Advertentie 

Algemeen;  onder invloed van een tussenhoog en met een overwegend zuidelijke hoogtestroming wordt warme lucht vanuit het noorden van Afrika tot over de Alpen naar het noorden getransporteerd. Volgende week gaat een hoogte laag de onstabiliteit weer doen laten opleven voordat in het verdere verloop een krachtig hoog boven Duitsland voor stabieler, zonniger en zeer zacht lenteweer gaat zorgen.

Maar eerst nog even “afrekenen” met hoogtelaag

Voordat we met het weerbericht verder gaan eerst nog weer even een waarschuwing met betrekking tot het lawine gevaar. Door de sterkt wisselende condities en hogere temperaturen hebben we te maken met een precaire situatie voor wat betreft het lawine gevaar. Veelal geldt er nog steeds een code ORANJE (3 / aanzienlijk). Hoe verraderlijk de situatie is en hoe snel het mis kan gaan laat de onderstaande video zien. Let goed op de twee toeren skiërs rechts boven in beeld die heel veel geluk hadden!

Laag Joi II dat eerder de westelijke en zuidelijke Alpen op een vers pak sneeuw trakteerde lag gisteren geheel volgens verwachting boven Duitsland en zorgde vooral daar voor (buiige) neerslag. Ook in de Duitse Alpen en het noorden van de Oostenrijkse Alpen was de invloed van het laag nog te merken met lokaal enkele pittige regen en onweersbuien. Elders in de Alpen was het een vriendelijke dag met mooie brede opklaringen.

Lente stemming gisteren in het Rhonedal. Foto Brig – Stockalperschloss -Garten. / Via Bas Laros

In de wat drogere en frissere lucht hadden we in de Alpen boven de 1800 meter te maken met prima wintersport en sneeuw condities en in de heldere lucht was het genieten van de mooie vergezichten. Hieronder een impressie vanuit Zermatt

Zermatt


Perfecte condities gisteren ook in  Zermatt / AWM ski scout Daniel Ottersbach
www.skolido.ch

Tussenhoog
Ook het weekend belooft onder invloed van een tussenhoog heel aardig te gaan verlopen met vooral vandaag veel zon. Met een naar zuid draaiende hoogtestroming wordt daarbij weer zachtere en vanaf zondag geleidelijk ook weer vochtigere lucht aangevoerd.

Tevens wordt er vanuit het noorden van Afrika opnieuw weer Sahara stof (zand) op transport gezet waarmee we vanaf zondag te maken gaan krijgen. Naast overtrekkende wolkenvelden zal het dan wat “dunstig” zijn en de zon wat getemperd worden.

Sahara stof onderweg naar richting de Alpen. Via Meteo-Centrale Schweiz

Tevens wordt het aan de noordkant weer föhnig en met föhn kan het kwik tot 25 en lokaal tot 27 graden gaan oplopen. Het nulgraden niveau klimt naar 2700 tot 3000 meter.

Actuele radarbeeld 09h00. Via Wetteronline.de

Lagedruk / hoogtelaag
Met de start van de nieuwe week neemt de invloed van de zuidelijke lagedruk weer toe (hoogtelaag) en mede ondersteund door de dagelijkse gang zal dit de buiigheid met het vorderen van de dag gaan opleven. Het zwaartepunt van de buien activiteti zal boven de oostelijke Alpen komen te liggen

GFS 500 hPa dinsdag 12h00

Het is en blijft zacht met middagtemperaturen die met zon tussen de 18 en 23 graden zullen uitkomen, tijdens regen of buien wordt het een graad of 13 tot 15. De vorstgrens pendelt meest tussen de 2500 en 2800 meter.

Hogedruk 
In de tweede helft van de week zien we het zwaartepunt van de de lagedruk (hoogtelaag) geleidelijk naar het oosten toe verplaatsen en van het noorden uit neemt de invloed van hogedruk weer toe.

Met een van noordoost naar oost tot zuidoost draaiende hoogestroming wordt dan weer drogere en nog steeds zeer zachte lucht aangevoerd. Mede door een “warme” hoogte-rug gaat het hoger in de atmosfeer en dus ook in de bergen flink opwarmen waarbij de vorstgrens naar 3500 of zelfs nog hoger stijgt!

Volgende week ook in de bergen zeer zacht lenteweer en voorlopig geen kans op schadelijke vorst voor de vele fruitbomen

In de loop van de volgende week gaat de lente steeds meer “op toeren komen”In het verder verloop gaat het onder de vleugels van hoge druk zeer zacht verder waarbij op de wat langere termijn (in de loop van de nieuwe week) de hogedruk invloed weer wat afneemt. Met een opnieuw vlakkere drukverdeling en nadering van een (zwakke) Atlantische trog nemen de neerslagkansen (buien) dan vanuit het westen weer wat toe. Een overgang naar een geheel ander of zelfs veel kouder noordelijk stromingspatroon is ook vandaag niet uit de kaarten op te maken.

Tot zover voor deze maandag, morgen meer Alpenweer met Roy Molenaar. Fijne dag en Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 160 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier