klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De komende periode is er weer lenteweer op komst in de Alpen. De temperaturen gaan met de aanvoer van zachtere lucht uit het zuiden steeds verder oplopen. Samen met de steeds sterker wordende zon worden in de dalen alweer ruim de dubbele cijfers gehaald. Het weekend begint licht wisselvallig. Maar als een krachtig hogedrukgebied zich boven Europa weet te ontwikkelen keert de lente weer terug. Gisteren konden we in ieder geval al genieten van prachtige beelden uit de Alpen:

De dalen zijn groen, maar hogerop is het nog volop winter. Webcambeeld vanuit Saalfelden Leogang via foto-webcam.
Een start met hochnebel in St. Anton..
… maar uiteindelijk loste deze op en was er ook in het dal volop ruimte voor de zon. Via foto-webcam.
Op de vroege ochtend waren sommige dalen nog prachtig wit van de verse sneeuw van afgelopen weekend. Webcambeeld vanuit Niederdorf (3 Zinnen) via foto-webcam.

Sommige dalen hebben in dit soort weersituaties (hogedrukgebieden) vaak last van smog. Een van die dalen is het Inntal rondom Innsbruck. Aangezien ook in Oostenrijk maatregelen worden genomen i.v.m. Corona ligt het dagelijkse leven zoals het verkeer grotendeels stil. Dit zorgt dan voor een bijzonder beeld van Innsbruck zonder een laagje smog in de lucht:

Remco Graas maakte gisteren deze foto vanuit Innsbruck zonder smog.

Vandaag: lenteweer met veel zonneschijn

Vandaag krijgen de Alpen te maken met een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Deze uitloper zorgt voor lente in de Alpen. Vanuit het zuidwesten wordt geleidelijk aan zachtere lucht aangevoerd. Toch zal het vanochtend op 1500 meter hoogte in het oosten -8 graden zijn tot +2 in het westen.

De weerkaart voor vandaag: een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zorgt voor een rustige lentedag in de Alpen. (kaart via de Alpenweerman weerkaarten)

Er is vandaag volop ruimte voor de zon met uitzondering van de zuidelijke regio’s in de Alpen. Hier komen wolkenvelden voor. In diverse dalen kan de dag beginnen met Hochnebel welke, met uitzondering van het zuiden, in de loop van de dag oplossen. Door de aanvoer van zachtere lucht en de krachtige zon wordt het op 1500 meter zo’n 2 tot 3 graden. In de dalen wordt het tussen de 6 tot 12 graden afhankelijk van de hoeveelheid zonne-instraling en hoogte.

Komende nacht gaat het tijdens opklaringen licht tot matig vriezen in de dalen. Onder de hochnebel die lokaal kan ontstaan is het met temperaturen rond het vriespunt wat warmer.

Morgen: zon en wolkenvelden

Morgen is er wat minder ruimte voor de zon als er een aantal wolkenvelden overtrekken vanuit het noordwesten. Daarnaast zal het met de aanvoer van zachtere lucht uit het zuidwesten wat zachter zijn dan vandaag: 4 tot 6 graden op 1500 meter hoogte.

De weerkaart voor morgen laat zien dat de Alpen tijdelijk onder verminderde invloed van hogedrukgebieden ligt. (kaart via de Alpenweerman weerkaarten)

De wolkenvelden zullen in eerste instantie vooral in het zuiden en noordwesten van de Alpen voorkomen. In de dalen loopt het kwik op naar zo’n 11 tot 16 graden. Uiteindelijk bereiken de wolkenvelden in de loop van de middag en vroege avond ook de oostelijke helft van de Alpen. Lokaal kan er aan het einde van de middag en in de avond lokaal wat neerslag vallen op de bergtoppen door opstuwing.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Weekend en lange termijn: eerst wisselvallig, daarna volop lente

Komende vrijdag is een uitbijter qua weerbeeld. Tussen een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied boven Scandinavië wordt tijdelijk koelere lucht aangevoerd vanuit het noordwesten. Een zwak koufront weet de Alpen te bereiken, maar voordat deze goed aan kan komen schuift het hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan al richting de Alpen.

Vrijdag wordt even koelere lucht aangevoerd uit het noordwesten, maar schuift het hogedrukgebied boven Frankrijk snel richting Centraal-Europa. (kaart via de Alpenweerman weerkaarten)
Dit hogedrukgebied schuift door richting Oost-Europa waardoor er een zuidwestelijke stroming ontstaat die zachte lucht richting de Alpen zal brengen. (kaart via de Alpenweerman weerkaarten)

Hierdoor zien we vrijdag vooral wolkenvelden en kleine hoeveelheden neerslag aan de noordkant door opstuwing. Boven de 1200 à 1400 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw, maar dit zal om kleine hoeveelheden gaan.

Zaterdag is het mogelijk nog deels bewolkt, maar het hogedrukgebied schuift richting Centraal- en later Oost-Europa. hierdoor ontstaat er een zuidwestelijke aanvoer van zachte lucht. De combinatie van veel zonneschijn en zachtere lucht zal het lenteweer terug brengen in de Alpen. In de dalen kan het 15 tot 20 graden worden. Lokaal is een uitschieter van boven de 20 graden mogelijk!

Dit was het voor vandaag. We wensen u een fijne dag en op Alpenweerman.nl houden we u op de hoogte van het weer in de Alpen en de Lage Landen!

Actueel webcambeeld van de Alpenweerman webcams (klik -hier- voor meer beelden)

Meer over het corona virus in relatie ook tot het weer;
Zie onze blog  -> 
 Corona – kunnen warm weer en zonneschijn de ziekteverwekker stoppen?

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

(Visited 188 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen: lenteweer op komst”

  • Johann
    1 april 2020 at 10:05

    Mooi bericht weer Maarten en mooie warme vooruitzichten! Vannacht was het overigens opnieuw zeer koud met in de hoger gelegen Alpine dalen (en ook om dit moment nog) matige tot (zeer) strenge vorst tot -20 graden. Gr vanuit Oberwallis

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer