toe gaat afsnoeren. Deze ontwikkeling is echter nog onzeker. Daarover en de andere details dan de komende dagen meer.

ECMWF met het afnsoerende hoogtelaag op maandag 8 oktober!

Voorlopig houden we het maar op de hegemonie van de hogedruk, dat geldt met name voor de westelijke Alpen. Zie GFS ensembles!

Tot zover voor deze zondag. Vanaf morgen ben ik een aantal dagen in Saas-Fee te vinden samen met het van Lodenstein College uit Amersfoort. Daarover en natuurlijk weer met mooie plaatjes vanaf de Mittelallalin en gletsjer de komende dagen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een fris en onbewolkt  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Winter is coming en waarom geen eigen stekkie vlakbij de piste. In onze portefeuille hebben we o.a. dit “liefhebber” object in Tschuggen / Blatten met de potentie om hier een eigen “paradijsje” te realiseren. Schitterende locatie met blik op het Rhonedal en de zuidelijke Walliser Alpen omringt door liefst 10.000 m2 eigen (bos)grond en grenzend aan de piste! Locatie

Tschuggen – Blatten
Tschuggen – Blatten

                                        Meer info zieHIER

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 394 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier