klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; tussen hoog – Daryl – met kern boven de Britse Eilanden en depressie – Cathy – met kern boven noord Scandinavie heeft zich boven de Alpen een noordelijke stroming. Hiermee is niet alleen drogere maar ook koelere lucht over de Alpen is uitgestroomd. In de loop van de volgende week keert de zomerse warmte weer terug maar nemen ook de onweerskansen geleidelijk weer wat toe.

Zomers temperatuur dipje, volgende week tropisch

Na een klein twee weken vakantie Sardinië (Arbatax) gisteren dan weer teruggekeerd in de Alpen en weer genieten van de heerlijke frisse berglucht.

Sardinie, Arbatax porto Frailis. Al met al de afgelopen dagen prima zomerweer op Sardinië maar ook hier door (hoogtel)aagjes niet altijd stabiel met vooral boven de bergen in het binnenland ook steeds weer stevige regen en onweersbuien
Arbatax Porto Frailis

Met de start van de astronomische zomer dus ook de draad weer oppakken voor wat betreft de Alpen en Europa weerberichten. Speciaal wil ik nog ven het Alpenweerman team en met name Rico Schröder bedanken voor het “invallen”. Top mannen!

Graadje of 10 afgekoeld, lokaal lichte nachtvorst
Met een noordelijke hoogtestroming is achter een koufront markant koudere lucht over de Alpen uitgestroomd. Vooral in de bergen is de afkoeling goed te voelen waarbij de temperaturen een graad of 10 onderuit gingen.

De Alpen gisteren gezien vanuit der ruimte

Onder een heldere hemel koelde het afgelopen nacht dan ook flink af en in de hoger gelegen dalen daalde de temperatuur zelf tot onder het vriespunt. Vliegveld St Moritz in het Zwitserse kanton Graubünden op een hoogte van 1700 meter meldt ook op dit moment nog een graadje vorst. Op 3000 meter vriest het 4 tot 5 graden, in vergelijking met een aantal dagen geleden in de warme lucht een graad of 10 kouder!

De afgelopen nacht is het behoorlijk afgekoeld met zelfs lichte vorst in de hoger gelegen dalen

Het inner-alpine Alpen Wallis en zuidelijke Tessin konden ook gisteren nog profiteren van de aanwezige warme lucht, hier steeg het kwik gisteren met volop zon gewoon weer naar 28 tot 31 graden. De 31 graden in het zuiden werden mede mogelijk gemaakt door de doorstaande maar wel in kracht afgenomen Nordföhn.

Het mag dan afgekoeld zijn, volgende week gaat het grote smelten van de sneeuw en de gletsjers gewoon weer verder. Overigens ligt in het hooggebergte voor de tijd van het jaar nog veel sneeuw. Foto Gornergratsee via FB Patrick Hensen

Door de noordelijke hoogtestroming hadden en hebben vooral de oostelijke oostelijk te Alpen te maken met meer bewolking en ook wat (Stau) neerslag. In de koude lucht kan het daarbij zelfs tot 1800 meter vlokken.

Elders is en blijft het droog met een afwisseling van zon en wolken(velden). Na een frisse start van de dag gaat het overdag vrij koel verder met maxima van 18 tot 21 graden, in het zuiden en inner-alpin lokaal 23 tot 26 graden (Nordföhn).

Radarbeeld Alpen 08h40. Vooral de noordelijk oostelijke Alpen maken hebben met meer Staubewolking en ook wat neerslag te maken

Zondag weinig verandering met vooral aan de oostelijke noordkant nog kans op een licht buitje of wat gespetter (Nordstau).

In het overgrote deel van de Alpen begint de dag met volop zon maar ook fris. Foto vanuit het Kleinwalsertal – Mittelberg – via Twitter Hans ter Braak. @hansterbraak
Het belooft ook in eht Oberwallis weer een prima dag te worden, met veel zon stijgt het kwik in de dalen tot 24 a 26 graden. Foto zonnig ontwakend Obergoms via FB Gerhard Kalbermatten‎
Alpenweerman Roy Molenaar vertoeft deze dagen in Davis Graubünden (Davos) en stuurde zo juist deze foto

Herstel warme zomerweer
In de loop van de volgende week zien we het zwaartepunt van de Britse hogedruk naar Scandinavie verplaatsen en daarmee kan het warme zomerweer zich weer herstellen.

Dagelijks gaan de temperaturen weer winst pakken en vanaf woensdag belooft het weer (zeer) warm, maar met stijgende luchtvochtigheid ook broeierig te gaan worden. De onweerskansen gaan dan ook weer toenemen en het is nog even de vraag in hoeverre de lage druk of hoogtelaagjes boven oost Europa de buien activiteiten extra impulsen gaan geven.

Mede door een wat vlakkere drukverdeling zal dan de dagelijkse gang het weerbeeld weer gaan bepalen met vooral in de middag weer kans op lokale regen en onweersbuien die zich vanuit de bergen kunnen “uitsmeren” over de lagere delen van het Alpenlaag en voorland.

Ook in de bergen gat het kwik, mede ondersteund door een warme hoogterug die vanuit het zuiden inschuift weer flink in de lift. Op 1500 meter stijgt het kwik weer naar 14 tot 15 graden en de vorstgrens vanaf dinsdag weert tot 4000 meter of zelfs nog hoger. Gewoon weer een graadje of 10 warmer dus!

GFS T850 hPa prikpunt Zwitserse noordkant (Engelberg)
en de trend voor de vorstgrens

De komende week volgt dus weer een overgang gaan naar (zeer) warm zomerweer met tropische temperaturen. De aandacht zal dan vooral uitgaan naar kleinschalige verstoringen en de (hoogte)laagjes. Hoe dat allemaal zal gaan uitpakken gaan we de komende dagen vervolgen. Vanuit een onbewolkt maar nog fris Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

UV-Index: 8-11

De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 421 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Luchtmassa wisselingen, nachtvorst!”

 • Bertil Blaas
  23 juni 2018 at 10:35

  Dag Johann,

  Fijn dat je er weer bent, en Sardinië zal je goed bevallen zijn neem ik aan.
  Fijn voor je een goeie vakantie.
  Bedankt weer voor je berichtgeving !

  Groeten Bertil.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer