Algemeen: van het westen uit neemt de invloed van hoog – Marrit – in de westelijke en zuidelijke Alpen geleidelijk verder toe. De noordelijke Alpen worden geschampt door een zwakke storing waarbij (tijdelijk) wat vochtigere lucht binnenstroomt. Vrijdag nadert een koufront vanuit het westen de Alpen en wordt het föhnig. In het weekend onbestendig en afkoeling, in het oosten aanhoudend föhnig en zeer zacht.

Vrijdag opkomende Südföhn

Hoog Ludwiga heeft het veld geruimd en van het westen uit nadert hoog Marrit. Tijdens het wisselen van de wacht hadden we gisteren te maken met een tussenliggende zwakke hoogtetrog welke in de loop van de dag vooral in de westelijke Alpen voor een wat onstabielere opbouw van de atmosfeer zorgde. Dit was ook de oorzaak van de toename van de bewolking, tot neerslag kwam het echter niet of nauwelijks.

Vooral in de ochtend scheen de zon volop en was het lenteachtig. Webcam Brig (Oberwallis) via Meteo-Oberwallis
In het hooggebergte regeert nog de “winter”. Webcam Saas-Fee /Langfluh
Perfect weer voor ski toeren. Foto Val d’Anniviers (FB)

Zoals gezegd neemt hoog –Marrit – vandaag nog met kern ten westen van de Alpen, de scepter over. Het systeem zal de komende dagen met zijn zwaartepunt naar oost Europa trekken.

Hoog Marrit vandaag nog westelijke van de Alpen. De komende dagen trekt het naar het oosten verder.
Radarbeeld Alpen van 08h10 met langs de Alpennoordkant nog wat bewolking en in het oosten lokaal ook wat (lichte) neerslag

Omdat de hoogte-as vanaf het midden van de week over de Alpen trekt draait de stroming naar het zuidwesten tot zuiden en mede ondersteund door een “warme” hoogte rug wordt er in alle hoogtes nog zachtere lucht aangevoerd.

ECMWF (EC12) voor donderdag 30 maart. de hoogte-as ligt over de Alpen en zal nog verder naar het oosten doorschuiven.

Qua weerbeeld verandert er tot het weekend in grote lijnen niet veel. De zon is prominent aanwezig en enkele overtrekkende wolkenvelden of door de dagelijkse gang ontwikkelende stapelwolken zullen het vriendelijk en lenteachtige karakter niet kunnen frustreren.

De komende dagen zal de zon prominent aanwezig zijn Hogerop heersen prima wintersport condities. Foto Ischgl 27-03 (via FB)

Uitzondering daarop vormen de noordoostelijke Alpen alwaar zwakke storingsinvloed voor wat meer bewolking en een lokale bui kan zorgen. De middagtemperaturen liggen vandaag meest tussen de 15 en 22 graden, de vorstgrens rond 2800 meter, donderdag kan het kwik met veel zon nog wat winst gaan boeken.

Voor sneeuw moet je het toch echt hogerop zoeken (boven de 1800 a 2000meter) Dit webcambeeld vanuit Visperterminen (skilift op 1300 meter) zegt genoeg!

Nog warmer wordt het vrijdag en zaterdag wanneer aan de voorzijde van een naderende koufront (hoogtetrog) de zuid(west)elijke stroming in kracht gaat toenemen. Het wordt dan föhnig en  kan het kwik in de noordelijke föhngebieden tot 23 a 25 graden gaan oplopen.

T80hPa afwijking t.o.v. het langjarig gemiddelde , vrijdag maar liefst 8 tot 10 graden warmte anomalie

De westelijke Alpen krijgen zaterdag en ook nog zondag  met het koufront dan wel koudere lucht te maken. Het wordt toenemend onbestendig en het gaat afkoelen waarbij de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1400 meter gaat dalen.

Omdat het koufront boven de oostelijke Alpen stagneert of nog slechts langzaam naar het oosten toe vordering kan maken verblijven de oostelijke Alpen in het weekend nog langer in de zachtere lucht waarbij het met föhn 20 tot 24 graden kan worden, koeler wordt het in de westelijke delen (Vorarlberg, Tirol), Sowieso is het nog zeer onzeker of de koudere lucht zondag of maandag überhaupt nog verder naar het oosten weet op te rukken en de kans is groot dat de zachte lucht over de oostelijke Alpen blijft liggen.

Koufriont zaterdag 12h00 volgens de Deutsche Wetter Dienst. Ook de andere modellen lopen aardig in de pas.

De verwachtingen vanaf begin volgende week zijn nog steeds met een vrij groot onzekerheidsgehalte doorspekt. Het meest waarschijnlijk scenario is dat het Azorenhoog een uitloper tot over west en midden Europa en dus ook de Alpen gaat vormen. Later in de week zou er dan boven de Britse Eilanden een apart hoog in de steigers moeten worden gezet. Boven de centrale Middellandse Zee zien we een afgesnoerd hoogte laag liggen (vanuit de hoogtetrog in het weekend).

ECMWF (EC00) voor dinsdag 4 april. de onzekerheid zit hem vooral in hetgeen het hoog en hoogtelaag gaan doen en waar de hoogteas komt te liggen

Mocht dit scenario zich inderdaad zo gaan voordoen dan gaat het weerbeeld  vanaf maandag van west naar oost weer verbeteren. De neerslag verplaatst zich naar het oosten en van het westen uit wordt het droog en gaat de zon steeds meer speelruimte krijgen. In hoeverre koudere dan wel warmere lucht terrein kan gaan winnen is ook nog onzeker. Voorlopig geven we nog maar even het voordeel van de twijfel aan de zachtere variant!

Tot zover voor deze woensdag.  Morgen gaan we de hele bups opnieuw onder de loep nemen en wie weet dan met een (veel) koudere meridionale (noordelijke) variant. Fijne dag vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis en graag weer tot morgen.

Zonnige start van de dag in Oberwallis. Webcam Bettmeralp (Aletsch Arena)
Lawinegevaar 
Algemeen geldt een code geel (2), matig

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden of het lawine risico op de gemarkeerde pistes.

 

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming


Webcams-
meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen en de Lage Landen en andere updates of news. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 314 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer