Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Onder de vleugels van een hogedrukgebied boven Europa weet het lenteweer van geen wijken. Ook de komende dagen krijgen de Alpen te maken met zachte, bijna zomerse, omstandigheden. Naast veel zonneschijn wordt ook zachte lucht uit het zuidwesten aangevoerd. Pas vanaf het weekend nemen de neerslagkansen weer toe. In dit bericht lees je meer details, maar komen vooral ook veel prachtige plaatjes voorbij uit de Alpen. Dankzij de vele webcams in de Alpen kunnen we van afstand genieten van prachtige beelden:

Volop zonneschijn in Termen (1020 meter) gisteren. Webcambeeld van een van de Alpenweerman webcams.
De Aletsch gletsjer gisterenmiddag. Op 2800 meter hoogte vroor het niet. Via foto-webcam.eu
Webcambeeld Maishofen via Foto-webcam.eu
In Oberstdorf (Kleinwalsertal) volop lenteweer. Via foto-webcam.eu
Het Pustertal via foto-webcam.eu
Op wat grotere hoogte zoals de Turracher Höhe (ongeveer 1900 meter) oogt het qua landschap nog winters, maar de temperatuur van 12 graden laat wat anders zien. Via foto-webcam.eu
Deze fraaie foto maakte Hans ter Braak (Via Twitter @hansterbraak) vanuit Mittelberg, Kleinwalsertal. De dalen zijn alweer groen, maar hogerop ligt nog een gesloten sneeuwdek.

Vandaag: opnieuw zonnig lenteweer

Ook vandaag is het zonnig lenteweer in de Alpen. Een hogedrukgebied boven Europa is bepalend voor dit weerbeeld. Aan de westelijke zijde van dit hogedrukgebied wordt zachte lucht uit het zuiden aangevoerd. Deze zachte lucht verspreid zich over de Alpen, maar ook richting Nederland en België waar het vandaag in het binnenland lokaal 25 graden kan worden.

De weerkaart voor morgen: een groot deel van Europa ligt onder het hogedrukgebied. Via Wxcharts

In de Alpen zien we de zachte lucht vooral terug in de dalen en het 0-graden niveau. De lagere dalen warmen vanmiddag op naar zo’n 22 tot 24 graden. Pas op 2600 à 2800 meter hoogte vinden we temperaturen rond het vriespunt.

Naast de zachte temperaturen is er ook veel ruimte voor de zon. Toch kunnen er in de loop van de middag een aantal stapelwolken ontstaan ten noorden van de Alpenhoofdkam. Lokaal kan er op de bergtoppen in het westen wat lichte neerslag uit vallen.

Vanavond en vannacht zijn er wolkenvelden. In de dalen koelt het af naar waarden rond het vriespunt tot 4 graden boven het vriespunt.

Komende week: eerst volop lenteweer, weekend wat neerslag

Tot en met het weekend blijft het volop lenteweer in een groot deel van Europa, en dus ook de Alpen. Het hogedrukgebied dat vandaag het weerbeeld bepaald schuift verder richting Oost-Europa. Morgen zal een ‘overgangsdag’ worden waarin de Alpen tussen twee hogedrukgebieden in zal liggen. Er staat een oostelijke stroming en er zullen meer wolken zijn dan vandaag. Het blijft wel droog. De 0-gradengrens vinden we rond de 2800 meter in het zuiden en 2400 meter aan de noordkant van de Alpen.

Morgen is er wat meer bewolking en neemt de invloed van de hogedrukgebieden tijdelijk af. Via Wxcharts

In de loop van donderdag en vrijdag zal vanuit het noorden een nieuw hogedrukgebied richting Oost-Europa zakken. Dit heeft als gevolg dat de stroming weer meer zuidelijk wordt en de bewolking af zal nemen. De 0-gradengrens zal hierdoor oplopen naar zo’n 2900 tot 3000 meter. In de dalen wordt het 22 tot lokaal 25 graden. Wel zal de dagelijkse gang zorgen voor stapelwolken boven de bergtoppen. Neerslag wordt er tot zaterdag nog niet verwacht.

In het weekend trekt het hogedrukgebied verder oostwaarts waardoor de invloed steeds verder af zal nemen. De stroming wordt zuidwest tot west en met de dagelijkse gang ontstaan er diverse buien. Mogelijk dat het in de bredere dalen nagenoeg droog blijft als de buien zich beperken tot de bergtoppen.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

UV straling: zonkracht verraderlijk sterk

De kracht van de zon neemt flink toe in de lente. Zeker op dit soort dagen met veel zonneschijn kan de zon al verraderlijk sterk zijn. Helemaal nu de lucht een stuk schoner is dan normaal. Daarom het advies goed op te letten in de zon. Zo neemt de UV straling toe met de hoogte. In de dalen is de UV-index 5, maar op 2000-3000 meter hoogte is deze al 6 tot 7!. Meer informatie over UV straling is te vinden in onze wiki door – hier – te klikken.

Voor Nederland en België dagelijkse UV Index zie – HIER

Lange termijn: mogelijk wat wisselvalliger, maar hogedrukgebied nog niet uit het zicht

De nieuwe week lijkt licht wisselvallig te beginnen. De invloed van hogedrukgebieden is even klein tot afwezig. Hierdoor kunnen er relatief makkelijk buien ontstaan op de bergtoppen als gevolg van de dagelijkse gang.

Toch lijkt het erop dat dit licht wisselvallige weertype niet lang zal duren. Vanaf dinsdag laten de weerkaarten weer een nieuw hogedrukgebied zien boven Centraal- en/of Oost-Europa. Hierdoor zal de zon weer terugkeren en kunnen de temperaturen weer oplopen. Wel is het de vraag hoelang dit hogedrukgebied voor lenteweer kan zorgen. Vanuit het westen neemt de kans op neerslag toe als de invloed van lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan toeneemt. Mogelijk zorgt dit voor een tweedeling in de Alpen waarbij er neerslag in het westen valt, en het oosten (nagenoeg) droog blijft.

De pluim (centrale Alpen) voor de komende periode. Eerst droog, maar vanaf het weekend toenemende neerslagkansen door buien. Ook na het weekend grote kans op voortzetting van een zacht weertype en dus ook een voortzetting van het lenteweer. Kaart via Meteociel

Dit was het weer voor vandaag. Via Alpenweerman blijf je op de hoogte en genieten van mooie beelden uit de Alpen. Voor nu een fijne dag!

Actuele beelden van de Alpenweerman webcams in Zwitserland:

https://www.meteo-oberwallis.ch/webcam/hasel/nord.php

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 204 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier