Alpen: lenteweer weet van geen wijken
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Onder de vleugels van een hogedrukgebied boven Europa weet het lenteweer van geen wijken. Ook de komende dagen krijgen de Alpen te maken met zachte, bijna zomerse, omstandigheden. Naast veel zonneschijn wordt ook zachte lucht uit het zuidwesten aangevoerd. Pas vanaf het weekend nemen de neerslagkansen weer toe. In dit bericht lees je meer details, maar komen vooral ook veel prachtige plaatjes voorbij uit de Alpen. Dankzij de vele webcams in de Alpen kunnen we van afstand genieten van prachtige beelden:
Vandaag: opnieuw zonnig lenteweer
Ook vandaag is het zonnig lenteweer in de Alpen. Een hogedrukgebied boven Europa is bepalend voor dit weerbeeld. Aan de westelijke zijde van dit hogedrukgebied wordt zachte lucht uit het zuiden aangevoerd. Deze zachte lucht verspreid zich over de Alpen, maar ook richting Nederland en België waar het vandaag in het binnenland lokaal 25 graden kan worden.
In de Alpen zien we de zachte lucht vooral terug in de dalen en het 0-graden niveau. De lagere dalen warmen vanmiddag op naar zo’n 22 tot 24 graden. Pas op 2600 à 2800 meter hoogte vinden we temperaturen rond het vriespunt.
Naast de zachte temperaturen is er ook veel ruimte voor de zon. Toch kunnen er in de loop van de middag een aantal stapelwolken ontstaan ten noorden van de Alpenhoofdkam. Lokaal kan er op de bergtoppen in het westen wat lichte neerslag uit vallen.
Vanavond en vannacht zijn er wolkenvelden. In de dalen koelt het af naar waarden rond het vriespunt tot 4 graden boven het vriespunt.
Komende week: eerst volop lenteweer, weekend wat neerslag
Tot en met het weekend blijft het volop lenteweer in een groot deel van Europa, en dus ook de Alpen. Het hogedrukgebied dat vandaag het weerbeeld bepaald schuift verder richting Oost-Europa. Morgen zal een ‘overgangsdag’ worden waarin de Alpen tussen twee hogedrukgebieden in zal liggen. Er staat een oostelijke stroming en er zullen meer wolken zijn dan vandaag. Het blijft wel droog. De 0-gradengrens vinden we rond de 2800 meter in het zuiden en 2400 meter aan de noordkant van de Alpen.
In de loop van donderdag en vrijdag zal vanuit het noorden een nieuw hogedrukgebied richting Oost-Europa zakken. Dit heeft als gevolg dat de stroming weer meer zuidelijk wordt en de bewolking af zal nemen. De 0-gradengrens zal hierdoor oplopen naar zo’n 2900 tot 3000 meter. In de dalen wordt het 22 tot lokaal 25 graden. Wel zal de dagelijkse gang zorgen voor stapelwolken boven de bergtoppen. Neerslag wordt er tot zaterdag nog niet verwacht.
In het weekend trekt het hogedrukgebied verder oostwaarts waardoor de invloed steeds verder af zal nemen. De stroming wordt zuidwest tot west en met de dagelijkse gang ontstaan er diverse buien. Mogelijk dat het in de bredere dalen nagenoeg droog blijft als de buien zich beperken tot de bergtoppen.
Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
UV straling: zonkracht verraderlijk sterk
De kracht van de zon neemt flink toe in de lente. Zeker op dit soort dagen met veel zonneschijn kan de zon al verraderlijk sterk zijn. Helemaal nu de lucht een stuk schoner is dan normaal. Daarom het advies goed op te letten in de zon. Zo neemt de UV straling toe met de hoogte. In de dalen is de UV-index 5, maar op 2000-3000 meter hoogte is deze al 6 tot 7!. Meer informatie over UV straling is te vinden in onze wiki door – hier – te klikken.
Voor Nederland en België dagelijkse UV Index zie – HIER –
Lange termijn: mogelijk wat wisselvalliger, maar hogedrukgebied nog niet uit het zicht
De nieuwe week lijkt licht wisselvallig te beginnen. De invloed van hogedrukgebieden is even klein tot afwezig. Hierdoor kunnen er relatief makkelijk buien ontstaan op de bergtoppen als gevolg van de dagelijkse gang.
Toch lijkt het erop dat dit licht wisselvallige weertype niet lang zal duren. Vanaf dinsdag laten de weerkaarten weer een nieuw hogedrukgebied zien boven Centraal- en/of Oost-Europa. Hierdoor zal de zon weer terugkeren en kunnen de temperaturen weer oplopen. Wel is het de vraag hoelang dit hogedrukgebied voor lenteweer kan zorgen. Vanuit het westen neemt de kans op neerslag toe als de invloed van lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan toeneemt. Mogelijk zorgt dit voor een tweedeling in de Alpen waarbij er neerslag in het westen valt, en het oosten (nagenoeg) droog blijft.
Dit was het weer voor vandaag. Via Alpenweerman blijf je op de hoogte en genieten van mooie beelden uit de Alpen. Voor nu een fijne dag!
Actuele beelden van de Alpenweerman webcams in Zwitserland:
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.