Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een luchtmassagrens ligt boven de Alpen en vormt de scheiding tussen (zeer) warme lucht in de oostelijke Alpen en markant koelere lucht in de westelijke Alpen. De grens zal verder naar het oosten verplaatsen en regionaal voor het ontstaan van (zware) regen en onweersbuien gaan zorgen waarbij grote neerslaghoeveelheden kunnen gaan vallen. In de loop van de vrijdag van west naar oost onder invloed van een tussenhoog inzettende weersverbetering

Tweedeling Alpen – Zware onweersbuien

We hadden al eerder geschreven en ook Arjan komt daar in zijn weerbericht van de Lage Landen op terug, hoe hoogtetroggen en afsnoerende hoogtelaagjes steeds weer een negatieve stempel drukken op het weerbeeld in grote delen van west en centraal Europa als ook in delen van oost Europa. Zuid Europa en noord Europa profiteren van van meer hogedruk invloed en deels extreem hoge temperaturen.

Weerkaart DWD vanmorgen, juist boven de Alpen ligt een markante LMG

Koufront, in oosten nog tropisch

Ook deze dagen en met name vandaag is het weer de beurt aan een hoogtetrog / afgesnoerd hoogtelaag welke richting centraal Europa afzakt. Samenhangend met een daarmee samenlopend koufront wordt in de oostelijke Alpen eerst nog droge(re) en zeer warme lucht vanuit het zuiden aangevoerd. Daarbij kan de Föhn hier nog een extra thermische push geven en het kwik naar 35 tot 37 graden doen laten stijgen.

Ten westen van het koufront is inmiddels echter al veel koelere lucht over de westelijke Alpen en het westen van de oostelijke Alpen binnengestroomd. Onder de wolken en in de neerslag wordt het niet veel warmer dan 15 tot 20 graden.

Geen goed condities vandaag in de bergen. Ook de oostelijke Alpen krijgen te maken met een markante weersverslechtering en afkoeling. Beeld Jungfraujoch (3500m) met weer wat sneeuwval op het grensgebied van de Walliser en Berner Alpen

Op het scheidingsgebied van de warmere en koelere luchtmassa`s hebben zich daarbij sinds gisteravond stevige regen en onweersbuien gevormd. Met het verder naar het oosten verplaatsen van de hoogtetrog en door de dagelijkse gang getriggerd zullen de buien zich tot de avond en nacht ook tot over de oostelijke Alpen uitbreiden.

Tijdens de zwaarste buien en met een moet rekening worden gehouden met noodweer door zeer veel neerslag, (zware) hagel en windstoten en zelfs kans op tornado’s in de lage gelegen regio’s.

Estofex level 2 voor de Alpen (zware regen en onweersbuien met kans op zware windstoten / hagel

In het zuid Zwitserse Tessin vanmorgen ook al zware regen en onweersbuien. Lokaal viel er in 2 uur 55 mm. In Bellinzona viel in 10 minuten tijd maar liefst 20 mm.

In de avond en nacht op vrijdag en vrijdagochtend zorgt een tussenhoog van west naar oost voor een inzettende weersverbetering. Met veel zon stijgt het kwik dan naar zeer aangename 23 tot 27 graden. De vorstgrens zicht meest tussen de 3600 en 2700 meter op.

Ook Tirol (Innsbruck) heeft inmiddels te maken met slechtere condities. Beeld Hafelelkr 2256m

Weekendweer onder hogedruk

Het weekend belooft met overwegend hogedruk invloed heel aardig zomerweer te gaan opleveren waarbij de temperaturen nog wat verder kunnen oplopen. Lokaal zal dan de tropische 30 graden grens weer gepasseerd gaan worden. Stapelwolken getriggerde door de dagelijkse gang en de orografie zullen zich met name boven de bergen ophouden.

Een zwakke storing samenhangend met een (hoogte)laaglaagje  /trog dat komende vanaf het Kanaal naar Duitsland trekt en de noordelijk Alpen schampt zou met name later op de zaterdag(avond) voor meer bewolking kunnen gaan zorgen waarbij de kans op neerslag (buien) tijdelijk toeneemt.

GFS met het laagje zaterdagavond boven W-Duitsland

Begin volgende week is het dan weer de beurt aan een volgende inkomende hoogetrog en richting de Alpen afsnoerend hoogtelaag. Vanuit het westen neemt in de loop van maandag de bewolking weer toe gevolgd door nieuwe regen en onweersbuien als ook afkoeling.

ECMWF dinsdag 00h00 met het inschuivende hoogtlaag /trog

Prefrontaal (koufront) kan het kwik nog oplopen tot 30 a 34 graden. Dinsdag dan overal in de Alpen koeler, in de drogere lucht zal het met de zon erbij dan weer lekker aangenaam doorademen zijn en ook weer prima berg en outdoor weer.

Apropos bergweer. Geniet even mee van deuze heerlijke beelden en geluid welke AWM Remco Gaas recentelijk maakte vanuit het Schmirntal (Tirol). Hopelijk hebben ze vandaag de schaapjes al op het droge!

Stabieler en warmer zomerweer?!

In het verder verloop lijkt een Atlantisch hoog dan zijn bakens richting west en midden Europa te gaan verplaatsen. Dit hoog gaat een verbinding (brug) aan met het Scandinavisch hoog en we krijgen te maken met een geblokkeerd stromingspatroon. Het zal een weersverbetering aan inleiden dan wel een stabielere zomerse weerfase.

Het is nog wel even afwachten in hoeverre het hoogtelaag nog zijn invloed op de Alpen zal weten te houden. Uitgaande van de diverse modeloutput lijkt de overgang naar warm tot zeer warm zomerweer in de Alpen toch heel waarschijnlijk. Hieronder nog de diverse multi model ensemble uitdraai prikpunt Innsbruck

Afijn, eerst maar eens de komende dagen afwachten en met name de (zware) regen en onweersbuien voor vandaag vragen om aandacht. Ben je onderweg houdt dan goed de lucht en radarbeelden in de gaten, dat geldt met name voor de oostelijke Alpen.

Vanuit de Walliser Alpen nog een fijne dagen gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgend weerbericht. Ciao vanuit een (tijdelijk) opklarend Termen.

Foto tuin / weerstation 12h00 met Rosswald op de achtergrond in de wolken

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 117 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier