Advertentie 

Algemeen;  een omvangrijk hogedrukgebied – Norbert – met kern boven Polen bepaalt de komende dagen het weerbeeld in grote delen van Europa als ook de Alpen. Met een continentale stroming wordt niet alleen zeer droge maar voor de tijd van het jaar ook zeer warme lucht aangevoerd.

In weekend toenemende kans op regen -onweersbui

Na de moeizame en onderkoelde start van de lente met temperaturen die 10 tot 15 graden onder het langjarig gemiddelde lagen tapt de lente nu uit een geheel ander vaatje en leven we 10 tot 12 graden boven hetgeen we voor deze tijd van het jaar mogen verwachten.

T850 hPa anomalie gistermiddag 12h00 (GFS)

Onder der vleugels van hoog Norbert scheen ook gisteren weer de zon weer van ’s morgens vroeg tot in de avond.

Vrijwel geheel wolkeloos west en centraal Europa gisternmiddag. Mooi is ook de sneeuw in de hogere Alpen en Pyreneeën te zien. Bron NASA worldview

De temperaturen kwamen weer iets hoger uit dan de voorgaande dagen. In het Zwitserse Baselland en Wallis steeg het kwik tot boven de 27 graden, elders was het met 23 tot 25 graden meest wel gedaan.

Lente in Chamonix met zelfs 20 graden op de teller! Via Chamonix-Mont-Blanc @Chamonix_France

Ofschoon hoog Norbert de komende dagen wat aan kracht zal gaan inboeten verandert er grosso modo niet viel aan het zomerse lenteweer.

Radarbeeld 09h00. Bron Wetteronline.de

Met een meer zuidoostelijke tot zuidelijke hoogtestroming kan het kwik zelfs nog wat verder gaan oplopen en gaat op meer plaatsen de zomerse grens van 25 graden geknakt worden. Vrijdag lijkt de warmste dag te gaan worden

T850 hPa anomalie voor vrijdagmiddag

Lokaal kan het kwik zelfs gaan oplopen tot 28 a 29 graden en het zou met niet verbazen als heel lokaal onder gunstige omstandigheden de tropische 30 graden grens aangetipt gaat worden!

Ook in de bergen is het uitgesproken zacht met een nulgraden niveau dat vandaag rond de 3800 meter zal liggen. Op 2000 meter wordt het 12 tot 15 graden! Temperaturen dus die ook in de hoogzomer niet zouden misstaan.

Afnemende hogedruk, stijgende kans op regen -onweers bui
In het weekend gaat de drukverdeling verder vervlakken en met de afnemende hogedruk zal het niet meer zo strak blauw zijn. Vooral in de bergen gaan zich door de dagelijkse gang stapelwolken vormen die lokaal het buien stadium kunnen bereiken waarbij ook onweer mogelijk is.

GFs T850 hPa zaterdagmiddag met de meer vlakke drukverdeling maar ook en nog steeds de aanvoer van zeer warme lucht

Ofschoon de temperaturen iets minder hoog zullen gaan uitkomen blijft het met 18 tot 25 graden nog steeds zeer zacht voor de tijd van het jaar. De vorstgrens daalt geleidelijk van circa 4000 meter naar 3200 meter.

Aarzelende afkoeling en toenemend onbestendig
In de loop van de volgende week zien we de straalstroom heel geleidelijk een steeds zuidelijkere koers vervolgen en neemt de invloed van depressies boven noord Europa en de Atlantische Oceaan geleidelijk verder toe.

ECMWF 500 hPa woensdag met ingetekend de straalstroom. Ten noorden daarvan de koelere lucht

De zachtere lucht zal zich door tegendruk van de zuidelijke hogedruk echter niet zomaar gewonnen geven en het zal waarschijnlijk tot in de tweede helft van de week duren voordat het ook in de Alpen van het noordwesten uit drastisch gaat afkoelen.

en voor vrijdag

Aan de noordoostflank van een naderende Atlantische hoog wordt dan een portie maritiem polaire lucht tot over de noordoostelijk Alpen aangevoerd en hier daalt de nulgradengrens dan tot circa 1500 meter.

ECMWF T850 hPA vrijdag met de koudere lucht tot over de noordelijke Alpen (geel / groene kleur)

In het weekend krijgen we dan te maken met het inschuivend hoog en vervolgens draait de stroming weer naar de warmere zuidwesthoek.

Hoe het één en ander in zijn werk zal  gaan  we de komende dagen in kaart brengen, voorlopig eerst nog maar lekker genieten van de thermische verwennerij en de zon!  Fijne dag en tot morgen  maar weer. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

UV Index
Met de vele uren zon is het zaak om je goed te beschermen tegen de schadelijke UV straling die in de bergen een stuk krachtiger is dan in het laagland. Dat geldt helemaal boven sneeuw waar we ook nog eens te maken hebben met de sterke terugkaatsing ervan, het zogenaamde “albedo effect

In de bergen zal de UV index vandaag uitkomen tussen 9 in het hooggebergte en 6 a 5 in de lagere delen en dalen. Goed insmeren dus liefst met factor 30 en liefst de nog blanke en gevoelige onbeschermde huid en ogen beschermen of gewoon niet al te lang in de zon verblijven!

Meer over de UV-Index zie – HIER

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht(en) op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de nog verder oplopende temperaturen blijft de situatie veelal nog precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 214 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier