klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; tussen hoog  Xandra met kern boven de Britse Eilanden en laag Quinctilius met kern boven midden Italië liggen de Alpen in een voor de tijd van het jaar krachtige en koele noordwestelijke hoogtestroming.  De Alpenzuidkant profiteert vooral zaterdag van de beschutte  werking van de Alpenhoofdkam en Nordföhn. Begin volgende week geleidelijke weersverbetering onder (zwakke) hogedrukinvloed. Richting en in het volgend weekend verder oplopende temperaturen en lokaal weer tropisch!

Koel en onbestendig weekend Alpen noordzijde

Met een krachtige noordwestelijke hoogtestroming en een jetstream die precies over de Alpen verloopt behoeven hadden we gisteren in de Alpen met onbestendig en vrij koel zomerweer te maken.

GFS 300 hPa met het verloop van de jetstream vrijdagmiddag

Op 10 tot 12 km hoogte hadden we gisteren te maken met windsnelheden tot 200 km/h en ook in de lagere atmosfeer zorgde dit voor het nodige aan dynamiek. Onder invloed van een meetrekkende hoogtetrog hadden vooral de oostelijke en noordelijke Alpen te maken met onbestendig weer waarbij getriggerd door een portie “Höhenkaltluft” diverse regen en onweersbuien ontstonden.

De westelijke en zuidelijke Alpen daarentegen profiteerden van meer hogedruk invloed en het zuiden van de Nordföhn. De temperaturen varieerden tussen 27 a 30 graden inner-alpin en aan de zuidkant (Föhn) en al naar gelang bewolking en neerslag tussen 15 tot 23 graden in het noorden en noordoosten.

Weekend onderkoeld in noorden, warm(er) in westen / zuiden
Ook in het weekend verandert er niet veel aan de hierboven beschreven situatie en verdeling. Aan de noordzijde gaat het onbestendig verder met steeds weer (onweers)buien en een stevige noordwestelijke wind.

Radarbeeld Europa en daaronder de Alpen 09h10. Bron WetterOnline.de

Op 2000 meter wordt het een graad of 5 tot 10 en de vorsgrens ligt meest tussen de 2800 en 3500 meter. Sneeuw valt er vanaf 2400 a 2800 meter en in de hogere delen kan tot 20 to 30 cm sneeuw vallen.

De gletsjers kunnen weer even bijkomen dit weekend. Verse sneeuw vanaf 2400 a 2800 meter en een vorstgrens die rond de 3000 meter pendelt. Webcam Hintereisferner Ötztaler Alpen (3245m)

Algemeen warmer en droger is het naar het westen toe en aan de zuidkant alwaar vandaag ook de föhn nog een vinger in de weerpap heeft. Met Föhn kan het kwik vanmiddag tot 30 a 31 graden oplopen.

Zondagavond en in de nacht op maandag trekt een hoogtelaagje naar de Golf van Genua en gaan er ook in de westelijke en zuidelijke Alpen regen en onweersbuien vallen. Lokaal kunnen dit pittige buien worden met plensregen, hagel en ook zware windstoten

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Hoogtelaag / Retour d ‘est 
Maandag krijgen voor de westelijke Italiaanse en Ligurische Alpen ermee te maken. Onder invloed van een laag boven de Tyrreense Zee en het hoogtelaag boven noord Italië / Genua krijgen ze daar met een tijdelijke retour d’ est situatie te maken.

GFS 500 hPA voor maandag 15 juli. Met de Italiaanse lagedruk gaat het vooral in de westelijke zuidelijke Italiaanse Alpen kleddernat worden

Vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee stuwt dan tegen de zuidelijke Alpenboog en dat kan veel neerslag gaan opleveren. Lokaal kan er 100 tot 150 mm en misschien nog wel meer gaan vallen met kans op wateroverlast en modderstromen!

Arpege neerslag cumulatief tot en met maandag. De meest neerslag valt aan de noordkant van de Alpen en in de zuidwestelijke (Italiaanse) Alpen

Warmer zomerweer
Vanaf het volgend weekend zien we de luchtdruk vanuit het westen nog wat  verder stijgen en in samenspel met een depressie boven de Britse Eilanden en later de Noordzee zoekt de stroming de zuidwest hoek op en gaat er geleidelijk steeds warmere lucht over west Europa en de Alpen uitstromen en met ondersteuning van een warme hoogterug gaat de zomer dan weer een paar tandjes hoger schakelen.

GFS 500 hPa voor zondag 21 juli met de steeds warmere zuidwestelijke hoogtestroming

Op uitgebreidere schaal kunnen de temperaturen dan weer tot 30 a 32 graden of misschien nog hoger gaan stijgen en ook in de bergen gaan het kwik en de vorstgrens weer flink in de lift.

Hoe dit precies allemaal in zijn werk zal gaan en of we aan de vooravond staan van een volgende periode met stabieler en warmer zomerweer gaan we de komende dagen in kaart brengen.

Tot zover voor deze zaterdag, vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis een fijne zaterdag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 257 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer