Advertentie 

Algemeen: het hoogtelaag verplaatst zich verder richting oost Europa en van het westen uit kan met stijgende luchtdruk de atmosfeer weer tot rust komen en opwarmen. Dinsdag zomers, woensdag van het westen uit passage (zwak) koufront. Donderdag en vrijdag tijdelijk weer beter, in het weekend weersverslechtering op markante hoogtetrog met kans op (zeer) veel neerslag

Stijgende temperaturen, woensdag koufrontje zaterdag hoogtetrog /veel neerslag

Vooral in de westelijke Alpen konden we gisteren al profiteren van de stijgende luchtdruk. Ondanks dat de zon weer aardig mee deed bleven de temperaturen nog wat achter en met 16 tot 20 graden was het aan de noordkant van de Alpen meest wel gedaan.

De zeer gematigde temperaturen werden veroorzaakt door een noordelijke stroming waarmee nog koele maritiem polaire lucht werd aangevoerd. Door de grote temperatuur verschillen tussen de hogere atmosfeer en het vrij warme water van de grote meren konden er lokaal ook waterhozen worden waargenomen en ontwikkelden zich hier ook enkele regenbuien.

Waterhoos gisterochtend boven de Zwitserse Bodensee, via Meteo-Schweiz Wetterblog

De Zwitserse Alpenzuidkant profiteerde door de noordelijke aanstroming van de Nordföhn en met de afdrogende en opwarmende föhn steeg het kwik hier lokaal tot 25 a 26 graden. Topper was Isole di Brissago aan het Lago Maggiore alwaar het kwik tot 26.8 graden steeg. In de oostelijke Alpen bereikte alleen het weerstation in Villach in Karinthië een temperatuur van meer dan 20 graden.

Veel zon gisteren ook in Ticino. Foto MonteTamaro via Twitter Berny Bisselink‏ @BernyBisselink

De meeste zon en droge condities zagen we in het westen, neerslag viel er voornamelijk nog in de oostelijke delen van de oostelijke Alpen alwaar ook de laagste temperaturen werden gemeten.

Vooral in de westelijk Alpen scheen de zon gisteren volop. Foto Le-glacier-de-la-Grande-Motte.
Mooie opklaringen en smeltende sneeuw in de Berner Alpen. Wengen – Männlichen. Via Wengen Switzerland‏ @WengenSwiss

Meer beelden van de zondag zie AWM facebook – HIER

Tussenhoog – Petra – en opkomende (zwak) warmtefront
Na een koude nacht met in de hogere dalen zelfs lichte vorst wordt er samenhangend met een warmtefront geleidelijk nog warmere lucht aangevoerd. Met het front wordt echter ook bewolking aangevoerd waardoor het minder zonnig zal zijn en de temperaturen nog niet echt lekker winst kunnen gaan pakken.

Mogelijk dat er lokaal nog een buitje valt maar veel zal dit niet te betekenen hebben. De middagtemperaturen stijgen naar circa 16 tot 24 graden, op 2000 meter naar 6 tot 10 graden en de vorstgrens stijgt naar 3000 tot 3500 meter.

Radar 06h30 Bron Wetteronline.de

Dinsdag stroomt onder invloed van een volgend tussenhoog van west naar oost weer drogere lucht binnen en met meer zon kan het kwik dan nog wat hoger uitkomen. Vooral naar het oosten toe moet aanvankelijke nog met meer bewolking rekening worden gehouden en ook nu zou er heel lokaal weer een buitje kunnen vallen.

ECMWF (EC12) voor dinsdag met het tussenhoog

Woensdag moet het kwik op passage van een koufront van west naar oost dan weer wat inleveren en vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam kan wat neerslag vallen. Aan de zuidkant kunnen enkele buien tot ontwikkeling komend en lokaal is ook onweer mogelijk.

UKMO met het koufront woensdag 12h00

Na frontpassage gaat in in de loop van de dag in de westelijke Alpen weer flink opklaren. Donderdag en vooral vrijdag post frontaal met stijgende luchtdruk dan overal weer overwegend zonnig nazomerweer met middag temperaturen van 18 tot 23 graden.

In het weekend volgt van het westen uit weer een weersverslechtering welke samenhangt met een Atlantische depressie die richting de Britse Eilanden komt afzakken en vervolgens de Noordzee optrekt.

GFS zaterdag ochtend

En de opkomende frontale neerslag

Een opkomend koufront gaat in de loop van de zaterdag voor een toename van de bewolking zorgen gevolgd door neerslag en weer dalende temperaturen. Zondag zien we de lagedruk (hoogtetrog) en koudere lucht helemaal tot over de Middellandse Zee uitzakken waarbij boven noord Italië een apart bodemlaag in de steigers wordt gezet.  Bij confrontatie tussen de koudere lucht uit het noorden en de veel vochtigere lucht die aan de oostflank van het Italië laag vanuit het zuiden naar het noorden over de de koudere lucht op glijdt zijn er weer grote (extreme) neerslaghoeveelheden te verwachten! (Gegenstromlage)

GFS zondag noord Italië (Genua / Adria laag) met  extreme neerslaghoeveelheden

Begin volgende week verplaatst het laag zich in noordoostelijke richting naar de Oostzee maar zal in zijn nasleep ook dan nog voor een wisselvallig en koel weerbeeld gaan zorgen. Opgemerkt dient nog te worden dat de onzekerheden vanaf het weekend behoorlijk groot zijn en daarmee ook de verwachtingen. Een trend naar wisselvallig en koel herfstweer lijkt echter gegeven.

GFS ensembles oostelijke Zwitserse Alpen. Vanaf het weekend kan het wel eens kleddernat gaan worden en ook een heel stuk koeler

Meer over deze ontwikkelingen en de details dan in een volgend Alpen weerbericht. Ik zou zeggen blijf volgen en graag weer tot dan! Vanuit een overwegen bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 571 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier