klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  onder invloed van een tussenhoog en met een overwegend zuidelijke hoogtestroming wordt warme lucht vanuit het noorden van Afrika tot over de Alpen naar het noorden getransporteerd. Volgende week gaat een hoogte laag de onstabiliteit weer doen laten opleven voordat in het verdere verloop een krachtig hoog boven Duitsland voor stabieler, zonniger en zeer zacht lenteweer gaat zorgen.

Maar eerst nog even “afrekenen” met hoogtelaag

Voordat we met het weerbericht verder gaan eerst nog weer even een waarschuwing met betrekking tot het lawine gevaar. Door de sterkt wisselende condities en hogere temperaturen hebben we te maken met een precaire situatie voor wat betreft het lawine gevaar. Veelal geldt er nog steeds een code ORANJE (3 / aanzienlijk). Hoe verraderlijk de situatie is en hoe snel het mis kan gaan laat de onderstaande video zien. Let goed op de twee toeren skiërs rechts boven in beeld die heel veel geluk hadden!

Laag Joi II dat eerder de westelijke en zuidelijke Alpen op een vers pak sneeuw trakteerde lag gisteren geheel volgens verwachting boven Duitsland en zorgde vooral daar voor (buiige) neerslag. Ook in de Duitse Alpen en het noorden van de Oostenrijkse Alpen was de invloed van het laag nog te merken met lokaal enkele pittige regen en onweersbuien. Elders in de Alpen was het een vriendelijke dag met mooie brede opklaringen.

Lente stemming gisteren in het Rhonedal. Foto Brig – Stockalperschloss -Garten. / Via Bas Laros

In de wat drogere en frissere lucht hadden we in de Alpen boven de 1800 meter te maken met prima wintersport en sneeuw condities en in de heldere lucht was het genieten van de mooie vergezichten. Hieronder een impressie vanuit Zermatt

Zermatt


Perfecte condities gisteren ook in  Zermatt / AWM ski scout Daniel Ottersbach
www.skolido.ch

Tussenhoog
Ook het weekend belooft onder invloed van een tussenhoog heel aardig te gaan verlopen met vooral vandaag veel zon. Met een naar zuid draaiende hoogtestroming wordt daarbij weer zachtere en vanaf zondag geleidelijk ook weer vochtigere lucht aangevoerd.

Tevens wordt er vanuit het noorden van Afrika opnieuw weer Sahara stof (zand) op transport gezet waarmee we vanaf zondag te maken gaan krijgen. Naast overtrekkende wolkenvelden zal het dan wat “dunstig” zijn en de zon wat getemperd worden.

Sahara stof onderweg naar richting de Alpen. Via Meteo-Centrale Schweiz

Tevens wordt het aan de noordkant weer föhnig en met föhn kan het kwik tot 25 en lokaal tot 27 graden gaan oplopen. Het nulgraden niveau klimt naar 2700 tot 3000 meter.

Actuele radarbeeld 09h00. Via Wetteronline.de

Lagedruk / hoogtelaag
Met de start van de nieuwe week neemt de invloed van de zuidelijke lagedruk weer toe (hoogtelaag) en mede ondersteund door de dagelijkse gang zal dit de buiigheid met het vorderen van de dag gaan opleven. Het zwaartepunt van de buien activiteti zal boven de oostelijke Alpen komen te liggen

GFS 500 hPa dinsdag 12h00

Het is en blijft zacht met middagtemperaturen die met zon tussen de 18 en 23 graden zullen uitkomen, tijdens regen of buien wordt het een graad of 13 tot 15. De vorstgrens pendelt meest tussen de 2500 en 2800 meter.

Hogedruk 
In de tweede helft van de week zien we het zwaartepunt van de de lagedruk (hoogtelaag) geleidelijk naar het oosten toe verplaatsen en van het noorden uit neemt de invloed van hogedruk weer toe.

Met een van noordoost naar oost tot zuidoost draaiende hoogestroming wordt dan weer drogere en nog steeds zeer zachte lucht aangevoerd. Mede door een “warme” hoogte-rug gaat het hoger in de atmosfeer en dus ook in de bergen flink opwarmen waarbij de vorstgrens naar 3500 of zelfs nog hoger stijgt!

Volgende week ook in de bergen zeer zacht lenteweer en voorlopig geen kans op schadelijke vorst voor de vele fruitbomen

In de loop van de volgende week gaat de lente steeds meer “op toeren komen”In het verder verloop gaat het onder de vleugels van hoge druk zeer zacht verder waarbij op de wat langere termijn (in de loop van de nieuwe week) de hogedruk invloed weer wat afneemt. Met een opnieuw vlakkere drukverdeling en nadering van een (zwakke) Atlantische trog nemen de neerslagkansen (buien) dan vanuit het westen weer wat toe. Een overgang naar een geheel ander of zelfs veel kouder noordelijk stromingspatroon is ook vandaag niet uit de kaarten op te maken.

Tot zover voor deze maandag, morgen meer Alpenweer met Roy Molenaar. Fijne dag en Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 143 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer