Advertentie 

Algemeen: de Alpen liggen onder de vleugels van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Hierdoor staat er weinig wind en is er veel ruimte voor de zon. De combinatie van de aanvoer van zachtere lucht uit het zuidwesten en de zon die al in kracht toeneemt zorgen voor hoge temperaturen in de dalen. Toch is dit lenteweer geen blijvertje. Tegen het einde van de week neemt de kans op neerslag toe en vanaf het weekend steekt een koelere noordoostenwind op. 

Blik gisteren richting de Zugspitze. Via foto-webcam.eu

Vandaag: veel zonneschijn onder de vleugels van een hogedrukgebied

Onder de kern van een hogedrukgebied is er vandaag volop ruimte voor de zon. Een zwakke zuidwestelijke stroming voert zachtere lucht aan. Hierdoor ligt de 0-gradengrens vanmiddag tussen de 2800 meter in de Franse Alpen tot 2300 meter in de oostelijke helft. In de lagere dalen wordt het vanmiddag tussen de 16 tot 18 graden. In de Franse of Italiaanse dalen is 20 graden zeer goed mogelijk.

De weerkaart van vandaag: de Alpen liggen onder een hogedrukgebied. Kaart via onze weerkaarten pagina

Er staat weinig wind en neerslag wordt er niet verwacht. Vanavond en vannacht zakt de temperatuur onder een heldere hemel richting het vriespunt.

Actuele webcambeeld in Rosswald (1800 meter) en Termen (1000 meter) (via Alpenweerman webcams):

Morgen: vergelijkbaar weerbeeld, in westen een aantal buien

Morgen verloopt het weerbeeld vergelijkbaar is vandaag. Er is nog altijd onder het hogedrukgebied veel ruimte voor de zon en hebben de Alpen te maken met milde temperaturen. De 0-gradengrens ligt tussen de 2500 meter in het westen tot 2800 meter in het oosten. Opnieuw is het zacht in de dalen met maxima tussen de 16 en 19 graden. Lokaal is 20 graden mogelijk.

Ook morgen liggen de Alpen nog onder het hogedrukgebied.

Wel neemt de invloed van een lagedrukgebied boven Spanje toe. Hierdoor zullen er in de loop van de middag een aantal buien over het noordwesten van de Alpen trekken. In de zachte lucht zal dit pas boven de 2000 à 2100 meter in de vorm van sneeuw vallen. Om grote hoeveelheden zal het echter niet gaan, en ook blijft het in de westelijke helft grotendeels zonnig.

Komende periode: lente, winter, lente

Vanaf vrijdag krijgen we te maken met een ander weerbeeld. Eerst trekt er een lagedrukgebied over de Alpen met bijbehorende neerslagzones. Hierdoor vallen er vrijdag met name aan de noord- en westzijde van de Alpen een aantal buien. In eerste instantie valt de neerslag boven de 1900 à 2100 meter in de vorm van sneeuw, maar in de nacht naar zaterdag zakt de sneeuwvalgrens richting de 1400 à 1600 meter.

Aan het einde van de werkweek tijdelijk een toenemende invloed van lagedrukgebieden. Maar een hogedrukgebied boven Scandinavië weet zich te ontwikkelen.
De sneeuwvalgrens voor vrijdag.

Vanaf zaterdag draait de wind onder invloed van een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië naar een noordelijke tot noordoostelijke richting. Duidelijk koelere lucht wordt aangevoerd en met opstuwing krijgen de noordelijke en oostelijke Alpen te maken met neerslag. In de loop van het weekend trekt de neerslagzone verder naar het westen als er boven Noord-Italië een lagedrukgebiedje ontstaat. In de koelere lucht zakt de sneeuwvalgrens tot in de lagere dalen.

Het hogedrukgebied gaat vanaf dit weekend het weerbeeld bepalen in de Alpen.
En met een oostelijke tot noordoostelijke stroming wordt duidelijk koelere lucht aangevoerd.

Na het weekend lijkt het erop dat met een noordoostelijke stroming koelere, maar ook droge, lucht aangevoerd wordt. Oftewel: opnieuw rustig weer met zonneschijn in de Alpen. Van lente naar winter in een korte tijd. In de Alpen hoort dit bij de lente. Voor nu een fijne dag!

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaat

Meer weten over het corona virus als ook de invloed van het weer?  Lees dan ook onze blog  ->  Corona – kunnen warm weer en zonneschijn de ziekteverwekker stoppen?

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 324 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer