Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  hoog – Irmelin – trekt met zijn zwaartepunt geleidelijk verder naar zuidoost Europa maar zal ook het weekend de invloed op het weer in de Alpen behouden waarbij het nog wat zachter wordt. Zondag passage van een zwak koufront met vervolgens maandag en dinsdag opnieuw (zwakke) hogedruk invloed. Woensdag volgt vanuit het noordwesten een hoogtetrog en koufront waarbij het in de westelijke Alpen  markant gaat afkoelen met sneeuw tot in de lagere delen.

Woensdag sneeuw tot down under (westen en zuiden)

Gisteren konden we in de Alpen opnieuw genieten van de zon en blauwe lucht en de temperaturen stegen lokaal tot 18 a 20 graden. Het warmst werd het in Oberwallis alwaar het weerstation in Steg 20.3 graden meldde. In Oostenrijk ging de eer naar het weerstation in Bischofshofen alwaar het kwik in de middag tot 18.3 graden steeg. Een stevige zuiden wind en wat Staubewolking aan de Alpenzuidzijde verraadde de Südföhn die het vooral in de wat hogere delen voor het gevoel een stuk frisser dan wel onaangenamer maakte.


Kaiserwetter in de Alpen / Val Thorens, de komende dagen nog maar
even van genieten voordat het roer woensdag omgaat #sneeuw 

Op wintersport in het sneeuwzekere Val Thorens, check dan ook de onderstaande links!

Val Thorens, uw vakantiebestemming op 2000m hoogte

Echter ook elders in de Alpen Sonne pur, aangename temperaturen en fenomenale vergezichten;

Port du Soleil – Magnifique journée avec des conditions de rêves!! @LesPdSNL Via Didier Déf @DidierDefago
Genieten op de terrasjes in de al warme lentezon. @LesPdSNL Via Didier Déf @DidierDefago
Perfecte condities ook gisteren tijdens de Inhuldiging van de nieuwe Inverens stoeltjeslift en de nieuwe skiliften in Champagny-Vanoise! Via La Plagne @LaPlagne

En natuurlijk doen we ook in Wallis niet onder vwb de zon en Kaiserwetter. Verbier via Sébastien Epiney @SebastienEpiney

In de lagere delen zoals hier de skipiste in het Fieschertal (Fiesch) Oberwallis begint de lente steeds meer terrein te winnen en is het met de sneeuw bijna gedaan. Foto Francien Bakker
Blik vanuit de weerkamer in Termen richting de Simplon en Glishorn (2500m) . De bewolking boven de Simplonpas verraad de Südföhn

Hogedruk zal ook de komende dagen het weerbeeld in de Alpen bepalen en met het verplaatsen van hoog Irmelin richting ZO Europa en onder een wat vlakkere drukverdeling kan vanuit het zuidwesten nog wat zachtere lucht over de Alpen gaan uitstromen.

Met veel zon stijgen de temperaturen overdag naar 18 tot 22 graden. Op 2000 meter  wordt het een graad of 3 tot 7  en de vorstgrens beweegt zich meest rond de 2200 tot 2700 meter, de hoogste waardes gelden voor de noordelijke oostelijke Alpen.

Zondag gaat een zwak koufront dat zich tussen de hogedruk door wurmt voor wat meer bewolking zorgen en mogelijk dat er met voorkeur voor de Alpen noordkant een buitje valt. Qua temperaturen verandert er niet veel en meest blijft het gewoon droog en zonnig.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Maandag en dinsdag onder invloed van nieuwe hogedruk weer zonnig en droog en ook qua temperaturen verandert er nog niet veel. Nog maar even van genieten want vanaf woensdag gaat de atmosfeer uit een heel ander en deels ook winters vaatje tappen.

Hoogtetrog – hoogtelaag – Genua laag
In het vorige weerpraatje eindigde ik al met de opmerking dat de onzekerheden vanaf woensdag groot zijn en met name ook de verschillen tussen het ECMWF en het GFS. Inmiddels lijkt het vrij zeker dat we te maken gaan krijgen met een weersverslechtering en markante afkoeling vanuit het noordwesten.

Verantwoordelijk daarvoor is een afzakkende Atlantische  hoogtetrog gevuld met koude polaire lucht. Richting de woensdag zien we vanuit deze hoogtetrog een hoogtelaag en meerdere koudeputjes richting west  Europa afzakken.

GFS met de uitzakkende hoogtetrog en hoogtelaag voor donderdag 03h00

Uitgaande van de laatste model uitdraai gaat de meest koude lucht richting zuidwest Europa en de westelijke Middellandse Zee uitstromen. Aan de oostflank van het hoogtelaag wordt vanuit het zuiden veel zachtere en toenemend vochtige lucht naar het noorden toe uitstromen.

De positie van met name het grondlaag wordt volgende belangrijk voor wat beteft de uitstroom van de koudere lucht naar het zuiden en vooral ook naar het oosten toe. GFS T850 voor donderdag 06h00

Terwijl de koude lucht de westelijk Alpen gaat binnenstromen krijgen de oostelijke Alpen te maken met de zachtere lucht vanuit de Middellandse zee. Op de scheidingslijn van de verschillende luchtsoorten gaat dan veel neerslag vallen welke mogelijk ook nog eens extra getriggerd wordt door eventuele en tijdelijke inzettende Genua Cyclogenese en daarmee samenhangende opglijdings processen (zachte vochtige lucht vanuit het zuidoosten  glijdt tegen de koudere lucht vanuit het noorden op).

Gezegd moet worden dat door de vrij westelijke uitstroom van de koudere lucht de modellen dit scenario grotendeels hebben verlaten dan wel hebben afgezwakt.

Ofschoon de constellatie met uittazkkende hoogtetrog en hoogte laag vrij zeker lijkt zit de onzekerheid hem met name in de details. Voorlopig houden we het er op dat de westelijke en zuidelijke (westelijke) Alpen te maken gaan krijgen met de veel koudere lucht. Woensdag gaat het vanuit het noordwesten regenen en sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens geleidelijk zal dalen naar 1000 tot 700 meter op de donderdag. In de oostelijke (zuidelijke) Alpen regent het tot een hoogte van 1500 a 1800 meter.

ECMWF / ZAMG – Bergfex sneeuw accumulatie 144H. In de zuidelijke en centrale Alpen gaat woensdag en donderdag veel neerslag / sneeuw vallen. Lokaal kan er meer dan 100 cm Neuschnee gaan vallen waarbij het naar het westen toe tot in de dalen zal gaan sneeuwen.

Algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe hoger de sneeuwvalgrens. Ook voor wat betreft de neerslag (sneeuw) moeten we nog even een slag om de arm houden, grotere neerslaghoeveelheden (opglijding en Gegenstromlage ?!) zijn echter waarschijnlijk, dat geldt speciaal voor de zuidkant van de centrale Alpen waar Südstau zal gaan inzetten.

GFS ensembles centrale Zwitserse Alpenzuidkant (T850 hPa, T2m en sneeuw waarschijnlijkheid)

Weer zachter / Föhn
Het ziet er naar uit dat de koude inval van korte duur zal zijn. Vanaf vrijdag kan de zachte lucht aan de oostflank van de nog wat verder afzakkende Atlantische hoogtetrog vanuit het zuiden overal weer terrein richting het noorden gaan winnen en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer rap in de lift. Daarbij wordt het met de zuidelijke stroming aan de Alpennoordkant ook weer föhnig.

Samengevat kunnen we stellen dat we vanaf woensdag met een weersverslechtering te maken gaan krijgen waarbij er veel neerslag gaat vallen in de Südstau. In het westen en noorden gaat het tijdelijke markant afkoelen waarbij het tot in de lagere delen en dalen sneeuw. De situatie is echter complex (vooral in detail) en vraagt de komende dagen nog om de nodige aandacht.

Tot zover voor dit moment, een heel fijne en zonnige zaterdag gewenst. Actueel in Termen Oberwallis is het onbewolkt met een temperatuur van 8.7 graden. Ciao

LAWINE gevaar matig (code 2) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 466 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Lenteweekend in aanloop spätwinterse speldenprik”

 • Bertil Blaas
  30 maart 2019 at 10:17

  Dag Johann,
  Ik ben komende week in de Paznaun, verblijf op ongeveer 1300 m hoogte boven See.
  Ondanks de complexheid, kun jij beetje inschatten of wij waterballet of toch sneeuw krijgen ? Na dinsdag.
  Zoals altijd mijne dank aan jullie team.👍👍

  • Johann
   30 maart 2019 at 10:26

   Hé Bertil, uitgaande van kaarten zoals die er nu bij liggen dan zal de meeste neerslag in vaste vorm gaan vallen. Aanvankelijk eerst ook nog regen. De vraag is ook in hoeverre de begeleidende neerslagafkoeling bij aanhoudende en intensieve neerslag de sneeuwvalgrens verder naar beneden gaat trekken. De ervaring leert met dit soort situatie dat het in de Südstau dan gewoon tot down under zal gaan sneeuwen. Zoals gezegd is de situatie zeer complex en vaak ook al op kleinere schaal. Wat me een beetje zorgen maakt is dat de modellen de uitbraak van koude lucht (hoogtetrog) vanmorgen weer wat westelijker berekenen en daardoor juist die kou uitstroom richting de Golf van Genua sterk is afgezwakt. Nog westelijker en de hele situatie gaat op de schop vwb de winterse speldenprik. De komende dagen maar eens verder vervolgen! Fijn weekend, dank voor volgen en zonnige groet uit Oberwallis.

 • Bertil Blaas
  30 maart 2019 at 10:42

  Dank voor je uitgebreide antwoordt en begrijp de complexheid. We wachten effe af.
  Als dagelijks volger van Rico/Maarten en jouw Alpenweer, verkondig ik overal dat Alpenweerman site uitmuntend top is. 👍👍 en ja fijn weekend in het schone Wallis. Gr.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier